Дете 14месеци ни рекоја крај месецов треба мрп да ја прими ама беше настиинат а и уште е со затнат нос и поткашлува треба да почекам и дали ја ставате мрп точно сега кога треба ако нетреба да иде во градинка?
Вчера ја вакцинирав малата со мрп, денес има осип на врат, рекоа во вакциналното дека може осип да се појави ама пак некако ми е на мисла дали треба со нешто да го мачкам и само од себе ли ќе се повлече
После колку време дава реакција рота и дитепер/хекса? Трети ден од вакцина е денес па нз дали се спасивме од било какви реакции или ќе се јават покасно? Сега за сега само кенкав е од време на врема ама може и да е во скок.
Ревакцини прими беба денес, ми качи тт 38.7 дадов парацетамол 3мл бебе скоро 4м 6кг. Спушти на 37.6 дали да ставам лепенка и на чело или нема потреба сега од кога ја спушти тт?
Вчера примивме ревакцини на 4 месеци што се... сабајле ми качи тт 37,5 ама беше вознемиррн и дадов далерон... после на неколку пати пак плаче вознемирен..плачеше истио толку јако како шти плачеше на боцкањето до зајдување... Може ли и таа вознемиренпст да е реакција?
Може да.. мене ми се случувало да си дојдеме од вакцина и заспани си приплакувале. Ваљда го доживуваат моментот пак, шо знам... Сум заборавила од кои вакцини боли местото, а од кои не.. и тоа да не е. Да не го заболува при мрдање..
Лелеел да не се јма заплашено па така да ми плаче сега цело време.. и слабо млеко пиеше цел ден ...како кенкав, вознемирен и 3 4 пати така ми плачеше истиор глас како вчера..
I mene isto mi place cel den, vcera ja vakciniravme. Temperatura nemase do sega, sega ima 37.4. Lepenki za temperatura moze na celo da se stavat?
Кај мене само сабајле имашр дадов далерон ја симна и токку...дај далерон не е висока таа тт за лепенки нема пптреба ке ја симне одма... Како ти плачеше на трбе ? Јас ептен у паника сум како до зајдување дури..пред вакцината така никогаш не плачеч истиот глас кога го боцна..глас плачи како без глас..како без душа нз како да објаснам ...и денес 3 4 пати истото...последно кенкаше и викам аман сега што е рабптата цел ден толку да си вознемирен...он усети нз кога писна пак дури на нервно паднав...се надевам утре ке е друго
Istiot glas na placenje i e kako porano, samo vo race ne place i nikako nemozeme da ja zaspieme. Kojznae dali e od skokot dali od vakcinata. Na mestoto kaj sto e bocnata crveno e i poteceno malce pocna i da kasla dali e od vakcinata neznam Za daleron mi kazaa nad 38.5 temperatura
Јас ја вакцинирав ќерка ми сега во август, околу 4ти месец бев, не сум слушнала дека има ризик ни па ми текна да прашам
Едно прашање... Дали пред да ги боцнат децата, вие како родител проверувате што точно пишува на шишенцето со вакцина? Сакам сега прво да стави дитепер ревакцина, а понатаму мрп. Не сакам да дојде до забуна и да стават мрп како што следи по распоред. Ќе ми дозволат да ја проверам вакцината пред да боцнат? За Јане Сандански прашувам.
Не, не проверувам, зашто ги носам децата во здравствена установа, кај здравствени работници, а не на пазарче. Исто како што не проверував што инфузија ми ставаат после операција или што состојки има во двете спинални што ми ги ставија во рбет. Тебе страв ти е дека ќе те излажат или??? Кажи им дека не сакаш МРП, ќе ти дадат да си потпишеш, сигурно нема на сила да ти го вакцинираат детето.
25 месеци ми е синот и ја одложувавме ммр и сега никако неможеме да оздравиме де стомачен вирус де настинки До кога најкасно може да ја прими знае некој ? За еден месец треба и да се породам па ми е страв со мало бебе да му ја ставам