Без реакција беше кај мене ама јас на твое место би почекала. Ептен е предвремено мислам твоево. Во најмала рака до 13 месеци корегирани ако не и повеќе.
Kaj nas dvajcata pedijatri i na detska i sto go vodi rekoa poslem 2 godini gradinka da se pocne os prolet i MRP po moznost pred gradinka deka poslem toa ke nastinuva pocesto.Primavme sega pred 20 dena streptokoka kasnevme malce i doktorkata vo Jane rece isto da pocekame i taka nema da odi gradinka do 2 god.
Лепенките што ладат дали ги ставате точно на местото или? Мене ми рекоа еден прст погоре/подоле од буцнатото.
Денес се вакциниравме со вакцините за 2м што се. Бебе вечерва качи 37.2 и така ја држи неколки часа, да дадам ли сируп? Знам дека треба над 38, ама скроо 3 4 h е истата темп. Помош што да направаж
Мене ми кажаа до 38.5 туш со млака вода. Над 38.5 чепче (сирупче може да поврати па да не знаеш колку останало).
Зависи од однесувањето на бебето. Ако е весело, свежо, не давај. Ако е клапнато, кенкаво, нерасположено, и на 37.5 се дава парацетамол. Не е само за темп, туку и за болка што ја имаат од вакцините.
I moeto bebe e predvreme rodeno i doktorkata od GAK mi napomena da ne brzame so vakcinite, posebno za mmr da ja odlozime za pola godina
Чекавме и ние , три месеци да поминат од плазма што примаше и да качи малку повеќе од 3 кг и почнавме со вакцини. Ќе ја одложам и јас таа вакцина малку .
За рота вакцина знам дека треба да се прими до 12 недела. Тоа значи во текот на 11та или во 12та накај 13? Прашувам затоа што треба да одиме на пат па дали може од кога ќе се вратиме во текот на 12та недела..
Здраво мајки Имам една дилема која верувам е доста дискутирана но сепак сакам пак да пишам. Ќерка ми е скоро 13 месеци и ќе почне во градинка. Сакам да и ја дадам мрп но сите околу мене ме премислуваат и велат дека сум луда затоа што таа вакцина се дава на 3 4 години кога си сигурен дека детето нема аутизам. Јас би сакала да ја вакцинирам сега, па до крајот на месецот да не ја праќам во градинка нели дека им слабее имунитетот после вакцината. Имам во опкружување случај каде што детето има страшни последици од морбили па затоа ми е многу страв да оди бо градинка без примена вакцина. Дали има некоја мајка што ја дала вакцината на време и како сте поминале?
Јас го вакцинирав големиот на 18-19 месеци, не зборуваше убаво уште, само по некој збор со значење, ама дали дете има аутизам, особено ако нема, можеш да знаеш и на таа возраст. Не дека вакцинава има врска со аутизам реално, мене сега за второво ми е повеќе страв од реакција некоја силна, зошто ми јави последно од вакцините 3, а аутизам не знам кај предизвикала вакцина. Подобро додека е здраво да се прими, после со градинка здраво малку потешко е да се зачува дете.
Сличен совет дадов и на друга членка, чим си решена да и ја ставиш стави и ја пред да тргне во градинка. Верувај тешко е после да ја начекаш доволно здрава еве јас каснам сега на 17 месеци ќе и ја ставам бидејќи се беше нешто со растечен нос, вирус, бактерија откако тргна во градинка на 12м.
Кога сме кај темата ммр. Ќе го вакцинирам сега во понеделник. Има веќе 2г и 6м. Не оди во градинка последниве месеци, беше и на одмор и имавме кој да го чува. Сакам сега додека сме се уште на одмор, да го вакцинирам пред да тргне во градинка бидејќи е комплетно здрав. Дали да му направам крвна слика пред вакцината? После вакцината колку време чекавте за реакции? И дали има некоја друга реакција освен качена температура? Кога ги пративте пак во градинка?