Здраво, Превенарот трета доза до колку месеци може да се прими, сега гледам дека сме ја испуштиле на 13 месеци?15 месеци сме сега.
Zdravo, denes 6 mesecno bebe primase 3ta po red vakcina. No po maksimum 5 minuti otkako ja primi i vlegovme vo kola - malku povrati. Dali znae nekoj / ima iskustvo dali mozebi ja povratil vakcinata i dali treba da odime da mu stavat pak? Ja prasav doktorkata vednas no prvo rece pominaa 10 minuti. Otkako i kazav deka edvaj 5 pominaa kaza vo red e toa za 2 minuti da pominat i e vo red ... ne znam sto da pravam?
Кои се несакани дејства од вакцините? Примивме прва вакцина и сме со помал апетит. Нормално ли е вака? Докторката ми кажа проливче и поспаност или повеќе да се дразни. Проливче имаме 2-3 пати на ден.
Здраво, дали некој има број од Идадија, амбулантата каде што се примаат вакцини? На бројот што е наведен на интернет никој не се јавува цел ден.
Превенар ако немате примено. Кај нас на 15 месеци беше запишана. И на 18 месеци 5 или 6 валентна беше таа што е комбинација Дтп.
Сите што се до 6 месеци се примени, ни рекоа следно мрп, нема да ја ставам сега. Па следна нешто ми спомнаа некоја за брзо после мрп, ама не пишаа кога и која, исто и за таа на 18месеци ми спомнаа.
Не знам колкаво е детето. После 6 месеци, мене на 9 овде во диспанзерот ми закажаа систематски и тогаш направија проверка на рачето дали има белег од таа во родилиште. Имаше кај моево белег инаку рекоа ќе требало тогаш ревакцина. После МРП сигурно на превенар мислеле ама тие се сите од 13-18 месеци освен нели ако не одложиш некоја.
Ако се одложи МРП дали се одложува и превенар? Според вакцинален календар двете се планирани после 12 месеци.
Истово ме интересира и мене. На два ума сум дали да ја ставаме мрп или да одложувам, но некако повеќе сум да ја одложам. Бараат нешто? Потврда од матичен? Или само да им кажам дека ја одложуваме. Во градинка не планирам да го пуштам бар уште една година.
Нема врска едната со другата. Не одложував јас ама веројатно во диспанзерот кажуваш дека сакаш да ја одложиш Мрп, а да ставиш превенар.
Не, може да ги ставиш прво тие на 18 месеци па после мрп кога ќе одлучиш дека ќе ставаш. Можно е да ти искоментираат на пункт дека не е така по календар, ама имаш право да кажеш што сакаш прво. Јас така направив, прво и ги ставив тие на 18 месеци а мрп на 2 години и 3 месеци.