Кај нас се појави послем 30 дена.Ке почне да биде како црвено,па виолетово па ќе се појави како корка,е тогаш пазиш при облакање .Сега е црвенко ама покасно се појавува дека е боцнато.
Почекај ќе видиш ние сме боцнати од Октомври дури сега кора фати.И јас мисев го боцнаа детево ништо нема ама се сцрвени послем 30 дена.
Мами денеска ја примивме првата вакцина Рота со една доза со пиење и едно боцкање во ноџето. Ми кажаа ациди борици на местото да ставаме и далеронче 2ипол мл. ако има над 38.5 температура. И тоа беше се што ни кажа медицинскиот персонал. Имаше една мајка во чекалната, она ми кажа да носам ракавици кога ќе му менувам пелена како превенција, да не се заразам и јас од вирусот. Уште некој совет да споделите, како сте поминале вие?
Тоа е тоа. Ракавици не сум носела. Зошто после секое менување пелена, миеме раце. Само со ротава, малце потемелно.
Може да има по некоја течна столица и повеќе грчеви/тегоби во мешето од ротата. Можеш пробиотик да дадеш, нас тогаш ни кажаа диастоп. За ракавици мислам дека нема потреба, раце секако се мијат после менување пелена. Ако фатиш нешто со валкани раце и со ракавици ќе фатиш, не гледам како може да помогнат ракавиците. Битното е да се знае дека може да дојде до зараза од фецесот и да се внимава повеќе.
Малиот треба да прими прва доза вакцини. Дали мора да имаме направено крвна слика предходно? За Букурешт конкретно прашувам. И дали има многу чекање? Влезот за здрави бебиња е од страна колку што имам инфо или не?
Не бараат крвна слика, и скоро ич не се чека. Може и само вие да сте или да имате среќа уште еден да се погоди со вас, ама толку. Пауза од 10.30 до 11 што си ја почитуваат ептен да знаеш. Од 8 до 2 работат. Имаш влез од надвор од страната од кај паркингот, а можеш и преку главниот влез пак да стигнеш таму.
Здраво мамички, Ми треба помош и искуство од вас. На 2 месеци дали заедно се примаат шестовалентната вакцина и ротата? Дали задолжително се прави крвна слика ? Сајд ефекти по вакцината? Ви благодарам однапред ❤️
Ротата се пие секако, и кај сите бебиња ставаат шестовалентна и рота заедно сите 3 пати додека се прима рота, немаат допирна точка едната со другата вакцина. Најдобро е пред секоја вакцина да направиш крвна слика, ако некој параметар е во плус или минус, да не се прима вакцина. Сајд ефекти може ама и не мора да има, покачена температура, кенкавост, раздразливост, чести будења... се враќа во нормала за 2-3 дена макс.
Бебка само што наполни 13 месеци, ама со оглед на тоа што не оди (и нема засега да оди) во градинка, сакам да ја одложам МРП. Треба некако посебно да ја одложувам во вакцинален пункт? Во Букурешт се вакцинираме, и до сега не ни стигале покани или сл. туку директно сме си оделе според периодите кога се примаат. И ако не треба, понатака можам само да одам кога ќе мислам да ја вакцинирам и ќе ја боцнат?
Година ипол е, едноставно не ја носев. Сега на 18 м треба да прима друга. Ама не ми е перфектно здрава, па и таа ќе ја одложуваме.
Мрп колку време можеше да даде реакција по примање? Вчера прими и за сега е без реакција освен можда малку нерасположен.
По 10-14 денови. Кај нас на 13от ден беше до температура и малаксаност. Два дена траеше тоа..после тоа ништо.