Би сакала да слушнам искуства од тие што сте ги вакцинирале бебињата навремено (на 13м) со мрп. Не ми требаат ваксерски наспроти антиваксерски караници ниту рекла/казала муабети туку само реални искуства ако сака некој да сподели. Ќерка ми до сега е вакцинирана навремено со сите вакцини и сакав така да биде и со мрп. Особено дека ќе оди во градинка па не сакав да ризикувам но постојано одоколу слушам мислења да ја одложам и почнав да се размислувам што да правам.
јас ја вакцинирав на време, на 13 месеци, немаше никаква реакција, 10 тиот ден качи 38 температура, еден ден и толку, 4 ипол години има сега, ако ме прашуваш за зборење одење, на 2 години прозборе, од тогаш уста не затвара, мир немаме не слушав никого и мојата оди од 8 месеци во градинка, уредно ги прими сите вакцини по календар.
Големата ми е точно на 13 месеци вакцинирана и најлесно помина со таа. На 7ми ден тт 37.5 и осип минимален на стомак. Малово исто сега на 13 месеци требаше, ама баш заглавивме со вирусиште, мал наод и на плуќа имаше, па ќе одложам можеби месец два. И големата треба да прими ревакцина мрп па можеби сега на летен распуст. Ама одложувам затоа што често големава си носи по некој вирус од школо. Она лесно поминува фала богу, ама за малово ми е. Не одложувам заради причините на антиваксериве. Не сфаќаат дека вакцината може да биде само тригер ако детето веќе има нешто побрзо да се појави само. Ама дека ќе предизвика аутизам тешко. Сите тие што одложија во мое окружување демек ради зборењето, пак касно им прозбореа децата. И сите овие муабети се пуштени од немедицински лица што ЧИТАЛЕ.
Ја одложивме една недела зашто бевме на патување и не беше паметно да чекам реакции во друга држава, да бевме дома ќе си ја боцнев по распоред. Никаква реакција немаше, ниту поспаност истиот ден како од другите вакцини. Прими и стрептокока истиот ден во другото раче. Ме предупредија на вакцинации дека од 7ми до 10ти ден може да се јави блага температура за ден два, и околу 20ти ден осип. Тезите за чекање и одлагање на вакцината додека прозбори/прооди/извади заби се смешни и не потковани со ништо научно. Ама од рекла кажала се рашири муабетот и сеа сите чекаат.
Вакцинирана на 13 месеци, тт качи 7-10ти ден нешо незначително и без сируп можеше да се пројде и толку.
Вакцината ја прими на 13 месеци, ни рекоа дека може да качи температура од 7-10 дена после вакцинирање ама немаше никаква реакција
И јас моето дете го вакцинирав со МРП на 13 месеци. Тогаш уште не беше тргнат во градинка, тргна после, на 15 месеци. Не одеше и не зборуваше кога ја прими МРП. Официјално прооди (или протрча ) точно по 1 месец. А почна да зборува убаво на 18 месеци. Се уште нема 2 годинки а веќе зборува цели реченици, знае да брои, ја знае азбуката и боите (знам дека не е ова во некоја корелација со вакцината ама бидејќи многу луѓе се плашат еве анегдотален пример). Од реакција на 8ми и 9ти ден температура до 37.8. Имаше и проливче одма после вакцината ама може тоа да е од некој вирус закачен непосредно пред вакцината. По совет на педијатарот давав сок од цеден портокал и една лажичка маџун на ден периодов околу вакцината.
Мајки вакцината што се прима 2-ри месец со наполнети 2 месеци или во текот на вториот месец се прима ?ние за 1-на недела правиме полни 2 месеци меѓутоа со кашлица сме што значи ако треба сега да се прима ке треба да ја одложиме
Здраво мајки, Дали пред секоја вакцина правите крвна слика? Конкретно рота и 6 валентна , во случајов 3та доза. Нашата докторка бара, дури и црп, иако бебето е супер. Воедно кажа дека ако веќе сме почнале со кашички 10 дена да се паузира пред примање на дозата. Мислења?
Јас да, ја носев ќерка ми, бар бев раат дека се е ок пред вакцинирање. Пауза да, нови вкусови, пред вакцина и после вакцина.
Не ни бараа лабараторија, но пожелно е да се направи, јас ја однесов да и направат лабараторија затоа што претходно беше болна, без ЦРП. Никој не ни кажал дека треба да се паузира со кашички, само да не се воведуваат нови намирници една недела.
Секогаш правам крвна слика пред вакцина и ми барале ова за Аеродром.Моето е и приматурче може и затоа ама секад носам ама без Црп.Послем вакцина 3 дена не се внесуваат нови вкусови ,а со кашички може да продолжите што има пробано.
Некако и каснам на малата 2 вакцини , таа на 18 месеци и ММР Се стално е настината, сакам да и ставам пред лето... со првото све на време, ама со малата се потешко иде ... има ли некоја како мене што касни ептен? 21 месеци е сега
Таа дтп на 18 месеци сум ја заборавила јас и уште многу родители, сфативме кога излезе пертусис епидемија, на 4 години го вакцинирав. Мрп ја прими некаде на година ипол и тргна во градинка, разболувања, толку беше. Што има врска колку ги касниш? Освен што може детето не дај боже да го ставаш во ризик да се разболи ако излезе нешто.
Мајки на предвремено родени бебиња дали ја примивте првата доза рота со оглед на тоа што е ограничена и мора да се прими до 12 недела
Дали има некој вакцинален пункт да работи и во сабота? Сакам и сопругот да биде со мене јас не можам да гледам игли за да ја носиме заедно? Треба првите дози на 2 месеци да ги прими