Кај нас крена и вечерта накај 7 и во 1 и толку беше ...ама беше кисел и вториот ден... денес супер ...брзо и лесно да минете
Utre ke ja nosime na vakcina da primi MRP.Trebase prosliot mesec ama bese bolna.14 meseci e,Kako vasite decinja pominaa so ovaa vakcina?Maticnava mi vika reakcija posle 7-10 dena se pojavuva
Мамички здраво. 13 месеци сме и конечно не примија во градинка. Ми побараа потврда за примени вакцини. Инаку бебе е со сите примени вакцини дитепер, рота, пневокок, хепатит, полио. Следна што треба да ја прими е МРП, а не ми се носи одма затоа што пишува од 12-15 месеци. Бев во вакциналниот пункт кај што го вакцинираме бебе и докторката одби да ми даде потврда за примени вакцини. Нејзиниот одговор беше прво МРП да ја прими па ќе ви дадам. Без примена МРП вакцина не смеам да издадам потврда за градинка. Е сега имам две прашања. Дали стварно не може да ми даде потврда за уреден вакцинален статус? Дали може негде да ја пријавам затоа што сите вакцини се примени точно на месецот? Ве молам некој ако има искуство да сподели.
Мрп се прима на 13 месеци затоа и одбива. Потврдите се даваат со сите примени вакцини вллучувајќи ја и мрп. Нема основа за да ја пријавуваш ако сакаш да ја осложиш оваа вакцина. Обично така мајките аплицираат одма за градинка фаќаат место и ги пуштаат малите пред 13месеци така не бараат (ова моја другарка ми кажа од 9м тргна малото а мрп прими на 2.5год и не и бараа потврда одпосле)
Убаво ти пишала Феникс, за што ќе пријавуваш кога не ти дава зашто не ви се сите примени? МРП е на 13 мес, не знам каде пишува од 13 до 15. Јас децава ги запишувам на 8 мес во градинка и тогаш не бараат. Кога изби пертусисот лани и побараа обновени вакцинални картони во градинка, а децава беа веќе 2 ипол години, да видиш што трчање беше цела група што ги каснеа со вакцини. Во рок од 2 месеци се испопримија што не ги вакцинирале на време. На врата од сабајле ги враќаа од градинка.
Ама заокружено ќе е дека не е вакцинирана според возраста. Џабе ќе и биде таков картон. Еве ќерка ми нема уште дитепер 4та доза,неможат да ми дадат потврда за вакцинирано исправна. Ќе ми дадат дека не е вакцинирана исправно за возраста и ќе им кажам јас во градинка. Дека има мрп и дитепер примени 3 дози во последни 6 месеци па се надевам дека нема да ми направат проблем во градинка.
Нас ни бараа само копија од картон во градинка. Сликав во диспанзер и има дадов, а потпишав изјава дека ако не ја прими до 15 имаат право да го отпишат.
Во право е , согласно возраст не е уредно вакцинирано детето. Единствено што можеш да пробаш е да побараш копија од вакцинален картон без потврда и тоа да однесеш во градинка и да пробаш. Јас ја имав мојава запишано на 8 месеци. Само што наполни 14 месеци од градинка ми побараа нов картон со ММР да донесам следните неколку дена. Однесов утредента бидејќи беше веќе вакцинирана. Искрено незнам и што разлика ти прави дали е на 13 или 15 месеци ако си решила да вакцинираш. Подобро додека не е почнато во градинка, отколку да почне со адаптацијата па да прекинуваш за вакцина. Може да качи температура на 7-8 ден од вакцина па нема да може да оди во градинка.
Во четврток треба да примиме трета доза вакцини на 6м, негде прочитав три дена пред и три после вакцина да не се воведува нова храна, после вакцина не сум давала ама за пред ме зачуди, како правите вие?
И во диспанзер кажуваат исто и матичниот таков совет ми даде. 3 дена пред и после вакцина не. Некои намирници може да имаат задоцнета реакција.
Дали пнеумокок и 6то валентна сте ги дале заедно? Мојата нема примено ни една пнеумокок ама ми рекоја после 3 годишна возраст само една се прима и ја даваат заедно со дитепер.
После 2г. се примаше една доза од пнеумокок. Смениле нешто? Иначе, ги немаат примено заедно вакцините.
Е па мене ми рекоја не треба 3 дози , туку ако си ги пропуштил сите, девојчето има 3г, една само треба да прими. Ми рекоја дека пнеумококот не го комбинираат со живи вакцини ама со дитепер може.
Здраво дали во вакцинален пункт ви побарале и сте носеле потврда од матичен педијатар, за одложување на вакцина?