Феминки, совет за прво вакцинирање, рота, на 11 недели. Не знам дали ставаат само рота или и за некоја друга ќе ја боцнат, заборавив... Ќе одиме во Јане, ќе правам претходно крвна слика. Од ваше искуство: Дали има гужва? Во кое време е најдобро да се оди? Што да носам освен книшка и картончето од раѓање? Што да набавам претходно дома за ако има реакција? Дали ќе качува темп, што да правам ако се случи тоа? Патем, како мерите темп? Јас имам еден као топломер за во газето, ама што знам, да не го растревожам бебево плус со тоа, и така очекувам плачки да има.... Слушнав за некакви лепенки за температура, може да ми објасните повеќе?
Рота и шестовалентна нас ни ставија првиот пат, една боцка. Има гужва ужасна. Јас првиот пат отидов пред 9, имаше многу бебиња. Ме фати пауза во 10 ипол сама бев во чекална, во 11 влегов во 11 ипол завршив. Викам толку, следен пат одам после паузата зошто за време пауза нели сама бев. Одам накај 11 вториот пат, гужва у бестрага, си се вратив дома. Утредента пак во 11 отидов ама малку помалку беше гужва, па околу 1 завршив. 2 саати таму не бегаат според мене, гужва има секогаш и многу им се свети паузите. Ништо не носиш освен книшка и картонче. Само сируп ефералган земи си, ќе ти каже и докторката. Мене од 2 деца, првото ми беше поспано после вакцини, второто ништо како да не е боцнат. Никогаш температура. Во газе немам мерено, со бесконтактен највеќе мерам. Лепенки антипиреа (пошто има и други турски гадни се) ставам јас на местото кај што е боцнато зошто ладат, делам на 3 дела. А во пункт препорачуваат ациди борици облога, тоа е се за да не отече местото, не за температура. Можеш што ти е попрактично. Со лесно и не се секирај, ќе ти олесни после првава, после е полабаво.
16 месеци сме уште немаме месеци примено и пнемококната. Сега ми рекоа тужба ќе ми праќа педијатарот па се замислив малку и си мислам да ја ставам ако не првин пнеумоката па потоа колку време да ја ставам мрп за од септември да крене на градинка, ваше мислење и искуство
Сигурно мислела на некоа казна, здраво ама нели треба да пратат првин покана или демек ние треба да си знаеме кога да ги носиме
Кое е правилото за примање на стрептокока, ако првата доза се прими во 6ти месец? Дали ќе може да се примат сите три дози вкупно и во кои месеци?
Мајки здраво Ќе ве замолам за совет,ваши искуства Ние почнавме со адаптација во градника пред две недели, викендов наполни 1 година,и утре планирам да прими вакцина PCV мислам беше трета доза..Дали и какви реакции сте имале од истата и после колку време сте сте го пуштиле детето во градинка или пак комуникација со други? Дали сте правеле малку пауза од мешање со луѓе ?
Мојата оди од 1 година, имавме 2 вакцини после тоа, ја повлекував обавезно 1 недели пред вакцина и после уште 1 недела после вакцина за да остане здрава. Немала мојата никакви реакции.
Не се сеќавам кои вакцини беа сега, ама мојата тргна на 8 месеци мислам уште неколку вакцини прими 2-3, не сум ја чувала дома, тоа беше совет од матичнатата, единствено ја чував дома мрп кога ја прими, она и тогаш ме советуваше да ја носам во градинка, ама мене ми беше страв, 2 недели ја чував дома, иначе другите си ги прими и во градинка си одеше, сабајлето на вакцина па во градинка сум ја носела.
И мојава матична исто ми рече да ја носам во градинка веднаш после вакцини, да не паузира ич. Баш за мрп прашував и ми рече од пункт во градинка директ. Не знам дали да ја слушам и мене ми е шубе искрено
Денес бевме ние добро е до сега фала на Бога, ми рекоа не треба посебно пазење еве евентуално денес и утре да не го носам,така секако и мислев јас мислев да не треба за повеќе време,ова за Pcv зборам,а за мрп за таа ми рекоа дека најубаво било летно време да ја примиме мај јуни и тогаш малку да не го мешам со деца,таа имала подоцна симптоми после недела дена
кај мене на 10 тиот ден имаш од мрп, блага температура. @dummy да не ни е истата матична и мене така ми рече
Нас ни е Билјана од Букурешт. За некои работи е ок да е лабава ама што знам до волку и јас се замислувам дали треба да сум хах
Радица Маџовска и е на мојава, 4 ипол години има малата, два пати антибиотик и има препишано до сега на мое инсистирање, ептен е лабава, јас на почетокот ич не и верував, ама сега сфаќам дека е во право за многу работи.
Здраво, поминаа 18 дена откако ќерка ми ја прими мрп вакцината и сега планирам од наредната недела да тргне во градинка. Досега не појави нилаква значителна реакција, мислење ваше дали би било во ред да тргне во градинка наредната недела.
Кога примивме прва вакцина рота, за следната ми кажаа датум кога да отидам, кога е отприлика 18 недели. Сфатив дека е препорака само. Планирам да ја однесам покасно, дали ќе ми реагираат? Колку што знам втора доза беше до 22 недела, така?