Ke si otides vo poliklinikata vo tvojata opstina kaj vakcini so kniska i kartonceto od bolnica, ke vi otvorat karton i ke vakciniraat. Nema nikoj da ti se javi.
Мене никогаш не ми пуштиле никаква порака,ни покана. Сама си носам деца. Одам во тој пункт што спѓа нашава општина. Пази на рота само,се прима до 12та недела. Другите си го тераш по календар најнормално.
Не сум, затоа пишав ништо не знам како треба..од Скопје сум се породив во Систина и немам појма што треба следно да направам
Јас не сум од Скопје, отидов во вакциналниот пункт кај нас, им кажав кога е роден бебуш и ми рекоа кога да го однесам. Кога отидовме за првите вакцини во картончето ми запишаа дата кога да го однесам за втора доза.
Се јавив сега ми рекоа со крвна слика да одам на полни 10недели е сега предалеку ми е драчево зар не може да го однесам во некој поблизок пункт? И немам картонче од Систина ми дадоа педијатриска книшка со сите овие работи внатре, ваљда тоа е тоа?
Ќе си ја земеш книшката од Систина од неа ќе си запишат се што треба во картонот. За пункт види во кој припаѓате, имаш во Јане Сандански, Идадија, Букурешт мислам...
На нив им треба родилниот картон, мора да имаш нешто такво со основни податоци висина, тежина, испитани параметри од крв, некој проблем ако имало итн. Сигурно е таа книшка. И ќе си купиш здравствена книшка ако нема бебето за да ги запишат таму вакцините. Можеш да избереш друг диспанзер кај што живееш во близина, ние бевме на друга адреса, а на вакцини во Железничар ги носев. Таму примаат без проблем ако си во центар и плус се многу фини, работат со термини.
Па ми рекоа во Драчево а ние сме во К.Вода никако не ми е блиску до Драчево да одам..ќе прашам во другиве дали смее Инаку да во педијатриската книшка пишува сè од рашање, сите контроли, примени вакцини,жолтица... имаме и здравствена книшка ќе носам сè со мене @Skyler Фала девојки
Еве листа со сите пунктови, па види кај ти е најблиску. Спојлер Инаку сум била и во Драчево и сестрата и докторката се многу фини, културни, таму ммр вакцината ја прими поголемиот и глас не пушти, ептен лесна рака. Ама нема термини, имаше гужва и си чекаш ред.
Јас ги носам моите во Центар, иако не сме од таа општина, поточно во Железничар, и супер се сестрата и др. Така да можеш кај сакаш да си го однесеш, не прават проблем.
Одете во Јане Сандански ма вакцина. Ти треба лилаковата книшка од Систина, заверена здравствена книшка и крвна слика.
Дали смее во иста ден да се стави ревакцина на дтпр и ммр?денес го носев син ми испуштени му се ревакцините и докторката инсистираше да се стават наеднаш двете ревакцини на што не се согласив и ми рече утре да го носам за ммр некако ептен ми е брзо, исто и за ќерка ми за недела ке прави пет месеци и инсистираше на прва доза рота а имам читано дека таа се става до 12 недела...
Мене ми рекоа за рота најубаво полна 10та О извони ти за доцна ставање зборуваш Баш кога се јавив од драчево пунктот ми рекоа таа до 12та да не ја пропуштиме најдобро 10та