Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    mrp ( morbili, rubeola, parotitis) preporacano e da se primi okolu dve godini, koga deteto dobro ke proodi i prozbori , tuka vo mk takva e preporakata na site pedijatri.

2. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Ne mi se veruva deka izmislija vakcina i protiv varicela :( pa koj nema prelezano ovci sipanici site ko deca sme gi prelezale , se poveke sum sigurna vo odlukata da ne vakciniram.

На LadyC, joy1 и stilas7 им се допаѓа ова.
  3. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Niie ja primivme eden den po prviot rodenden i pominavme najubavo do sega od site primeni vakcini.Apsolutno nikakvi reakcii i posledici.

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    И јас не знам зошто инсистираат на вакцина за варичела. И јас бев збунета.

Се согласувам за препораките - и мојот педијатар во МК ни препорача да ја одложиме. Ама викам одложиме затоа што во календарот за имунизација е околу 13 месец.
    Освен ако не се сменило нешто од лани ова време.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.594
    А вакцина против стрептокока,или против рота стомсчниот или хпв кај девојчињата во развој???
    Ке најдат и вакцина против депресија како што тргнале

На Kaetana и alisijad им се допаѓа ова.
  6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    i za niv se cudev, vo Germanija za se bukvalno pocnaa da vakciniraat (facepalm) a ke dojdat i kaj nas tie vakcini kaj da e..

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Значи тука вакцинираат и за стрептокока, менингокока, рота вирус, пнеумокока, варичела... а хпв ја има и кај нас...

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    So vakcinite se izretcile mnogu bolesti. Spored mene e ubavo da se voveduvaat novi, no za bolesti koi mozat da bidat opasni po zdravjeto.
    Jas licno go vakciniram, a MMR do 3 god ke ja odlozam

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.516
    И во Грција ги примаат тие вакцини за рота, менингит, итн. @kallias така? Сигурно ќе воведат и овде по некое време.

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Da, za rota se prima i za meningit B izleze pred 3 godini vakcinata, no ne e zadolzitelna zatoa sto ne e vlezena seuste pod fondot tuku e na privatno, a ne e eftina, 110 evra e dozata, a se primaat 2 dozi.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Денес ја примаше синчето шествалентната вакцина , касниме2недели пораади ладното не го носев како поминавте со оваа вакцина,знам керка ми на 6месеци имаше тем.од оваа вакцина ама незнам дали беше исти состав зошто ја примаше пред 6г.а и јас ни кажав јасно дека нема да дојдам пред 2г за ММР вакцината да не пракат покана ако уште сме и во мк.

12. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Да ве прашам кога ја ставаат таа ММР на годинка е таа така?
    И зошто ја одложувате има последици дај кажете ми јас незнам баш внука ми кога беше мала сите на време ги прими и сега незнам зошто ги одложувате.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.594
    После годинка е таа откако детето ке проба белка.Ако не е алергично...

И законот вели/дозволува да се одложува таа вакцина до полни 3 години додека детето не проговори и прооди убаво

На Kaetana, slobodka и majdaa им се допаѓа ова.
  14. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    А зошто да прооди и прозборува убаво? Каква врска има то? Прашувам оти треба и малава сега да ја прими,да знам дали да почекам уште малку

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.594
    Затоа што се поврзува со аутизам вакцината

На ♡BuBaLe♡ и m.i.g им се допаѓа ова.
  16. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.184
    Секој ќе ти кжува различно, некој ја поврзува како причина з апојава на аутизам. И јас ја одложува за малата моја веќе три месеци, аама здравје нареден пат ќе и ја ставан, значи на 15 месеци. Имам различни мислење во врска со вакцината од мајки кои ја поминале како со песна до мајки кои имале ужасни последици. сепак секоја мајка најдобро си го познава своето дете и верувам ќе донесиш правилна одлука

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Oooo lugjee kolku povekje citame i znaeme tolku poloso. Jas za sin mi koga sme ja primale vrska nemav kakva e taa vakcina i kakvi posledici bi imala. Za srekja super pominavme bez nikakvi negativni posledici.
    A sega za kjerka mi od sto citam se plasam i jas i kje ja odlozam i jas do 2 god. Narednata ni e taa, za 2 meseci rece doktorot da odime, togas kje bide 17 meseci malata ama kje ja stavime taa za sipanici sto e i sekoja naredna sto ide, kje ja pomestuvam i jas, ne za drugo od strav ete sto citam i jas.
    Ne si svesen sto da kazes vekje

На ♡BuBaLe♡ и dade123 им се допаѓа ова.
  18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    2.716
    Не би рекла дека „ колку повеќе читаме , толку полошо“.
    Напротив колку повеќе знаеш толку си свесен за нештата. Или ти одиш по онаа познатата „ незнаењето е благослов“ демек нема со што да се замараш.
    И самиот пост ти е контрадикторен, велиш незнаев ама ЗА СРЕЌА НИШТО НЕ БЕШЕ. Ако е се како треба немаше ваљда да пишеш за среќа се е Ок туку ќе беше очекувано се е Ок.

На LadyIvvy и joy1 им се допаѓа ова.
  19. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Nas ni dojde so site vakcini da kasnime po dva meseci ne po nasa zelba,taka ispadna poradi dr. Raboti no spored mene uste bi gi odlozila ili voopsto ne bi dozvolila da gi primi. Nasava medicina ,bolnici i slicno e HAOS lugje!! Doktorite se haos! Nemam nikakva doverba vo doktor ! Kako sto toj moze da te za*be nikoj drug! Koga bi mozela.da biram i koga bi imala dovolno sredstva nikogas ne bi stapnala po ovie drzavni bolnici! Pa ne uste dete na vakcina da nosam! Smetam deka treba da e nas izbor dali sakame da primaat vakcini ili ne ! A ne da e zadolzitelno! Ziti se - kazna za ne primena vakcina ! Od kaj da znam sto vakcina e taa i sto stavaat vo moeto dete! "Doktorite" ne ti gi ni kazuvaat posledicite , samo vikaat ne se sekiraj,daj ziti boga !!!! Sto treba, nie "na srekja" da gi stavame nasite deca ??? Pa da vikame za srekja nemase reakcija i slicno?!?!

На slobodka и joy1 им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.594
    А што викаш на тоа дека надомест за трето дете не ти даваат ако не вакцинираш??Безобразни се како ги уценуваат родителите.Мислам дека тоа доволно кажува..

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.