Биднаа вакциниве денес. Пневмокок не и ја ставија, со вторите дози ќе биде прва доза од таа. Боцкаат, дете плаче, јас плачам повеќе од неа, маж ми го гледам се препотува. А ќе речеш второ полабаво е. Како не. И еве сега ми спие во раце. Мекуш сум била скроз.
Ние во понеделник се вакцинираме петовалентна и рота ама се повеќе слушам мислења да не ги ставам заедно… што мислите? И можам ли таму на лице место да кажам дека рота сакам следна недела?
Вчера ја вакцинирав мојава. И јас се плашев читајќи искуства, ама еве супер е дете. Вчера само беше поспана и и кркореше мешето многу. Кака нормално, цица нормално. Ниту температура не качи до сега, за разлика од големата што имаше многу бурни реакции на вакциниве.
Ние ги ставивме завчера рота втора доза, петовалентна и стрептокока сите три заедно. Супер си е да не ја подречам, ни температура ни кенкавост ни поспаност. Мој совет стави си ги и мирна глава после.
Исто беше, ден потоа не само што се грчеше туку и вриштеше и после јадење доста повраќаше. Ние и дадовме Espumisan капки. Се смири дали од нив или само од себе не знаеме. Ќе видиме сега со втората ревакцина дали ќе има пак.
Те буни календарот зашто таму се посебно з Ни кај нас нема белег. И читајќи сега се замислив да не не е успешна.
Искуство со вакцините кај школски деца? Ги имаме пропуштено двете, во прво и второ, ради болести. Сега е трето и ќе имаат систематски па ќе ставаме и вакцина изгледа. Ќе барам ако може дтп да го боцнат сега па ммр понатака. Ама ми е страв некако многу. Во принцип е дете што често се разболува, нежен е. Еден куп лекови и антибиотици испил. Па и од тука стравот.
Ротата е вакцина со жив вирус. Вакцините со живи вируси како мрп не се комбинираат со други. За жал тука наеднаш ги ставаат. Секое дете е различно најверојатно е дека нема да има некаква реакција надвор од очекуваното ама нема потреба да ризикуваш. Кажи и на докторката дека преферираш посебно и да направи распоред. На ќерка ми сите посебно и ги редев освем третата доза дтп со пнеумокок.
Ние сите 3 ги ставивме одеднаш, никаква реакција немаше. Петвалентна, пневмококна и рота. @Чанта од каде инфо дека не се комбинираат рота и ммр со други? Веќе ставив ама ме интересира.
Здраво,сега баш гуглав нема црвсти докази дали не смеат да се редат.А мене ова ми го кажа докторка во вакцинален пункт кога редев мрп кај ќерка ми.Инаку со син ми поминав многу после ротата и не доби ревакцина. Па затоа на ќерка ми почнав да и редам вакцини на 2 и пол години и одделно сите и ги ставив освем пнеумококот со 3та доза дтп бидеќи после 3та година само една вакцина пнеумокок се реди.
Наполнивме 2 ипол месеци и се спремаме да ги примиме вакциниве. Што стававте на местото каде што ќе биде боцната? Ациди борици или лепенки? И дали тоа се овие лепенки? Толку некако ме паничат вакциниве со ефектите после, ама expecting the worst, hoping for the best. Во однос на качена температура добивме насоки од докторка само давање на сируп/чепчиња доколку е над 38.5. Јас веќе купив Далерон сируп ми делуваше некако попрактично.
За првите вакцини и ставав антипиреа лепенки на боцнатото. Слични се на овие што си ги ставила, ги пробав и двете, антипиреа повеќе ми лепат не се вадат. За вторите малку имаше оток од петовалентната, пробав пак со антипиреа ама не и помогна, па ставав ациди борици на газичка со завој и се покажа поефективно, и се повлече. За температура купив ефералган сируп, ама не ми е ни отворен, не качи температура ниеднаш.
Јас ставав од овие. Ациди борици не. Реакција немаше кај син ми од ниедна досега. Ама, докторката ми кажа за првите 2 да дадам сируп за болка иако нема температура. Така направив. За третите кажаа само ако каче.
Засега добри сме. Нема несакани реакции како температура и дијареа се надевам така и ќе остане. Малце е покенкава и поплачлива од вообичаено, но таква беше и вчера па не би можела да го препишам на реакција од вакцинава. Фала ви на советите. Докторката таму препорача ациди борици на боцнатото, па отидовме со таа опција сепак.
Здраво на сите Едно инфо ќе ве замолам Некаде околу половина на јуни ќе треба да примиме вакцини,тогаш ќе биде 12-13 недела ме интересира за жители на гази баба Општина каде ги вакцинирате новороденчињата? И дали се закажува и дали има секој ден или имаат одреден ден за вакцинација? Убав ден на сите
Ние сме во Ченто и ја вакциниравме во вакциналниот пункт во Ченто амбулантата карши пазарчето. Не се закажува, одиш дирекно. Мислам дека од 8 до 2 часот може. Ние бевме прво крвна слика да направиме, веднаш е готова за околу 20,30 мин и со тоа на вакцинирање. Прво го прегледуваат детално бебето и ако се е во ред го вакцинираат со пропратни совети. Мене докторката таму добра ми се виде. Сега сме нареден понеделник здравје за втора доза.
Ти благодарам на одговорот,ќе се јавам да прашам,а некаде како да прочитав дека има и во Автокоманда..Со лесно во понеделник да поминете