Мајки бевме на први вакцини денес, рптата малце исплука тоа што и беше во устето што го чувала а гладна ја однесов. Ми рекоа нема гајле. Е сега ставаме ациди борици ама имаме и лепенки. Не можев да најдам големи туфери, дали е доволно на кружен туфер за шминка вадење да ставаме облоги или на поголемо треба?
Јас ставам лепенки, пресечени на пола, по едно на ноџе, така да мислам дека е доволно еден кружен туфер.
Мајки, дали ви се случило на некого втора доза дитепер повторно да ја стават шестовалетна? Првата доза нели е шестовалентна ја ставивме со доцнење на 5 месеци. Втора доза на 8 месеци. Во картон повторно е заведена шестовалетна. На детето му се појави реакција од втората доза како крастичка на местото на убодот за да помине по една недела и веќе месец дена од тогаш на тоа место малку е потемна кожата и на допир внатрешно се забележува мало топче. Бевме кај докторката на вакцини ни рече не било ништо страшно и самата низ муабет дури го прегледува вика ова втора доза е петовалентна и кога и посочив дека не е , дека му е ставена и втора доза шестовалетна само се оправда како во ред дека веќе бил над 6 месеци да биде заштитено од хепатит па трета доза дитепер ќе биде петовалетна.
Мене ми рекоа целото ноже да го замотам со памук и на 45 минути да го топам со ациди борици. Два пати ставив и баталив, детето ми беше утоп така. Потоа ставав само лепенки 3 дена и немаше никаква реакција. Од ротата само имаше јаки грчеви попладнето.
Јас на памукче ставив неколку пати дента, немаше нешто реакција. Само кенкава беше доста. Е тешко ми се искака од ротата. Исто така ја плукаше кога и ја стави, и се загрцна неколку пати, таа па се чудеше као зашто вака прави… па што да прави 2 месеци бебе коа нешто со сила во уста му ставаш
Сакам да прашам, моево требаше да прими 3та доза рота на крајот на јануари но бидејќи е настинат тоа се пролонгираше, до колку месеци може да се прими 3тата доза
Кај мене многу нежно и ја даваа ротата, малце по малце. Ама пак ја исплука дека си има навика она да си чува залихи во образите а ти мислиш голтнала хахаха најјака е. Како верверичка чува по страните
18 месеци сме и примивме МРП на 13. Сега сме на вакцина пак дали е за втората доза? До сега по ред сите ги има примено. Како поминавте со реакции дали исто како со првата доза? На поканата што ми ја дадоа не пишува ништо јас секако ќе си ги изнапрашам што како…
Мајки да не била некоја неделава во Јане Сандански на вакцина на 6 месеци што се? Кога бевме немаа хекса, па ако некоја била да ми каже дали добиле? Да знам фали да го носам синко или не?
Јас ставав туфер со ациди борици на ноџе и одозгора уште 1-2 туфери врз него за да не ср мократ шпикозните
Ја ставивме последната вакцина пред два дена и гледам околу боцнатото место има црвено кругче. Прв пат му се случува вака, досега немал реакции на кожата. Што да му ставам?