Мајка мое бебе е исто алергично на кравји протеин, интолерантна на глутен и некои намирници плус. Вакцините најнормално си ги прими на време. Здравје МРП ќе ја ставам на време. За нос растечен може да биде нон стоп и од топло време и ладно може да тече нос а да не е болно. Јас крвна слика ни за поголемото ни за нејзе пред вакцина немам правено.
Бевме на инфективно прими серум, рекоа мора плус вакцина или само тетанус кај нив или шестовалентна во диспанзер. Паралелно пие трицеф. Која опција е подобро, ако му ставам сега засебно само тетанус после Треба да продолжам со тетанус само и кога ке треба да прими шестовалентна ке му дојде вишок. Матичната ме советува да го однесам утре на шестовалентна. Од серумот немаше никаква реакција до сега. Незнам што е попаметно. Од друга страна мора некогаш да се вакцинира, нема да може да оди ни во градинка ни во школо. Дајте совет, дали само тетанус би боцнале и шестовалентна. Ич не сакам да го вакцинирам ем се плашам од вакцините ем се плашам да не згрешам ако не го вакцинирам.
Некако ми иде логиката да ставам сега засебна вакцина за тетанус, ама читам дека таа е за возрасни, дали дозите ги прилагодуваат спрема килажа на детето и возраста.Каде да најдам упатство од вакцината, за шестовалентната го исчитав и страв ме фати. Прашање до родителите кои не вакцинираат, како се правувате со повреди на децата, гребаници, отворени рани, еве моето вчера прими серум, што ако не прими вакцина?Прашав на инфективна ми рекоа мора да прими.Дали стварно мора е прашањево, еве ако останемо со серумот што би се случило, дали сепак може да се разболи бидејки не е доволно заштитен? Ако не прими сега вакцина и речеме пак се повреди за некое време, дали би му дале пак серум?
Ако ставиш сега за тетанус не ке можеш да ставиш шестовалентна. И да ти треба за во градинка нема да можеш да ја примиш зошто би било на многу краток период од една до друга вакцина.
Вакцината што ја примаат на 2 месеци има точно одредена недела или важно е да се наполнети 2 месеци? Педијатарот ми спомна нешто требало во 11 недела..
Ми рече матичната да ставам шестовалентна кога ке се вратиме од одмор, за 10 дена одиме на море и да не вакцинирам пред одење, вели подобро кога ке се вратите.Денес не го носам, за натаму ке видиме здравје ке мислам после 5ти јули...
Беше до 13та недела ама сега се е поместено може и покасно. Само го носиш со книшката ако се имаш породено во приватна болница ја носиш и таа од приватна за да ги запишат во книшката.
Ротата е врзана со време, до 12та недела се прима прва доза, ако не ја прими првата доза до тогаш, значи ја пропушта, а за другите може и покасно
После прва доза шестовалентна после колку време се јавува реакција, кои реакции обично има, ми велат да прими денес или утре да не чекам после одмор,за 1 недела одиме на море, да не има таму реакции се плашам.
Мојата немаше реакција никаква ни првото ни второво. Може да е по кенкаво дете од обично меѓутоа дека би изгорело од температура не верувам. Плус на вас ви дале и трицеф да пиете така да поголема реакција од кенкање не би требало да има. Ако е ептен кенкаво ќе дадеш парацетамол или бруфен и готово.
Ако во амбулантата кај што живееме нема вакцинален тим на располагање дали може да се однесе детето било каде за да се вакцинира? И дали треба да се закажува?
Прими во Петок шестовалентна фала богу немаше никаква реакција, се надевам дека така и ке биде понатаму.Вчера ги извадија конците, веќе не пие сируп, сега се спремаме за море здравје.
Миже од 6то валентна да качи температура на 3тиот ден ? Прва вакцина и е ова . Докторката ми рече два дена да не ја ваѓам на сонце и така направив. Денес покасно бевме на плажа и еве сега пред малце ми крена 37.7.