Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.184
    Мамички, Ве молам кажетеми ум за ммр вакцината ? Малата има година и два месеци и дос ега ја одложувам од страв од несакани реакции. Се мислам нареден месец да и ја ставам, значи на 15 месеци.

2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    pokasno se stava, nekade okolu 19-20 meseci, da prozbori i proodi ubavo. Ova mi go kazaa nekolku pedijatri. Do 3 godini moze da se odlozuva.

На LadyC и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    2.716
    Moj sovet odlozuvaj do tri godini. No sepak ti si znaes najdobro.

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    jas ne poznavam nikoj koj ja stavil vakcinava na 12 meseci a ti se sekiras sto si kasnela :) stavi i ja okolu 2-2.5 godini.,

На LadyC, sunrise_123 и slobodka им се допаѓа ова.
  5. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Мајки, доколку прочита некој што е во Германија, бидејќи мислам има разлика во вакцините што се Мк, дали имавте некаква реакција од 3та и 4та доза на вакцините, овие што се за дтп...?

И уште нешто мајки, незнам дали прашањево е за овде...како вие се справувавте со стравот од вакциниве? Од толку работи што се изначитав за вакцините, нз како е правилно да постапам...
    Не можам ден раат да поминам, да уживам, без да помислам дали правилно постапувам, да не згрешам...па ме облева ладна пот и 300 лоши сценарија....;(
    Доколку не е за овде прашањево, игнорирајте го...

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    2.716
    Те читам и си мислам дека за мене пишуваш околу стравовите.
    Не сум раат еден ден.
    Ги читам некој мајки особено во групине за мајки на ФБ како пишуваат не вакцинирам и не му ја мислам повеќе. ОК не вакцинирај, туку како не мислат за обратна ситуација т.е. ако дојде детето во допир со некоја од болестите односно ако се разболи, нели им е страв како би се справиле невакцинирани деца со некоја од тие болести. Најлесно е да речеш невакцинирам страв ми е и толку. Ама ако гледам од друг агол, некако и така ми е страв, тотално голо дете да оставиш.

На LadyC, Kaetana, LaDyDoLl и 4 други им се допаѓа ова.
  7. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Eve jas sum od majkite so edno golo i edno obleceno dete za zal. Da mi bese ovoj pamet dvete ke bea goli. I da, ne mi e strav od navodnite bolesti, zasto kako prvo nikoj ne mi garantira deka voopsto vakcinata "deluvala", odnosno deka ke go zastiti. A kako vtoro, se e do momentalniot imunitet, na toa treba da se raboti. A mnogu mnogu premnogu mi e strav od epidemijata na autizam i sl bolesti poslednive godini. Jas imam prelezano morbili, parotit i rubeola, majka mi i pertusis, i ne smao nie tuku po celi generacii zasto imalo epidemii. I nr se dramatiziralo. Samo go cekam momentot koga le se vovede zadolzitelna vakcina protiv varicela, pa koga ke pocnat da ne trujat za nejzinata smrtonosnost. Kaj i da e ke ja vovedat, odamna ja zborat.

На joy1 и stilas7 им се допаѓа ова.
  8. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    " Epidemija na autizam " ne e soodvetno neli da se razbereme, vakcinite deluvaat bez navodnici bidejki iskoreneti se epidemii od golemi razmeri koi pokosuvale na vremeto, ne se dramatiziralo kako velis zosto nemalo internet kako denes da doznaeme za mnogute komplikacii, ama toa e druga tema ima za i protiv vakcini tuka sme za reakciite od niv :))
    Stresot e normalen, zosto mnogu citame pogresni raboti, citajte strucni statii a ne majkite po grupite, samo vlevaat strav ova jas go primeniv i sega sum po raat malce a inace ne spijam nekolku dena pred vakcina :)))) navkegol stravot dlaboko od prethodno sto si ja polnev glavata, Mnogu e vazno deteto vo toj moment da e zdravo, detalen pregled i krvna slika, mojata doktorka tri pati me vrakase se somnevase na bebus deka ne i e pominato virusceto i koga bese sigurna deka e ok ja vakcinira i super pominavme, treba da citame, za reakcii, kako da si pomogneme pri visoka tt koga da odlagame pri alergii i sl a drugoto e nepotrebno ako sme resile da vakcinirame, a za citanje ima forumi za zal eden kup za losi reakcii primer od antipiretik ili antibiotik pa site nema da spieme 6 dena :)))

На Kitten, Lorins и TheSecret им се допаѓа ова.
  9. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Ne se informiram od forumi, iako redovno gi sledam, ne se plasam od vakcini poveke i spijam mirno zasto NE gi stavam na deteto, citam ispravni raboti, iako po default pogrwsno e se sto zboruva negativno za vakcinite itn da ne se navlekuvam na tenok led poveke. Pravete kako vi odgovara, citajte gi samo onie fakti koi vi odgovaraat, na kraj kraeva sekoj od nas si ja snosi odgovornosta za svoeto dete. Super sto necitanjeto na majki koi pisuvaat za deca koi postojat i se osteteni od vakcinata vi go namaluva stresot, odlicen nacin da se zamizi pred realnosta. A jas odbiram da citam i za dr raboti osven kako da pomognam pri visoka temp od vakcina zasto sum resena da ne vakciniram i toa mi e potrebno. However, da se zivi i zdravi decata

