Denes primavme vakcina, na dvete nodzinja mu staviv lepenki antipirea ama za vadenje mnogu tesko se odlepuvaat.. Da probam so vodicka ili?
Во која болница не бараат крвна слика пред прва вакцина? Дали во Идадија и во Букурешт боцкаат секој ден?
ajde majki help trebase da gi primame vakcinite za 6meseci posle 10juni...vo konsultacija so maticnata morav da pocekam bidejki kaj sestra mu vo gradinka se pojavija sipanici...sreka i sto cekav,malata mi izvadi sipanici i sega do koga da cekam za vakciniranje? ima rok za vakcinite....2 nedeli od sega ke mu dojde nekade 10juli sto znaci on veke ke ima 7meseci
После сипаници имаат многу слаб имунитет. Ќерка ми што еднаш годишно се разболува испи 3 антибиотика за месец ипол после прележани сипаници. Ќе збориш со педијатар, може да ти речат и до 2 месеца да чекаш. Синот ми прележа пертусис, кашлаше скоро 3 месеца и за вакцина после тоа ми рекоа уште 2 месеца откако ќе прекине да кашла. Сега го носам редовно за вакцини, ама од старт многу касни, преку 5 месеца. Без разлика што е постар, со ред си ги прима.
Мајки колку време трае ова плачки неспиење... нема температура, нормално кака еднаш како претходно. Ама многу е раздразлива на секое плаче.
Мисс, сватив дека младиве доктори во диспанзер мн се неискусни. Имам една докторка од диспанзер пред пензија, цел живот во вакцинација работи и со неа се консултирав.Овие во Ѓорче пола сат се мислеа кога да дојдам пак и која вакцина. Може да се прими ако е над 3.5, рота и 6 валентна, ми вика за стрептокока, мора да има барем 5 кг, сепак доаѓаат, рота жива вакцина со 5 видови на рота вируси, 6 валентна има 6 вакцини во едно и плус стрептокока, сепак треба организмот да издржи тоа и да создаде антитела. Сега планирам точно на 4 месеци 5 валентна да прими и рота втора а за стрептокока ќе ја барам деновиве да ми каже.
Нашево беше пред 2+ години. Пишав и претходно општо докторката што е кај нас во градов кај вакцините и е битно да се примени. Дали 3 одеднаш, дали по една, какви сакаш комбинации. А знам само рота дека е со рок за примање. Битно таа е со став еее што ќе доаѓате 3 пати. Дали дете 3кг, дали 5кг небитно. Моево не прими бсж во болници и таму постара сестра, рандом што се вика вработена ми кажа дека е премало за тогаш на раѓање да ја прими таа вакцина.
Бсж ми рекоа да завршам рота све, и после ќе се прими до година можело без манту тест. Здравје мн ми е страв со вакциниве дека е прематурче... ама мора да ги поминеме.
Ја прими моево пред рота. Т.е темпиравме се да биде погодено со датуми и доволно време од една до друга. Ако се сеќавам правилно 6 недели требаше да има поминато измеѓу бсж и рота.
Од каде ова инфо дека треба да има 6 недели меѓу БСЖ и рота? Прашувам оти на бебка и ставија многу доцна БСЖ, на месец и пол дури, па ќе има 4 недели изминато до рота.
Не се сеќавам точно колку беше ама знам дека патронажната што доаѓаше дома ми кажа дека треба да има време поминато од една до друга. Се си мислам баш 6 недели чекавме ама прашај за сигурно.
Мајки петок ќе го носам на ревакцина на 18м, рипнавме мрп (и пневмококи изгледа) Можам прво ревакцините па за 2 мес пневмококи па на крај мрп смеам така? И што реакции да очекувам од овие ревакцини памтам на 9 крена баш височка температура. Лепенки не сум ставала до сега само со ациди ама може е паметно сега да земам дека и топло времево плус на температура да не влијае