Крвна слика џам, примена 5то валентна сега. И на контрола бевме и Авицена и на вакцина. 3 во 1. Ми рекоа исто, облоги ладни што се, да мерам темп ако е до 38.5 е нормално, ако е над, тогаш се дава далерон. Умен беше, за крв земање дури и балонче доби пошо не плачеше, е кај вакцината малку колку да се каже.
Мајки... Трета доза од шеатвалентната против дифтерија, тетанус итн итн... Каде ја ставаат? Претходните две дози во ноџе... И реакции пишете ми.. Утре треба да го носам синко.
Мислам дека нема врска дали во рака или нога, моево една доза прими во рака, единствено може во нога дека таму е подебело ткивото да не дојде до болка. Што знам тоа ми е логика, инаку состојките исто делуваат и во рака и во нога барем според мене. Ако знае друг подетално нека објасни.
А реакции? Исто ко минатите две претпоставувам...? Минатите две дози - малце млитавост (поспаност) температура скоро и да не крена.... Се надевам и оваа доза така ќе поминеме
Ние завршивме работа ја ставивме и третата доза, а за реакции исто како и претходните две дози кажа докторката.. Вчера ја ставивме, до денес е се океј малце е кенкав, температура не качува многу.... Се надевам дека ќе поминеме добро. Поздрав
Денес ја ставивме Ммр. Во диспанзерот ми нагласија да не и давам сируп ниту лепенки. Да ги послушам или сепак да и ставам лепенче?
Така и ми рекоја,дека по 10-14 дена можи ќе има реакција.Сепак ми беше во мисла да не треба да ставам и сега.
Najcesti nesakani rekacii od mmr? Iskustva? A koi se normalni reakcii od istata vakcina , znaev za ovie do sega lepenka paracetamolce ako krene tt i toa bese, nie gi pominavme bez nisto ama bev spremna, sega za mmr? Sto e normalna reakcija sto ne? Znam samo deka po 10 tina dena moze da se javat ama neznam koi fala i pozzz
Да прашам јас нешто.10 ипол месеци е синми освен вакцинитево болница други до денденес не сме примиле(имаше мака со црниот дроб ,сега вредностите се нормални). 1.Да не е касно за вакцини ,иде лето вакцинираат ли во лето? 2.Има некој во слична сиутаација ко нашава?
Docna ne e dokolku vi odobrat vakcinacija i ako e se vo red, imam sl primer vo moja okolina so operacija na srce pa pocetok na vakciniranje na 1 god. Vakciniraat i vo leto.
Мајки ај споделете искуство тие што не сте ја ставале ММР вакцината, а сте прележале сипаница? Како поминавте? Ние ја немаме ставено ( а искрено незнам ни дали ќе ја ставаме воопшто ) , а бевме во контакт со дете што имаше сипаници, па да знам што да очекувам.
Nie ja nemame primeno I pominavme so 10 sipanici bez isip znaci desert na stomaceto 10 na grpceto Edna na lice 5-6 na gaze I 3 na noga. Ete 4 godini sme iako majka vakciniranjeto ili nevakcinranjeto ne vlijae na sipanici. Ete nie najlesno pominavme I bez tt.
Добро е што сте поминале со лесно. Во последно време читам се некој нус појави и ме фаќа паника. Очекувам кај и да е да исфрли. Мислам инкубацијата 14 дена е.
Sekoe dete individualno eve nie samo sto gi pominavme I toa za edna nedela. Ni dade deka e zdrav I moze vo gradinka ama jas si go odmaram. Da Ima deca sto se celi lom mislam deka imunitetot igra golema uloga. Davaj mn. Vitamin c svezo ovosje I zelencuk vo ishranata a I nemora da znaci deka kw gi fati. Kaj sinko vo gradinka vo grupa od oktomvri gi vlecat dete po dete I tek vo maj fati. Znaci so eden kontakt moze I da ne fati.i jas cekam od prvoto dete vo gradinka I se iznacekav hehehe
За каква сипаница се работи? Ако е во прашање варичела, овча сипаница, или уште кај нас ја викаат мала сипаница (chicken pox), таа нема врска со ммр вакцината. Ммр вакцината меѓу другото е за ситна сипаница, морбили или measles. Тоа се два различни типови на сипаница, предизвикани од различни вируси. Не мора да значи дека ќе префати задолжително. Нема правила, а зависи од имунитетот.
Ситната сипаница. Беа во контакт уште пред да исфрли. Нема правило, може и ќе префати а може и не. Ама незнам како ќе биде бидејќи ја немаме ставено вакцината, дали потешко ги поминуваат сипаниците тие деца. Па затоа сакав да слушнам искуство од вас.