Zoshto da ne treba?? Pa aj deteto da plachi od bolka cel den, kako ne..Ti znaesh shto e najdobro za nego, na mene mi rekoa slobodno da dadam ako plache mnogu znachi deka go boli i da ne go drzham taka. Ne se sekiraj ne e nishto
Pa ete kao organizmot sam da se izbori Sekoj razlicno za pravata mu dadov pred vakcina i po vakcina taka mi imaa kazano kako da ne krene temp. I lepenki menam na 4 saati.
На 3 години има ли некоја вакцина? Последно малиот прими на 18 м таа за кашчлица што беше и тогаш нема примено. Кога е следната?
Има ли некој што добро поминал после рота? За првото не ја фативме и баш ми беше криво, ама после се што читам тука од реакции страв ме фаќа. И онака секогаш се тресам од вакциниве, многу бурно ми реагираше големата на дитепер, и еве за две недели малово треба да го носам и ми почнува паниката.
Ние ја примивме во понеделникот, еден ден пројави грчеви само ама ништо скандално, давав пак капки. Си кака нормално како другите денови, што се се изначитав за крв какање, повраќање, памет немав.
И ние поминавме добро после првата, искрено ништо поразлично не приметив кај неа, освен што вечерта поврати малку повеќе, ама ние си имаме и мака и со рефлукс. Дури ни поспана не беше тој ден, а баш си викав ќе си дремуцкаме двете
Ќерка ми со песна ги поминува сите вакцини, повеќе јас се стресирам како ќе биде отколку она нешто што има. Ни остана последната во Мај и после раат до школо. Од ниедна немаше мака, па ни од Мрп што толку се плашев.
Majki na maski deca kazete mi za mrp sto e popametno , jas eve veke neznam dali e podobro da primi ili ne
Најдобро е сами да одлучите. Тука ќе наидеш на различни ставови и мислења. Обиди се повеќе да прочиташ, види интервјуа на педијатри, доста се збори по поткасти и утрински емисии за оваа тема (ги има сите на youtube), и донесете си одлука вие во потесното семејство.
Lele od tolku sto citav neznam veke , me interesiraat iskustva od septemvri trga vo gradinka , tolku od baba svekrva servis e sea vikaat losa vakcina dur da prozbori od druga strana vo gradinka svasta ima pa nisto cudno i toa
Бараше искуство, еве јас моето да го пишам. Жалам што "потпаднав" на муабети рекла казала од луѓе несоодветни во таа струка, медицина, што шират вакви муабети. И јас така се плашев, не сакав, викам ќе одложувам, ама дома си одлучивме дека ќе ја прими. Читавме доста, консултација со доктори и лесно беше да се предомислам. Пре лесно помина ќерка ми, еден единствен симптом немаше. Не збори сеуште, можеби 4 5 зборчиња, ама дека од вакцинава нема да збори, во тоа верувам 0%. Секој има право на избор, и си знае за себе, одлуката е ваша. Лично, не познавам ниту блиски ниту далечни луѓе со последици од вакцинава. Така да, тоа беше пресудно да ја прими вакцината.
Првата доза рота ја прими сега во понеделник, за следната матичната ми рече за 4 недели а од вакциналниот пункт ми запишаа во книшка на 10.06 кој да слушам ?