Здраво! Би сакала да ве прашам, после примање на мрп, колку дена детето треба да биде во изолација односно после колку време се препорачува да се врати во колектив (градинка)?
ако имаш опција посигурно ти е да не пушташ во градинка ама ете јас немав. Јас ја вакцинирав во петокот така да ќе видам деновиве како ќе биде се надевам ќе биде добра
Јас ја пуштив по една недела во градинка на привикнување. Секако кратко седеше, ама и надвор излегувавме шетавме
Здраво мајки, Деновове сакам да ја вакцинирам со мрп инаку 4ипол години има. Какви симптоми може да даде и дали на местото на убодот стававте нешто?
Во диспанзер ми рекоа дека можни реакции се покачена температура и осип по телото после 5ти ден од примање до 10ти. Ми рекоа да не ставам ништо на местото каде е боцната.
И мене истото што го пиша членката погоре ми го кажаа за ќерка ми, денес ја вакцинирав. Исто ми кажаа дека нема потреба од изолација бидејќи е веќе поголема 3г.
Да не ги цитирам сите посебно, јас пред точно еден месец ја вакцинирав со мрп, ми рекоја да не и ставам облоги на раче, сируп за температура ако крене над 38.5 и ако има некоја друга реакција да појдам да пријавам. Можни реакции кои ми ги кажаа: покачена температура од 7 до 10 ден, намален апетит, раздразливост, осип после 7ми ден, отечени лимфни јазли... Мојата крена еднаш температура 38 на 10ти ден и сама и спадна по еден час и две недели ништо не сакаше да јади... после се си беше нормално... Вградинка почна по 21 ден, ми кажаат дека најчесто дава реакција до 14ти ден но имало и случаеви и до 21 ден.. и не ја мешав многу со луѓе во тој период во затворен простор.
Јас денеска ги вакцинирав со МРП, конечно се решив. Ми кажаа од 7 до 14ти ден, дека може да се појави осип или покачена тт, после 2 недели во градинка, за да ги изолирам скроз тоа не ми спомнаа. Па ќе видиме деновиве како ќе бидат.
10ти ден од примена МРП, 4год, температура околу 38.5 со силна болка во лимфни јазли и врат. Имал ли некој слично искуство? По нет доста страшни работи се изначитав за вкочанет врат и менингитис, ќе консултирам секако и докторка
Дадов ибупрофен и почна да се намалува температурата. Претходните денови се жалеше на главоболка од време на време и два дена после вакцината поспаност
Како знаеш дека се лимфни јазли или баш се жали од болка таму дека поголемо и збори? И ќерка ми прими пред 10 дена мрп (17м) и ноќеска се вртеше 3 саати низ кревет како да ја болеше нешто се жалеше ама не знам што, температура немаше.