Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Јас ја имав во 7 оделение и бев цела точки поточно почнаа да се спојуваат и бев цела белалицето поготово нема кај немав ма интима од што до ден денес имам белег на интимата од сипаницата хехех
    Сакам да те прашам дека ја немате ставено вакцината дали ви прават проблем за запишување во школо,дали планирате воопшто да ја ставите,исто дали само таа ммр што е нема да ја примите или и има исто други опасни вакцини оваа ммр мислам дека на година се става...
    Ептен сум во дилема што слушам се за таа вакцина али само слушам и читам немам некој близок со компликација од таа вакцина баш имам 4 внучиња сите ја имаат примено и ене ги здрави прави ептен ми е страв за нас уште немаме година за 2 месеци ке полниме али незнам што е правилно ми е страв да не и наштетам ако и не ја прими таа вакцина извини за долгиов пост
    Исто секој совет за оваа вакцина и секое искуство од мајки доббро додјен ке ми биде и дали некој ја има примена и како ви се децата????

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.123
    Ситна сипаница се морбили, т.е ова

А мала сипаница ова

Претпоставувам дека зборуваш за вторава сипаница, мала, така?

Се создава забуна кога се користи терминот ситна за малата сипаница, затоа што не е исто.

Вакцината е за првата, не за втората, и не влијае на прележувањето. Тоа зависи само и само од имунитетот.

На Kaetana и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  3. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.462
    @Annath да, за втората зборувам.

@majdaa А кога ја фати сипаницата, дали ја имаше примено вакцината?

Едит : И јас незнам што е правилно. Дали да се стави или не ? Читам многу, различно ставови и мислења.

4. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Да да за вторава исто што ја викаат овча обичнава сите што ја прележуваме објаснував дека во 7 оделение ја имав и бев цела лом,а прашувам како сте поминале за вакцина таа што се става на година како за првата слика што е исипот и што кога не би ја ставила таа вакцина и ете ако ја фати таа сипаница моево дете

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.462
    И мене ме загрижува истото. Па ако некој има искуство или познавање нека сподели искуство.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.123
    @majdaa @iloveyou29 пак зависи од имунитетот. Вакцината наводно го олеснува прележувањето, ама не е секогаш така. Најбитен е тука имунитетот, како ќе се избори со вирусот.

На joy1 и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    Tek posle 4 dogini Sega ni stigna pokana za vakcinacija ama pak ne go vakciniram. E Sega zakont za obrazovanie kazuva deka sekoe dete mora da se zapise vo skolo. Na koj osnov nema da Ve primat. Za ne vakciniranjeto Ima kazna a jas ke kazam toa e mac so dve ostrici izborot vakov ili takov e na roditelite. Nitu za vo gradinka a nitu za vo skolo nema da vi pravat problem. @majdaa ne planiram sa ja stavam I mislam deka na kartonceto pisuvase 150 evra kazna ama zatoa sto momentot sme so samo sto prelezani sipanici ke gi odlozam na toj osnov za da na prakam kazna

На majdaa и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  8. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.184
    Вакцината на 18 месеци за што е?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.123
    Прва ревакцина ДТП, полио, ХИБ - петовалентна.

10. bebeena

bebeena Нов член

Се зачлени на:
    23 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Мајки како се носат деца на вакцина? Малава наредната недела полни еден месец и треба да прими вакцина во Букурешт, немаме книшка, не добив покана за вакцина ништо. Само да им ја однесам да им речам "еве бебе вакцинирајте го" или треба нешто да направам претходно?

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Од сабајле боцкаат и се многу заникаде. Педијатарот врска нема со животот сестрата 10 минути (буквално) ја чекаш памукче да стави. А до тогаш го држиш боцнато легнато да вришти дур и текне на неа. Ти треба картонот со информации кај што си породена.

12. Emana

Emana Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    138
    Ние денес бевме баш во Букурешт и за дивно чудо и докторката и сестрата беа супер. Дури не отидоа ни на пауза иако беше 10:30 за да не боцнат нас и уште едно бебче. Иначе одиш со здравствена книшка и таму ти отвараат картон за вакцинација. Ние од сабајле бевме кај наш педијатар, направивме крвна слика, меревме тежина и должина, така да тие податоци само ги запишаа во картонот пред да ја вакцинираат ама и докторката таму си ја прегледа уште еднаш :)

13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.859
    Допаѓања:
    9.041
    Ne brzaj, jas na 6 meseci mu ja staviv prvata vakcina. Malecko e mnogu neka zajakne malku

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Ние сме 3 ипол месеци ни рекоа дека треба да ја однесеме наво вакцина .. ? Дали може да чекам уште малце да порасне па да ја однесам или мора на 3 месеци да се прими вакцината ?

15. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Можеш да чекаш колку сакаш.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.710
    Како се одложува вакцина? Само не одите на закажаниот ден,или одите и кажувате дека нема да ја прими?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.596
    Едноставно не одам и толку

На Kaetana и simonka93 им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.404
    Допаѓања:
    76.536
    Нас не ни закажувале никогаш, па сум одела кога сакам за вакцина. За ммр ми се јавија, им реков дека ке одам кога сакам.. таа малку ми се испонаша на телефон, покана не ни стигнала.. 2год и 2ипол м е :)

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.710
    Кај нас закажуваат, требаше вчера да ја прими ммр, ми е страв да не ми пратат казна :) Сакам да ја одложам барем до октомври

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.404
    Допаѓања:
    76.536
    Па нели нешто имаше до 3год може да се одложува. Еве мене казна не ми пратиле, а касниме цела година за ммр, две пријателки имам од различни места со иста возраст дечиња колку моето и нивните ја немаат примено, нит казна им има стигнато.

На simonka93 и joy1 им се допаѓа ова.