ке си го прашаш докторот во нашиот случај ни кажаа да чекаме 3месеци ако ми бил овој ум тогаш воопшто немало ни да ставам вакцина
@gmaja колкаво е? Моето на секој подој какаше, ништо не му давав. И сега кака по 3-4 пати на ден, 10 месеци е.
смачено ми е да се повторувам по милиони пат и веке не објаснувам само ек кажам лоша последица од вакцина
@joy1 , @bittersweet , @Annath (за вас знам дека сте медицинари) или било кој друг на форумов што знае да одговори, сакам да прашам нешто. Дали знаете зошто периодот на првите три дози на вакцини (6 валентна, 5валентна и повторно 6 валентна) е толку многу кус. Дали имаат некое објаснување во смисла дека само така дејството е најдобро? И дали доколку се стават на подолг интервал пример наместо на секој 2 месеци на секој 6 месеци, би имале вакциниве дејство? Мене лично периодот на боцкањава ми е премногу кус, незнам може така мора да биде, но ми се гледа голем удар врз имунитетот. 17 вируси за 4 месеци ми е ту мач !!!
Нaвoднo, вo тoј периoд дo 6-месечнa вoзрaст билo нaјдoбрo дa се дaвaaт вaкцините, oти oд еднa стрaнa имунитетoт не е тoлку рaзвиен зa дa дaде премнoгу бурни реaкции, oд другa стрaнa е дoвoлнo рaзвиен зa дa мoже дa сoздaвa aнтителa зa oдбрaнa oд вирусите и бaктериите прoтив кoи се вaкцинирa. Рaстoјaниетo меѓу две вaкцини е 2 месеци, бидејќи нaвoднo билo пoдoбрo тaкa дa се "бoмбaрдирa" имунитетoт дa сoздaде т.н memory cells кoи ќе гo штитaт oргaнизмoт oд сooдветните нaпaѓaчи вбризгaни тoкму сo вaкцинaтa. Тoa е oнa штo јaс гo знaм кaкo теoријa, a кoлку е тoчнa, немaм инфoрмaции.
@slobodka Моето ги прими на растојание од 3 месеци и тоа почнавме на 5 со првата. Единствено докорката ни ги замени петвалентната и шествалентната заради ревакцината на Хеп б, да не ја доцниме многу, а друг коментар не даде дека се така примени. И како што гледам многу мајки подоцна ги носат на вакцинација, т.е со задоцнување.
Утре ќерка ми (прво одд) ќе има ревакцина,уште кога кажаа само ја мислам,се надевам дека се ќе помине во најдобар ред