Првите две се тие во болница што ги стават првите денови, а рота се прима до 12 недела. Бебе примаше рота вакцина и шестовалентна во 11 недела. Еве да видиш вакцините како се со време. https://pedijatar.mk/kalendar-za-imunizatsija-na-detsa-za-2022-godina/
Zdravo, deteto vo juni ke pravi 6 godini, septemvri ke pocne nashkolo. Mrp revakcina uste nema primeno. Ne ni stigna nisto deka treba da odime. Dali odkako ke pocne? Ili kako e?
За упис сега на тестирањето во мај покрај стоматолог очно бараат и комплетен вакцинален картон односно потврда за примени вакцини.
На сестра ми малата ја запишаа со ревакцина. И бараа потврда за примени сите вакцини и ревакцини. Ја ревакцинираше лани во април за во мај да земе потврда.
Каде тоа? Мојов секако немаше 6 кога тргна школо ама сите примаа сега заедно. Ваљда зависи од школо до школо.
Примивме Мрп вторникот вчера недела ми крна температура и еве сеуште качува на 4 часа дали е од вакцината или има фатено нешто?
Може. Ние им кажавме само дека не сакаме да ја прими ммр, само другата, дека подоцна ќе ја прими таа. Ја прими на 2,5 год. Не прават проблем, сепак родителот одлучува.
Воопшто не ви правеа проблем? Јас им кажав тогаш дека е болен, еве пак ми се јавија да го носам дека ги касниме.
Воопшто. Нешто пробаа дека нема врска што ни се собрале два вакцини наеднаш, боцкале они така, викам ок не оди во градинка и ќе ја ставам пред да оди и ништо не рекоа. Букурешт мислам дека се многу ок. А на сила без дозвола од родител колку што знам никаде не смее да стават ништо. На 2,5 год ја ставивме пред да ја упишеме.
Нас ни дадоа потврда дека детето до сега е уредно вакцинирано и дека ги има примено сите вакцини, малата прави 6 години 27 јуни и ми рекоа тогаш ќе си ја вакцинираш со мрп, мора да дадат потврда значи децата се уредно вакцинирани до 6 години и не треба да прават проблеми по училиштата
Дали во поликлиниката Јане Сандански сè уште даваат веднаш резултати од крв пред да се симнеш за вакцина?
да, за 2-3минути се готови. него, влегов во темава да кажам дека денес бебче после 24ч од вакцина помалку мочкаше. Можно ли е да е од вакцината нешто? Имаше мокри пелени ама беа многу малце и баш беше кенкав….. Следен пат сакам да ги прими одделно ако може. Рота трета доза со дитепер а пмевмок посебно. Дозволуваат ли?
Јас кога го вакцинирав бебе имаше една мајка што само пневмокок примаше, рече и дозволиле да ги раздели дека многу плачело бебето.
Втора доза пневмокок сега ви ставија? Нас не рипна сега рече на 6 месеци ќе ја прими. Само со 1 боцкање пројдовме.