На joy1 и stilas7 им се допаѓа ова.
  10. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Za i protiv e druga tema,
    dadov sovet za onie sto resile da vakciniraat ako utre go nosat svoeto dete na bockanje sto fajde ako vecerva se iznacitaat forumi ,
    citanje treba pred zdravo da se donese odlukata. Ne zamizuvam tuku ako citam nisto jas ne mozam da im pomognam neli, side efekts ima od mnogu lekovi kraj nema, na sekoe dete mu go sakam arnoto i na moeto i na vaseto :)

На LadyC, Kaetana и Lorins им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.516
    Стравот го имаме повеќето, ама од друга страна па имам голем број на блиски роднини и пријатели кои одат редовно на вакцина и не ни знаат што примаат децата. Можеби достапноста на информации, читање по групи и форуми не прави малку параноични, ама не можам да игнорирам огромен број лоши искуства од мајки, или да не им верувам или да се правам дека ништо не се случува. Ете и вакцината на 4 години овие денови ја поместија за подоцна, а кое е образложението?

На LadyC, Wanna.be.mum, Lorins и 2 други им се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.772
    Допаѓања:
    34.067
    Мами какви реакции имавте од вакцината што е на 6м? Ние треба деновиве да ја ставаме па незнам на што да бидам спремна.Инаку редовно вакцинирам.

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.507
    Допаѓања:
    35.267
    @kristina.k sigurna si deka taa na 4god ja ukinaa? Zasto do godina se sto se prima r vakcina,posle godina sleduvaat revakcinite na vakcinite. Jas razbrav deka e ukinata DTP vakcinata,onaa sto se prima na 6meseci.
    Ne znam,prosvetlete me,mozebi gresam. Neka kaze eve nekoja majka sto e sigurna,koja vakcina e ukinata.

14. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.927
    Taa na 4 ja ukinaa,.samo na 7 ke se stava

На slobodka и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.507
    Допаѓања:
    35.267
    E toa bas me interesirase,znaci revakcinata na dtp e ukinata. Taa na 7god,pak,e revakcina na mmr.

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.516
    Не е укината, само поместена за на 6 години. Така слушнав јас и тоа на вести, официјална одлука. Само не знам која е причината.

На wannaBeMomma и joy1 им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Ukinata e.
    Nas od kniska ni ja izbrisaa kade sto se zapisuva sledna vakcina.

На slobodka и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  18. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Ja odlozija namesto na 4g revakcina za dtp ke se stava na 6g :)

19. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    2.716
    Na starite kalendari za imunizacija imase revakcina na dtp na 4 i na 7 godini. Sega rekoa deka taa na 4 se odlozuva na 6 god t.e. deka edna doza ke bide pomalku. Taa na 7 ke se spoi so taa na 6, a na 4 ke ja ukinat.

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Здраво. Јас сум тука, и комплетно те разбирам за стравот.
    Мојата ќерка ги прими трите дози ДТП+полио+хиб и хепатит во МК и Србија во облик на поливалентни вакцини - хекса и две пенти. Зборувам за оние што се во текот на првата година од животот.

Пред нив сум се плашела од рекации, но како овој пат што си направив филмови - никогаш досега... не за друго, требаше ММР да ја прими тука.. и од кожа бев извадена.

Ја одложив долго - таа се прима околу годинка.. а ќерка ми има полни две.
    Некако одлучив дека ќе ја вакцинирам, затоа што јас лично имам искуство со епидемија на морбили во генерација која пропуштила да се вакцинира или ревакцинира, и сето тоа за влакно ќе не оставеше мене и сестра ми без мајка да растеме.

Само прашањето ми беше - кога. Секако се паничев и дури размислував да не вакцинирам па да ја оставам ќерка ми заштитена преку "имунитетот на стадото", ама не ми е сигурно така..

Ја вакциниравме претходнава недела, ММР и варичела.
    Видов дека ги користат вакцините на Глаксо Смит Клајн.

Па претпоставувам дека и ДТП им е таа - хексата на Глаксо.. што се вика Инфанрикс (Infanrix).

Ќерка ми ја прими таа на 6.5 месеци во Врање затоа што во МК немаше тогаш поливалентни.
    Имено тоа и беше и првата вакцина воопшто (ги одложував максимално што можев).

А за тоа дали треба да се вакцинира или не.. не знам веќе во што да верувам. И двете страни држат вода. Ама толку е исчуручено човештвото што вистината е толку испревртена и е невозможно да се донесе "правилна" одлука. А за читање - се може да се прочита денес на интернет. Речиси не верувам на ништо. Дури ни на студии.

Целата таа кампања за и против е навистина исцрпувачка за читање. И ствара страшен немир и сомнеж во мајчинството. Не осудувам ни едни ни други.
    Верувам дека сите мислиме дека го правиме најдоброто за нашето дете. Дај боже да сме сите во право.

На ♡BuBaLe♡, LadyC, green.eyes и 8 други им се допаѓа ова.