Сакам Ммр да ја одложувам до 3 години. дали може неа да ја прескокнеме и да ја примиме дтп на 18 месеци што е ? Имал некој вакво искуство?
Јас ја префлив малата во Букурешт и таму дозволуваат да ја прескокнеш Ммр и да ја примиш наредната вакцина, а во амулантата што ни е во населба не ми го дозволуваа ова.
Одлична информација. И јас сакам да ја одложиме колку може повеќе, а се боцкаме во букурешт. Докторката тоа го дозволува, што како треба да направам?
Да д-р Венера не ми правеше никаков проблем за одложување. Иначе ништо посебно не треба освен да и кажеш на докторката дека сакаш да ја одложиш вакцината за покасно.
Ke pravime dve godinki a seuste ne ja imame primeno vakcinata na 18 meseci . Slusnav deka do 2 god . Se stavala taa vakcina Dali e vistina ? Drugite se primeni , ovaa ostana taka vo sklop na okolnosti pa rekov da pomini rodendenot.
Iako temata e ZA ili PROTIV vakcini, sepak sakam da prasam kako pominavte so bsg vakcinata, nie sme 2+ I ovie denovi treba da ja primime, dobro bi mi dosol sekakov sovet.
I moeto ja primi podocna, nemase dovolno novorodencinja vo momentot vo Plodnost. Taa ja otvaraat i trae nekolku casa, od istata vakciniraat poveke bebinja. Inaku nema nikakvi reakcii, nie i na godina povtorno ja primivme, nemase beleg. (Se izvinuvam za latinica, nemam kirilicen font momentalno)
Mozebi si od Sk, a mozebi ne, imam informacija deka vo Sk uste vo porodiliste im ja stavaat taa vakcina, jas ne sum od Sk, vo mojotgrad ovaa vakcina se stava podocna, kaj nas imase I prodolzena zoltica pa se odolgovleci vakcinacijata.
oд скoпје сум, нaс ни јa стaвијa двa денa oткaкo не пуштијa oд бoлницa кoгa сoбрaa пoвеќе бебињa зaштo е пoвеќедoзнa муaбетoт ми беше декa се стaвa вo бoлницaтa кaде се рaѓa и непoсреднo пo рaѓaњетo.
Mami nie sme 2 meseci i treba da primike vakcina no me fakja strav nekako....od sve sto slusam za vakcinive trista gluposti mi se motaat... Bebeto fala bogu super si napreduva i zatoa me fakja strav...
@Saraa temava e vakc i reakcii taka da taman ti e prasanjeto ))) i nie ja primivme po 6 dena od koga se rodi, nisto strasno naredni 9 m treba da ima beleg, ke crvenee i ke bide kako topce i belo ke ima ama se e toa normalna reakcija, @LadyIvvy polna ni e glavata zatoa, ne mu se sekiraj, odi si i reci si na zdravje da e opremi se so lepenka i paracetamol za sekoj slucaj, mojata cel den peese reakcija nikakva, site lesno ko moeto da pominat dodusa jas gi docnampi nekoj mesec, da e pogolemo i pojako si vikam
Jas sega se plasam za vakcinata na edna godina sto e za crna i golema kaslica sto predizvikuvala autizam....
Niedna vakcina ne predizvikuva autizam. Autizmot e vroden, samo na 1 god seuste ne moze da se primeti. Slobodno odlozuvaj ja do 2 3 god
Ne se optovaruvaj so toa, taka da bese kaj ke bevme sega ))) nisto od toa ne e dokazano, ne citaj se i sesto samo ke ti vleva strav, kako sto ti kazaa pogore odlagaj ja slobodno deteto da si prozbori i proodi so lesno
Дали тежината има врска со примање вакцина? Ние сме малку попунички за негова возраст ( 4ипол месеци) па си викам да не не ни ја стават поради тоа