Мене во диспанзер пролетта ми рекоја дека не се редат заедно. Јас им реков па нели така се редеше во Скопје, и ми рекоја не се комбинира жива со мртва вакцина,не сакаа ни по 6 месеци да ми ја закажат,ми рекоја стрикно по 1 година. Едит: јас на 3 години почнав да вакцинирам и вака одеа вакцините : 6то валентна па 5то валентна па мрп па 6то валентна. И 4тата доза ни е за на пролет 2026.
МРП е негде после 12 месеци. А дитепер нели е порано ? Не паметам, ама подобро стави прво дитепер, па почекај месец-два па ставете мрп. Мрп многумина ја одложуваат со месеци, па и години.
Одложи ги. Ќе кажеш дека сакаш на 18м да ја стават дтп. Мрп е на 12 а дтп на 18м. Нема потреба од брзање.
ДТП има три дози (на 2, 4 и 6 месеци), плус ревакцина (на 18 месеци). Заради епидемијата со пертусис знам дека препорачуваа порано да се прими ревакцината, ама би требало да е завршена епидемијата, одамна немало случај. Мене во пункт ми кажаа дека не практикуваат да ги стават заедно тие две вакцини, иако теоретски може. Чекаат најмалку еден месец да помине од едната до другата. Јас би ги одвоила на твое место.
Да измеѓу е.Но секако можат да се стават доколку детето е потпораснато.Вака примавме ние- 2 дтп па мрп па 3та дтп па преневар. И четвртата дтп ни е за на пролет вгодина.
Nie se imame primeno spored kalendar Osven mrp 21 mesec sme Posledno dptr bese oktomvri Mrp planiram april