Јас со бебево дома сум под стрес цело време. Големиот е исто дома,не го пуштам во градинка. Со него кога беше бебе,се тресев со короната тогаш,сега со нова епидемија. Раат никогаш.
Нема врска мрп, еве ни моиве ја немаат примено мрп, па ќе ја принат во пон 3та доза дтп. На тел баш прашав, ми кажа сестрата дека нема врска.
Малата (19 месеци), на 21.01 се осипа... Варичела. Лесно ја помина, фала богу. Дали некоја мајка знае колку време треба да се ујача имунитетот за да може да прими вакцина?
Да, да знам дека нема врска... Ама зависи каква докторка ќе се погоди. Еднаш една ми кажа по ред најубаво. Јас ги каснам, малава ми е анемична. На година и пол отидов за тие на 6 месеци што се. Докторката инсистираше со мтп да ја боцка, јас и кажав сакам по ред, и на крај пиша дека одбивам да вакцинирам дете во картон. Муабетот е дека боцкаат без мрп, ама некаде бараат изјава да потпишат родителиве дека одбиваме мрп. За да се заштителе у диспанзер од инспекции..
Сите различно кажуваат. Синот кога имаше варичела, фати тогаш епидемијата со морбили, ми кажаа 3 месеци треба да поминат за мрп. Малава сега кога имаше варичела, матичниот ми кажа 1 месец па може вакцина..
Вчера примени дитепер и пнеумокок. Малата е 2г и 4 месеци. Вчера и денес температура и секрет од носето. А пред вакцинирање беше супер и докрорката ја прегледа бидејќи кај нас не бараат крвна слика. Дали секретов и мало поткашлување се нормални реакции?
2 недели стрикно дома контакт со никого најубаво месец дена дома. Јас го пуптив после 2 недели од варичела и гнојна фати одма па пак се оправавме. Може да била поднастината. Брисеви не правевте?
Не значат ништо брисевите. Јас го вакцинирав бебето со потврдена мораксела во нос. Клиничка слика имаше добра, освен малку мрсули што откога е роден ги има, крвна слика исто, 3 педијатри ми потврдија дека може да се вакцинира. @Sonchulka нормална реакција.
Да ама моракселата може да не предизвикува кај некого проблем еве мојот ја имаше и никаква реакција додека со стрептококата поинаку беше особено со пнеумоние.
Мене после 42 дена ми рекоја за 3та дитепер и 2ра превенар. Големото цел месец е дома, дури од понеделник планирам да го пуштам в градинка.
Да, ама може да си само носител, ако нема видливи симптоми, има добра к.слика не е контраиндикација за вакцина. Јас од тоа чекање да ги снема мрсулите закаснив со првата и си чукам глава сега дали ќе фати пертусис
Ако нема температура од како ќе го боцнат со ди те пер кога ќе може да почне градинка, таман се навикна сам да влегува без плачки ако го задржам дома мислам дека пак ќе се одвикне
Дали е страшна реакцијата на местото на боцкањето од вакцината, има оток и малку помодре, не боли на допир, мачкаме со ациди борици. Од овие последните две запишани вакцини и колку време може да има реакција после вакцината, дали може да оди во градинка.