Што ако ги пропуштиме првите вакцини? Кога може да се примат наредно? Докториве викаат дека ради бактерија да не ги примаме, да сме почекале ама он веќе 2ипол месеци е, мене ми фуфка така невакциниран да е…
Другарка исто со толкаво бебе беше скоро и само Рота и ја ставија дека таа временски ограничена била. Тоа дека мн мало е родено и сеуште со мала килажа и одложија.
До 12та недела рота, другите може било лпга покасно. Ако има бактерија, не давајте вакцина додека не се исчисти бактеријата.
Nie za nekoj den pravime 3meseci i dr ni rece da odime da mu gi stavat id ednas site 3vakcini rota sestovalentna i uste edna(imeti i go zaboraviv) Dali e vo red od ednas da se primat site 3 vakcini. Dali toa malo bebe mozw da gi podnese site od ednas ili da gi odlozime na odreden period?
И кај син ми така беше. 3 на 2 и пол месеца, 3 на 3 ипол, и 2 на 6 полни. Рота се пие, капки во уста му ставаат, другите 2 во бут.
Мајки втора доза вакцини ни имаат запишано во книшка две боцки да прими и рота. Матичната вика да побараме едната боцка да ја одложиме за да не и дојде многу. Имате искуство така со две боцки или да одложуваме ?
Да ние примивме така, немаше реакција. Од ротата два дена имаше малку грчеви, ама кратко. Ништо страшно.
Нас ни одложија, ни рече педојатарот што беше во диспанзер, дека е премногу три да примаат наеднаш, и ни ја одложи за месец третата.
Ние ги примивме трите, ништо страшно. Вечерта качи околу 38,8 температура, околу 3-4 ч ја држеше. Сирупче и дадов, си заспа. Не качи во тек на ноќта, си ја отспа цела ноќ. Грчеви имаше два дена само. После беше како нова. И да качи температура, нормално е, без гајле. Ние направивме кс претходно, и супер и беше. Нема потреба зошто да се одложува некоја недела.
Здраво девојки, имам едно прашање, на третата ревакцина на дитепер имаше реакција и завршивме на болница, фала му на Бога се заврши добро, сега ни се ближи МРП но мене ми е многу страв да не поминиме низ истото, дали можи да се издаде потврда за одложување на вакцината за да можам да запишиме градинка?
1 рота и 2 рота и по 2 боцки. 3 рота со една боцка. Кај син ми немаше реакција никогаш, без температура, ама со последната рота јаки грчеви цела ноќ. Инаку, превентивно давав парацетамол 3мл со првите 2 дози, со третата рекоа не, само ако каче. А со сите ставав лепенки.
Како губење воздух, гушење.. Но не не пратија на клиника, тука кај нас во болницата следеа некој ден да не се повтори реакцијата, и правеа ехо на мозоче, на срце. Сега нема ништо, но стравот од истото не ми дава да ја однесам на вакцина.. Да верувам дека е така, но сепак стресен беше моментот и не сакам да се повтори, сакам малце да помини време, сега е добра и напредува добро.