Ќе се консултирам и со невролог и педијатар ама ако има некој да сподели искуство, дали ако сеуште не се сигурни дали бебето има невролошки проблем и која е позадината поради истиот се одложуваат вакцините? Дали мајки кои детенцето имало невролошки проблем или потешкотии со моторика ви ги одложиле вакцините додека не се види дали ќе се подобри ситуацијата?
Мајки, малава (4 месеци сме) треба да прими втора доза рота и шестовалентна, ама два дена ностето и е затнато, крвната слика правевеме нема ништо, а и заби ќе вадиме изгледа, плачлива е и се лигави многу периодов ,не знам дали да ја носам или да почекам.До кога најкасно може да се примат вакциницве?
Мојата е помала, со мрсулчиња беше, ама влечевме само два пати, ништо повеќе од тоа. Брисеви правевме чисти беа. Од тоа што ми кажаа , а и малце чепкав да истражам, беше дека ако нема црвено грло, температура, може да се вакцинира. Денес ја прегледаа убаво и ја вакцинираа.
Нас ни рекоа па за 40 дена од прва доза и план сум во петок сега да ја носам.. поминати се месец и 14 дена.
Здраво, доколку има некој стручен имам едно прашање, кога ќе дојде време и со педијатар ќе се консултирам. Вака, закаснавме за прва доза рота од оправдани причини, самото тоа ни ја одложи и втората доза, пред втората се настина бебе и уште 10тина дена одложи, трета доза ни напишале да прима кога ќе има 31+3 дена, читав дека до 32 недела се прима (ова пишуваше како најкасно), дали е паметно да ја прима, и што доколку не ја прима, дали првите две би ја имале ефикасноста што треба да ја имаат? Втората овде читам до 22 недели, сега гледам дека на 22+1 ја примила, немаше нус појави.
Кога сте ја примиле првата пневмокока? Нас ни е закажана за второто боцкање со дитепер и рота? Дали е можно да се поделат, да не се три во исто време?
На 4 месеци, заедно со рота и хекса. Искрено незз како би ги поделила, до година ипол на 2 месеци има вакцини, ако не е со рота заедно, ќе е со мрп.
Има ефект и од две. Големиот син е со две, фати рота, пројде со 2 дена пролив кога фати рота. Малото не префати воопшто, со 3 дози е.
Вчера бевме на втора доза вакцинирање. Освен рота и дитепер прими за стрептокока. Нема тт, но денес се нафрла кај стомакот и градите. Му пишав на педијатарот, но не ми враќа. Дали сте имале ваква ситуација и што сте ставале? Спојлер: Слика
Само на стомаче е? Може не е од вакцина.. мојава од раѓање до сега на 2,3 пати ваков осип само напред на меше направи...
Само на стомак и гради има. Педијатарот ми врати дека се вруќници. Он има по 2,3 цело време само на едно место ама волку до сега не се нафрлал. Баш за тие 2,3 ме прашаа вчера при прегледот за вакцина дали премногу го облекувам ама мислам дека не е премногу облечен, боди и шпихозни или комплетче. Го оставив само по шпихозни, па се надевам ќе се смират.