Здраво, тие што не ги имате примено и мрп и дтп каков совет добивате од вашите матични педијатри со која прво да се боцните?
После вакцина ставате одма лепенки или ако има оток и кога ќе качи температура? Во чаир ми рекоа сако качи над 38 тогаш 2мг парацетамол и борова вода за црвенило и оток, ама значи после симптоми, а од другарки сум слушнала дека ставаат одма после примање вакцина
Здраво мајки Направивме 1 месец и денес заприметив на раменцето топче црвено како со гној Бевме кај педијатар ни рече дека е од вакцинаѕа Бсж што ја примила кога се роди Сакав да ве прашам дали кога излегува тоа топчето со гној дали качува и температура оти сега и мерев во ред е температурата но дека јас денес го видов ми е мисла да не и се направило од вчера и да имала температура обично и мерам температура насабајле а велерта не и измерив
Здраво мајка Дали кога се појавува тоа топче со гној качува и температура Ние сме 1 месец дури сега се појави денес приметив,ми е страв да не имала температура вечерта пред да и се појави дали има некој други симптоми пти многу време помина од кога ја прими
Не се плаши така треба да биде не чепкај ништо ќе се исуши самото тоа значи дека е успешна вакцината. Немаат температура само тоа е знак за успешна вакцина не чепкајте ништо. Може да се поклопува со скок па затоа е тоа така. Иначе на 3та доза дитепер може да појави некоја реакција на местото па да ја иритира. И тебе оса да те касне ќе бодеш нервозна
Моите немаат прижено мрп, примија пред 1 недела дтп, па ми рекоа минимум 1 месец па може да се прими мрп. Нема врска, тие вакцини не се поврзани една со друга, можеш да му ставиш прво дтп, па да почекаш некој месец, па после мрп. Јас за 2 месеци некаде планирам да им ставам мрп на двајцата. Иначе 2г и 3г се.
Здраво, тие што не ги имате примено и мрп и дтп каков совет добивате од вашите матични педијатри со која прво да се боцните? И мојот има 3 год, за мрп бев запната да ја прими од јуни од диспанезер сум вратена 5-6 пати, неколку пати од педијатар се за некој банални работи, па вирози, бронхит, планирам од понеделник да одам а се сум за мрп да се прими, од диспанзер ми се јавија дтп викаат, сепак има 3 дози за кашлицава а морбили се појавија во повеќе соседни држави ♀️
Majki dali posle vakcina so rota se prenesuva preku plunkata na bebeto ili samo preku izmet. Moevo bebce me lize nonstop racete gi stava vo usta znaci nevozmozno e da se zastitam ili treba cel den da mijam race.
Здраво денес малата прими две вакцини, ревакцина дитепер и пнеумокок, одма и ставив антипиреа лепенки ги мењјавам почесто, температура нема ама рацете ги чуват како малку подигнати и не ги мрдат многу, мене тоа многу ме плаши ве молам за мислење