Без мрп не запишуваат дете во градинка со наполнети 13м. Освем ако имаш јаки врски. Син ми додека го вакцинирав на секој два месеци ми стигаа опомени ама игнорирав. Кога решив го вакцинирав и толку..
Минимум 5 пријателки имам што вакцинираа мали со мрп на 3години, така што ова со тужбиве очигледно работи ко сe др во мкд. А инаку за градинка едната го запиша на 9месеци па еве уште си оди во градинка невакциниран 2.5г е
Не да не работи тоа со тужбите, сега на 6години со мрп го вакцинираше комшивка пошо ке тргал во школо на есен, a во градника детево оди.
Ама опомена или покана за вакцинација е едно, а тужба е нешто сосем друго. Мислам дека сепак крајната одлука е на родителот не ми е баш веродостојно ова со тужбите. И ова со барањето на примени вакцини за во градинка или школо е сосем ок и легитимно но, пак различно е од тужба.
И кај нас во градинка ги примаат на 9м зошто невозможно е на 9 да ја прими мрп освен ако има епидемија. Кога изби епиденија со пертусис кај нас во градинка не примаа без мрп и останати вакцини. Во темата Вакцинација ДА или НЕ? Имаат пишувано дека им стигнале тужба за паично да си платат и си плаќаат луѓе и сепак не ги вакцинираат.
Јасно,ама најмалце 10 опомени ми стигнале, а тужба не. Како подолу што кажа членката и јас ќе си платев и немаше да го вакцинирам. Едит: познавам мајка што доби тужба или опомена (неможам да се сетам), и отиде со нејзин адвокат во диспанзер и празен лист да и потпишат дека нивна одговорност ќе е ако има не сакани ефекти ( имаат историја на аутизам во фамилија) и нормално дека не гарантираат никој не сакал да гарантира и не им пратија повеќе покани опомени…
Здраво мајки синко има да прими петовалентна ама се мислев да ја одложиме малце поради топлово. Дали некоја мајка вакцинирала периодов да ми каже како поминале? Ви благодарам однапред.
А има ли врска топлово? Јас прв пат слушам за ова дека би можело да пречи.Сериозно некој што знае да кажи ?
Не пречи, баш поладно кога ќе е, се седи повеќе во затворен простор и има поголема шанса за пренос на вируси, бактерии и цело време ради тоа ќе треба да го одложувате, отколку овој период кога повеќето по надвор шетаме и помали се шансите за разболување. Башка никој не си ги шета децата по топлово од 11 до 6, и сите се дома на клима
Секако и да платиш не значи дека ќе го примат во школо. Они бараат документ дека е вакцинирано оавен како што имаш наведено дека од медицински причини не се примани вакцини и да се пише во вакцинален картон. Еве мојата не ја примаше ротата ради алергија на истата и фино си запиша таа се што треба за утре да не прават проблем. Не по секоја цена прогледуваат низ прсти да кажам. Ако детето е здраво право и се одложува вакцина ради на нив што така им е ќејф самата држава поинаку игра.
Јас морам нешто да прашам. Бесеже вакцината што се става во рамо на 2 месеци мислам беше, нормално ли е да гнои?
Бсж се реди во првите два сати од раѓање. Иначе да нормално е. Барем така мислам, на ќерка ми и де појави гнојче и само и помина.
на син ми многу му беше загнојано. Нешто како сиво почна да му тече. После као лушпи на кожа му се појавија. Матичниот рече нормално било ама мене не ми изгледаше баш на нормално.
Поздрав мајки. Два месеци сме и ни се ближи време за вакцини. Син ми имаше жолтица подолго време околу 40 дена, д-р ни рече дека од неа може да е анемичен некој период и да направиме крвна слика пред вакцинација. Денес правевме крвна слика, реф. вредности на хемоглобин 110-165 на него му е 112. Ни препишаа пикоФер и пикоЦ да прима. Ја прикачувам крвната слика, што мислите? И реков дека малку изместени се вредностите ми рече не во ред се, тромбоцити покачени од што го стискале на прсте а лимфоцитите кај сите бебиња биле покачени. Од поискусните мајки ми треба информација, колку треба да е хемоглобинот за да е безбедно да прими вакцини, кои се други индикации за да се одложи вакцинација за некоја недела и дали на ден на вакцинација е во ред да си ги прима витамините и пробиотикот или да не давам ништо?
Мајки ротата предизвикува грчеви? Првото не ја прими па затоа не знам точно. Ама сега бебчево пред спиење баш добро се изнавика
Кај нас од ротата 1 недела траеја симптомите. И во диспанзер кажуват да се пази при менување пелена 1 недела