На кој начин ја одложувате? Мојот е 2ипол, не е прозборен...ама сега ни ја бараат од градинка. Да си го чувам дома или да плаќам казна?
Само да споделам искуство: мрп примена на скоро 2ипол години пред 2 недели без никаква реакција. Со лесно на сите.
Ги примивме вакцините на 2месеци, наредните ни ги закажаа на полни 3 месеци. Некако ми е многу брзо, читам во календарот дека се на 2,4 и 6 месеци. Некој слично искуство?
имаше реакција со гушење на 8 месеци по примена рота и полио. Дури сега ја прими 1вата доза,на 6.год. зедовме потврда за упис на школо и засега доста е.
Знам дека се на полни 4 месеци, а кај нас на поканата ни е пишан датум кога сме со 3 полни месеци. Значи месец дена по рота,шествалентната и превенар
Исто и малата ги прими вакцините така, на 2.5м па за 1м следните три вакцини значи на 3.5м, и на крај на 4.5м последна доза рота и превенар втора доза. Во диспанзер ми рекоа не е точно дека се на 2,4 и 6м, туку битно е да има 1м растојание меѓу вакцините. Следно има на 6м само дтп вакцина.
Така изгледа На 13м се мрп и трета доза превенар. После на 18м е ревакцина дтп и толку до 6год нема веќе
Зависи од спремноста да се бориш. Градинките незаконски бараат потврда за примени вакцини за упис. Родители кои го знаат тоа и им објасните на градинките дека може да попијат тужба за дискриминација им ги примаат децата без потврда.
Претходната недела ми рекоа нема проблем, вчера кога отидов да поднесам документи ми рекоа дека имало инспекција и сега не смеат да примат без вакцини. Нас ни остана само мрп ама вака под присила нема шанси да ја дадам, а ја планиравме за пролет. И сега не знам како да постапам за да се запише детето во градинка
И нас сега ни ги закажуваат така после еден месец, ама јас ја носам како што го носев и син ми со минимум два месеци разлика. Дури и матичната искоментира дека треба минимум 6 недели да поминат.
@BellaBibi Здраво бела како си? Како е малата? Дали бевте на вакцина за мрп Дека се тука блиску со денови разлика
Мајки стрептокока на колку месеци примавте прва вакцина и ревакцина? Ние ја пропуштивме на 4 месеци па примивме сега на 6 ама педијатарот таму ме убедува дека ниедна не примил пошто немало запишано ама сигурна сум на 2 месеци дека примивме.