majki moeto primase vakcina vo ponedelnikot ,posle 5casa vo ponedelnik krena tem .i mu traese 12 casa pa ja snema denes posle 72casa pak krena uste povisoka38.5 davam daleron ne mu deluva ne ja spusta se javiv na doktor mi vika od vakcina e utre ako ne spusti da dojdem sto dr,da pravam i dali od vakcina e ovaa
Не. Во МК ги прими трите дози ма дтп... и кога дојдовме тука кога имашр годинка, тргна во градинка и почна да се разболува. Па не ни помислував на вакцини. Сега ја прими ММР+Варичела прошлата недела во вторник.... и тоа е единствена што ја има примено тука. Во средата према четвртокот крена температура. После 9 дена. Докторов ми рече дека до 8 дена дава реакција. Може е реакција од вакцината, може па и се разболе во градинка. Кој да знае. Вчера цел ден накај 40 одеше, ама вечерта се смири. Веќе денес е супер, крена до 38.4 и е со само едно чепче цел ден. Сериозно не знам дали да го адресирам ова на вакцината. Не се јавив на докторот затоа што ми кажа ако има температура да давам антипиретици. Ќе видам викендов како е... ама се надевам дека ќе и помине.
Tretata po red vakcina od ragjanje,koja se prima nekade posle vtoriot mesec sto ima reakcija temperatura ( nie ke ja primime na 4 i pol meseci) ,me interesira sto treba da se kupi pred vreme ,dali treba cepcinja ,oblogi nekakvi? Nas ne ni kazaa nisto...
@Kaetana , јас овде кога го вакцинирав ММР, ми рекоа дека реакции се очекуваат за најрано 10 дена од вакцинирање. Под кожа се става и требало повеќе време за да се распореди. Малиов мој немаше реакција, ама не примаше за варичела, ја нема овде во редовен календар Што реакција може да дава варичелата?
@green.eyes мислам дека варичелата не би требало да даде реакција.. мислам дека ако е ова од вакцината.. ќе да е од ммр-то. Каква ммр прими синчето? Тука даваат тривалентна Priorix на GlaxoSmythClein. Прашувам за реакциите.. а плус ја боцнаа и со Varilrix.. исто на Глаксо.
Mozno e da e od varicelata. Jas koga sum ja primila na vremeto sum krenala 42 tt i toa pogolgo vreme, arno sto sum ziva i citava. Kratko potoa ja ukinaa kaj nas bidejki detektorale mnogu nus efekti. E sega tie se promeneti od togas, ama mislam deka virusot na varicela vo samata vakcina pravi problemi so tt.
Истата ја даваат, тривалентна. Сите вакцини се од тој производител, барем оние до сега што ги прими. Ќе и помине, ќе биде се во ред, не се секирај
Sin mi ne ja ima primano rota, a pu pu do sega nitu povrakjal nitu dijarea imal. Malata gi ima primeno i dvete dozi i 2 pati do sega ja fati eden virus li e kako da go narecam ne znam, bitno i dvata pati ja fati povrakjanje samo i ne ja drzese podolgo od 24 casa, a i jas so nea isto tandem, isto povrakjav i toa denta ne fati i do naredniot den sabajleto vekje bevme kako novi. Virus li bese poima neam, a sin mi i mm ne gi fati da reces virus neli se prenesuva. Letoto ja fati ednas i posle 2-3 meseca pak uste ednas usto taka, samo povrakjanje i nisto drugo. Moze pa od mene da ja fatilo ako sum jadela bekoja hrana, a ja dojam i toa go pomisliv. Bitno, mnogu malku ne drzese, a ne bese rota zatoa sto nemavme dijarea, samo nekolku casa noon stop povrakjanje.
majki mene deneska mi stigna pokana za vakcina prv pat ,4+ sme i samo tie vo bolnica gi ima primeno sto se vo rok od 24 casa od raganje.na pokanata pisuva sestovalentna neli prvo se vakcinira so petovalentna ,ili....??Za sto e potocno taa moze nekoja informacija plus
Немало порано вакцина за варичела никаде, камоли во Македонија. Од поновите е таа, се уште незадолжителна. Таа што си ја примала ти, прво мислев дека е ммр, ама штом велиш дека ја укинале, тогаш претпоставувам дека се работи за вакцина против вариола вера која се давала последно во седумдесеттите. Болеста е искоренета одамна, па ја укинале и вакцинацијата.
Одма се среди. Во петокот имаше малце.. а во саботата беше веќе здрава. Така да.. дали беше вакцината, или комбинација плус со некое вирусче од градинка... кој знае. Важно помина. Сега следно треба хекса... и тоа веднаш ни закажаа за крај на февруари.. оти демек и со таа доцниме (на 18 месеци беше по МК календарот а тука е многу порано)... за да можеме после ревакцина на ММР и демек готови сме после до 5 години. Законот вика минимум 4 недели до следна вакцина и ете така и ни закажаа. Моите ќе доаѓаат и ќе седат една недела, па сакам да ја вакцинирам на почетокот на таа недела, бидејќи секако ќе биде тој период дома... Искуства - реакции? Истата е хекса како и претходно, нели? Истите реакции ги дава - одма после вакцината па до 24 часа? Симптоми покачена температура?
Три дена јас пратам ситуација. Мојата кога ја прими, првиот ден имаше 38,3 а вториот ден некаде 37 тт качи.
веќе десетина дена одкако ја примивме ммр вакцината, и да лесно поминавме, на 8 ден еднаш крена тем 38,4 ја искапив со поладна вода се напи далерон и за еден сат ја снема, толку беше лесно поминавме
Првата петовалентна вакцина ја примивме на 31 јан, одлично поминавме ни кажаа наредната шестовалентна на 17 март