Здраво женски Ми треба инфо,петок здравје планираме да примиме втора доза рита,но бидејќи ќе нема во петок доктор во автокоманда ни кажаа да одиме во Ченто,дали треба да закажам за таму или нема потреба? Таму мислам ми кажаа дека секој ден вакцинираат,а крвна слика јас секако ќе си направам утре или четврток На 4ти ќе правиме 4 месеци и дали освен за рота која е поврзана со рок дали и која друга вакцина ја ставаат и дали мора во истиот ден со рота кога ќе примаме во петок
Женски последнста недела од август треба да примиме вакцини хепатит и петовалентната, имавте ли реакции од овие? Два ипол месеци ќе бидеме по распоред некои другарки ми викаат ги раздвоиле не во исти ден … какво е вашето искуство пошто педијатар ми рече тие идат заедно во тој период. На средина на септ здравје сакаме да одиме на одмор
Заедно ги примивме и ние, педијатарот така ни кажа. Реакција имавме грчеви од ротата и мала омалаксаност ама не беше страшно. Превентивно стававме лепенки да го ладат местото на ноџето кај што ја боцнаа
Од аптека се зимаат со нешто ментол се мислам, кажи за после вакцина ладење ќе знаат што да дадат. Ми рекоа може и ацидиборици облоги ама ова со лепенкиве е полесно само во фрижидер седат и вадиш по потреба
А за грчевите дадовме неколку пати Nurse Harvey’s сируп по препорака од педијатар пошто се мачеше бајаги и имаше плачки многу
Antipirea лепенки и Efferalgan сируп земи си да имаш дома во случај да крене висока температура. Кај нас немаше никаква реакција, сега ќе примаме втора доза. Со лесно.
Mowto denovive sum vo plan da go nosam za vakcinata na 18meseci,a ja nema primeno mrp taka da ne bi trebalo da ima problem.
Ги прими тие заедно плус и ротата, успан беше само дента и толку. Од ротата се очекува потечни столици, имаше ама не чести по 1-2 на ден. Испланирај барем 10 дена да ја примите пред одмор ротата, до тогаш дава реакции така ми кажа докторката. Ние третата пред одмор треба да ја примаме, па ќе ја одложам за после одмор ама првата е ограничена до која возраст може да се прима па не е можно многу одлагање.
А колку вакцини има до година дена односно колку пати ги носевте на боцкање имајќи предвид дека им даваат некогаш наеднаш и 2 вакцини? Да знаеме што не чека
Ние сега се враќаме од вакцина,примивме 2 на 2 месеци прва доза рота и едно боцкање,сега на 4 месеци(денес )3 примивме две боцкања и втора доза 3,и на 6 имаме уште 3 исто две боцкања и 3 доза рота,и наредно дури на година кога ќе има
Здраво, дали вашите деца имаат лузни од вакцината за туберколоза(бсж)? И дали ако нема лизна се смета за неважечка и повторно треба да се вакцинира?