ти си родител ти најдобро знаеш што е најдобро за твоето дете. сите деца се различни, секој организам е различен, сите носимер азлични гени.
Ај само со лесно ќе ти речам. Инаку сите вакцини ми се страва мене лично, која помалку која повеќе. Конктретно за ДТП ми е далеку помалку страв од ММР ( која не ни планирам да ја ставам). И кај ДТП имаш нус ефекти ако гледаш така, мада како што гледам се далеку далеку помалубројни. Јас со многу големи стравови се решив да ја боцнам мојата со 6 валентна и 5 валентна до сега. И ние доцневме, првата ја прими на 6 месеци. Од таа крена 38,3 тт. Втората без некоја реакција пројде. Тоа е, многу голем предизвик и многу голема дилема кај мене, дали да небоцкам воопшто или да ставам барем некоја. Овие првиве три што се ДТП некако не ми се баш најстрашни бидејки тоа е една доза ама делена на три дела. Многу повеќе ме фаќа страв од прва ревакцинација што е на 18 месеци, дека цела доза е во прашање.
Epa za toa prasuvav za dtp vo petovalentnata sto e ne za celata doza. Mali sme uste za taa. Ustvari ovaa ni e prva vakcina na 5+ ja primivme ja odlagav do sega. Mu staviv odma antipirea na bocnatoto na nogeto na kolku vreme da ja menuvam. I kolku mg daleron da mu dadam nedaj boze ako kaci t doktorot ki rece do 38 da ne davam. Ajde samo so gospod napred.
А кога ставивте? Денес? Ако е така мери тт на секој пола час цела вечер нема спиење за тебе. Јас додуше 3 дена со тој ритам одам, не спијам и мерам тт, прв ден на пола час другите два дена на час мерам. Ако не ти качи 38 тт, не давај далерон. Ако качи види имаш во упатството колку треба да дадеш имаш шприц во паковањето. Антипиреа јас ја сечев на пола и во фрижидер претходно оладена да е, менував на неколку часа. Ние на првата качивме тт после 8 часа од ставањето на вакцина, втората вакцина не качи тт. Ама мораш да мериш тт често, мој совет. Ај со лесно!!!
И јас на почетокот кога почнавме да го вакцинираме малиот се прашував зошто има вакцина за рота вирус, ама откако го фатив лани, јасно ми е зошто. Син ми беше вакциниран со трите дози, пак го фати, во послаба форма. Повраќаше 2 дена, имаше пониска температура (околу 38, не повеќе), не сакаше ни да јаде ни да пие, некако успевав да му протнам барем вода зашто друго не проаѓаше. За 3 дена беше супер. Затоа после јас кога го фатив......леле мори мајко 3 дена не излегов од купатило, постојано повраќав, во живот толку не сум повраќала. На раб на дехидрација бев и покрај сето она што го преземав како мерка. И покрај сите течности што ги пиев, диета во исхраната, недела дена се опоравував, не можев од кревет да мрднам. Ако така ми беше мене, не сакам да помислам како ќе поминеше малиот ако не беше вакциниран. Во секој дел од светот се примаат и вакцини кои се против нешто што е карактеристично за таа област. Овде, на пример, една од најзастапените вакцини е против ТБЕ, и кај деца и кај возрасни. Лани се мислев и не се одлучив за оваа вакцина, за ова лето обавезно ќе го вакцинираме малиот, нема да биде лошо и јас и мм да се вакцинираме.
