Do koga ja odlozuvavte mmr, za tie sto vakciniraat? Moevo e 18m i normalno zimivo bese cat pat podnastinata. Se mislam do letovo dal da ja vakciniram budejki sakam od septemvri da ja prakam vo gradinka. So prvite vakcini super pomina ama nekako okolu ovaa sum malku taka na strek nikako da se resam
Мајки една консултација и информација околу вакцините. ММР не ни е примена. Имаме 17 месеци. На ред е ревакцинација за ДиТеПер, ако не сум грешка. Дали може да се прими на непримена ММР, дали мора после ММР да се прими? Можни реакции на Ди Те Пер? Некој совет околу ова? Или поточно инфо, ако сум грешка за редоследот? Благодарам однапред
Majki ve molam da sspodelite iskustvo dokolku nekoja veke vakcinirala bebence so sestvalentnata vakcina koja se dava na okolu 2,5meseci?reakcija nekoja? Mi kaza sestrata od imunizacija deka deka vakvite povekevalentni vakcini vo mk se vovedeni od pred dve godini,t.e. deka od togas e smenet kalendarot na imunizacija...
Cekaj zosto revakcinacija diteper na 17m. Moze jas ne sum bas najinformirana ama poslednata revakcinacija k9ga ja primivme mi rekoa pisle 13m so vivedena belka za mmr. Nesto jas imam propusteno ili ti pokasno ja revakciniras. Bas ke proveram vo kniska posle sto kako bese nesto mi se izmesani podatocive
Treta doza dtp e na sest meseci so revakcina na 18 meseci , a mmr e na 13meseci so revakcina na 6god.
Мајки а зошто ја одложувате ммр цело време го читам ова и не ми е јасно зошто..? Ние ги имаме примано сите сега дури на 6год имаме..Од ниту една немаше никогаш реакција..Некоја да ми објасни..?
Е фала ти на одговорот не знаев..Фала му на бога се е во ред си зборува убаво и чисто а да сум знаела може и јас ке сум ја одложувала.
Bidejki treba da se *sovrseno* zdravi maltene, da ima vivedeno cela zolcka ... jas ne ja odlozuvam poradi navidna povrzanost so autizam poveke od druguve pricini, doktorkata mi kaza deka moze da se odlozuva da ne ja brzam. Nas ne fati zimo, ne se razbiluvase nsto premnogu ama pak dosta cesto bese so zatnati nose ili blaga kaslica
Znam greska Pa kolku moze da se sovrseno zdravi, kako sto oisav celo zimo e cat pat podnastinatka malku mrsulava ili nekogas potkasluva i.poradi toa ne mozam da se resam da ja odnesam na vakcina.
Матичната на маливе ми кажа дека педијатрите се договориле да ја препорачуваат подоцна да се дава, после 3 полни. Така што, верувам дека ќе се смени во календарот.
A ovaa petovalentna kakva e ? Ne sakaat da objasnat doktorive ,dzabe prasuvanja.... Idiotizam! Sto sodrzi taa vakcina???
Секако дека не мора баш на 2 риот ден од 2 ри месец. Поминавме добро. Од препорака на многу жени од лично искуство кажуваат да се ставаат лепенки на боцнатото. Многу подобро било отколку лекови. Лепенките го ладеле отокот и спречувале температура. Јас за следната ќе си набавам. Можно е бебе да ти е кенкаво, и да фати темпетатура не е страшно. Кај секого индивидуално ама не би требало.