Не воопошто да не прими, туку со ситуацијава кај нас прво да го вакцинираме со дтп па следна мрп. Сепак јас ќе настојувам за мрп.
Дали после примена мрп треба да се паузира градинка? Не добив никакви насоки од матичната а не можам да најдам ни информации онлајн.
Пожелно е, за да не закаче некоја инфекција и да се разболи. Имам пишувано мојата после мрп уште што не фати, цел месец беше болна, а здрава ја вакцинирав. Ама веднаш ја пратив во градинка и се зезнав. Тоа е нашето искуство,ама не значи дека кај сите деца е така
Се препорачува оти е намален имунитетот после мрп, ама ако можеш да ја чуваш тоа. @Tea SK @Pacient srna мислам дека ги пратија одма ( извинете ако грешам ), нека кажат дали се имаат разболено брзо после тоа. Јас ја чував дома точно 5 недели, 2 пред вакцина и 3 после ама ние фативме и празници околу нова година и мене ми одговараше да си седи дома повеќе.
Мојата во четврток прими, во понеделник ја пратив. Пред примање паузирав зашто беше болна ама на крај пак со растечен нос ја вакцинирав.
Од диспанзер ми кажаа, ако сакам може да ја пуштам. Ама ако имам кој барем една недела дома да е... Јас ја оставив 2 недели дома, па ја пуштив... Рекација имаше на 8ми ден, некоја глупа тт околу 37.2...
Јас бев вчера, ама во 8 и втори бевме(додека завршивме на кс горе). Ама после нас веќе се направи гужва.
Денес ја примивме вакцината со прва доза што е и со рота Мајки дали имавте некои реакции после вакцината и по колку време ви се јавија
Да на два месеци Ништо не ми спомна докторката само за температура над 37,8 да дадам сируп Негде по форумов читав дека и на каката треба да се внимава А какви лепенки ставаше Јас му ставив памуче со ациди борици
Тоа со ациди бороци беше многу комплицирано за менез зошто треба да е цело време многу мокро за да не се направи оток. Мислам дека не е доволно мало памукче. Во аптека се продаваат лепенки за температура. Сечеш една лепенка на третини или четвртини и лепеш директно на боцнатото. Се менуваат на 5-6 часа.
Моето истиот ден кога ја прими вакцината качи температура 38, до наредното утро како нов беше. Инаку и јас ставав лепенки на двете нозе.
На 8ми ден од мрп ми качи тт. Некоја ни горе ни долу, околу 37.5 се вртелкаше. Првата вечер појде до 38.3 и тогаш ставив чепче, се симна брзо и цела ноќ немаше. Наредниот ден (вчера), исто еднаш појде над 38 и ставив пак чепче. До синоќа имаше и престана. Друго од вчера забележав осип на грбчето и едно на лице, утрово забележав и на стомак и гради по некое. Кога ќе се изгуби ова? Дали да ставам нешто? Не е страшно така?