@alisijad , и јас овде првпат ја дознав Tick-borne encephalitis, се пренесува преку крлежи и слични животинчиња во области кај што има многу вода, треви, зеленило. А овде кај да се свртиш е вода и зеленило. Кога гуглав, видов дека Стокхолм е прво или второ подрачје по опасност од ТБЕ. И беше една од првите работи матичната што ми ги препорача кога почнавме со вакцини, да не ја пропуштиме оваа. ТБЕ ако пренесе крлежот, се претвораш во растение Трајно го оштетува мозокот и кај деца и кај возрасни. На пријатели, другарче на постариот син (тогаш имаше 6 години) крлеж му ја пренел инфекцијата. Последната информација е дека е подобар, дека почнува да се учи да оди Уживај ако си надвор од ваква област
Ете мојата го помина вирусот без вакцина и без последици.Повракаше еден цел ден,па висока Т па со дијареа.Страшно беше на моментот мн но за 3-4 дена се стабилизира.Чисто ете правам паралела помегу вакцинирано(твоето) и невакцинирано(моето) и ко што читам исто поминале Инаку сабајле читав Трамп почнува војна со фармацевтската индустрија во Сад.Сака да се укинат вакцините
@joy1 , мило ми е што лесно поминала лепотицата Од старт се двоумев што и како со вакцините, одлучив да го вакцинирам. Не осудувам и не се чудам ако не вакцинира некој, потполно го разбирам стравот..... Јас лично вакцинирам пред се, затоа што овде има буквално секаков свет, од земји за кои еднаш дали сме слушнале дека постојат. Што ги знам со кого се измешале. Плус овие швеѓаниве нема кај не акаат по светот. Од кај знам кој кај бил и што носи во себе..............
mene na ovaa sestvalentnata i pokraj pregled krvna slika mi kaci tem . nogeto crvno a led ladno od oblogite ,mnogu se iznervirav eden cel den bese so tem. placenje a denes e dobar posle negden 50casa od vakcina.
Znaci kacuvanje na tt e mnogu normalno. Organizmot se bori so virusite. Dobrata ks so pokacenata tt nema vrska. Normalna reakcija. Sekoe dete sekoja vakcina ja pominuva razlicno. Moeto na prvata kaci tt vecerta mu dadov sirupce i se simna. Sega ja stavivme revakcinata i pomina kako dq ne bil ni bockan osven sto uste mu e tvrdicko kaj sto e bocnat.
Во врска со вирусите, јас мислам помали кога ги фаќаат полесно поминуваат, за разлика од нас. Пример моето дете на 1 година и две деца (4 годишно и 5 месечно) коксаки вирусот го поминаа далеку полесно од мајката на децата што префати на 30 години. Со 40 температура три дена не можеше да стане од кревет. Исто како и сипаниците. Можеби затоа @green.eyes полошо си поминала. Но во секој случај рота е многу лош стомачен вирус, а за вакцината не сум прочитала ништо лошо. Кај нас ја нема.
Znam dobro jas samo pisav iskustvo i moeto tolku 12 casa go drzese do 38 tt dva pati mu davav sirup za tt.
Се е до моменталната состојба на организмот. Не спомнав прееска, лани малиот одеше во градинка, прва година, и сите можни настинки и вируси ги фати, тоа беше при крај на зима кога беше рота вирусот, мислам капак му дојде тоа. Едната учителка од градинка што го фати тогаш уште полошо од мене помина. Како и да е, темава со вакцините е бесконечна, да можеше нешто точно да се знае полесно ќе беше, вака само ќе си нагаѓаме. Вакцината за рота вирус овде орално ја даваат, три дози се. Немаше никакви реакции сите 3 пати. Не е некоја од страшните вакцини.
Majki kolku dena da mu stavam lepenki na bocnatoto? Mu gi menuvam na cetiri saata otprilika, noke koga ke spie dali da mu smenam da ne se razbudi.
kaetana i jas ziveam vo stranstvo kerka mi ja vaknicirav od ovie sto gi nabroja site osven streptokoka, sega treba da ja primime pneumokokken ama bolna e i samo ja odlozuvame veke 3 meseci,od edna strana vakciniram a od druga se tresam, MMR ja odloziv ni bese sledna koga i kazav na doktorkata mi velinti od starata skola si, dali i ti i gi stavas na tvojta kerkicka site od ovoe ili nekoj ne