Се сложувам со @vitamina може да се одложува пред се да ме е настинато и да нема двенедели предходно пиено антибиотик или да имало покачена тт. Кога сме кај лепенките мислам дека не ја намалуваат исто и не ја спречуваат тт јас земав цела куртија примивме три вакцини до сега ставав лепенки но дете си крена тт и пиеше далерон зошто достигна до 38.5. Сега имавме вирус имаше повисока тт и ставав од лепенкиве но џабе. И мене многу ми ги фалеа дека децата нивни не кревале но ете кај моето не беше така.
Неможеш да очекуваш секое дете исто да реагира на секој лек.Они делуваат како облога.Каде има црвенило,оток ,во случајов може лепенката и на боцнатото да се стави за да се намали болката.Во нив нема лек,антипирептик па затоа и не делуваат како сируп.
Девојки ве молам за совет. Само прашувам мајки па ќе ве прашам и вас. Требаше на 28ми март да примиме 5валентна вакцина ама јас бев со грип и не отидовме зашто можев да заразам некој таму. Сега сум ок јас, ама мали мн мрсулчиња има деновиве, но матичниот го прегледа, рече нема ништо спуштено и дека чим јас закрепнам можам да го носам. Совет дали да одиме? Ич не сакам да ја мислам, јас би, ама некои ми велат дека не е ок додека има затнато носе.
Лејди,па моево секое сабајле има затнато носе го чистам и ок е,мн сув воздух имаме,тоа не е болест,и мојов нос е така затнат па мора секојдневно чистење.
Да идам а? И јас исто мислев, не му е прв пат. Од парното е цело време таков, крај краева мн промени на време и мене ми влијаат не па него...
Ние примивме петовалента исто со растечен нос веќе една недела. Ден пред вакцината правевме крвна слика која беше ок. После го виде педијатар и рече дека на грлото нема ништо а носето е или од сув воздух или актуелни се пролетните алергии па може да го дразни нешто. Пред да ја ставите вакцината обавезно крвна слика и да го види педијатар
Минатиот пат да, а сега матичниот рече нема потреба. Ама по консултација со мајки повеќе ќе направам пред да вакцинирам.
Јас лесно. Не крена темп, немаше симптоми, но сепак имав ленти за ладење што се за темп за секој случај.
Обавезно крвна слика пред вакцина. Мојов пред две недели требаше да ја прими ревакцината на дпт, полио и хиб и правев крвна слика дете изгледаше здраво право леукоцитите скоро 16, па ми ја одложи матичниот, оп за 3,4 дена јако воспаление на уши, грло па на антибиотик цела недела беше. Сега во четврток пак ке правам крвна слика иако пак изгледа сосема здраво.. многу доцниме со вакцината... еднаш не предупредија телефонски, ама баш ми е гајле додека не биде сосема здрав не ставам вакцини. Два пати ми се случило да изгледа здрав, а крвна слика заникаде...
Ja stavivme vakcinata nac2 meseci sto e za sega placlivo e nema temperatura staviv lepenka inaku krvna slika ne trebalo za ovaa vakcina tek za na 3 meseci
Јас правев пред вакцина тогаш. Сега ќе правам ја каснам оваа зашто беше настинат. Правам дента и ако е се ок идеме на 5 валентна.
Мами нас не ни ставија првата бсж вакцина во болница и сега на 27 треба да ја прими бебуш, па сакав да прашам треба ли за неа крвна слика и дал да очекувам некакви реакции?
Јас не боцкав пред бсж, не ни знаев дека треба ( и сеуште не знам дал требало) , реакции нема освен што знам дека треба да поцрвени за да е успешна. Ако некој знае нешто поконкретно нека пише.
Zdravo mami,na sin mi pozad ednoto use zlezdite mu se zgolemija malku veke edna nedela.Pravevme krvna slika mn malku mu sepokaceni leukocitite i ispadna virisce e(maz mi doma e prehladen). Sega,posle nedela dena malku ko da se namaleni. Sekakogo nosev na pedijatar,mi rece sve e ok ne se sekiraj. Mene me cudi zar na takvo malo virisce bez TT dete da mu se aktiviraat do tolku zlezdite do toj stepen jas da gi primwtam?!? Ima nekoja slicno iskustvo? A treba i vakcina za edna nedela za primame...