Па ке размислам и јас, ама сега летово не сакам да ја прими... ако дошла/дојде работава до казна, ке си платам, битно одлуката на мене си е кога ке ја прими.. размислувам за Септ, ама ке видиме..
И ние уште не сме ставиле ммр, не ми се јавиле, може на старата адреса ми пратиле покана ама не ми е гајле, кога ќе сакам тогаш ќе ја однесам
Ние сме стигнати до таа на 6 месеци што треба да се прими. Летово не планирам ништо да прима, здравје од септември. Ммр пред 3 години јок. Детето уште не ми зборува. Нас и покана ни стигна. Од нова година наваму еднаш месечно ми крева тт. И буквално секој пат е однесен на матичен и е заведено. И разговарам со матичната за ммр дека не планирам затоа што не зборува уште. И она ми кажа ако ти стигне покана, ке им кажеш дека сеуште отсуствува говорот и ради тоа ја одложуваш.
Ете денес ни стигна покана за вакцината...Изгледа кај нас се поажурни... Ќе одам на денот и ќе кажам дека нема да ја прими засега
Со малава до ммр стасавме, ги прими тие пред година и тука застанавме, и ревакцината ја нема примено на година ипол што се прима Би требало септември да ја однесам за ммр, тогаш ке има 2 год и 5 мес
Таа ММР вакцина по правило кога се прима/ И до кога е најдобро да се одложува Покрај таа дали има и некоја друга поопасна вакцина
Мами Бсж вакцината ја прими бебушов на 40 дена и ни кажаа да очекувам реакција за 10-15 дена. Сакав да ве пршам дали е нормално после 3 месеци да се јави реакција. Му стана гоемо црвено топче, но ме чуди зошто после толку време. Како и да е ке поминам утре од кај матичнта, но доколку има некој со слично искуство би ве замолила за мислење
Ние денес ја ставивме ММР вакцината. Има полни 3 год. и 2 месеца. Одолговлекував додека можев, ама редно беше да ја ставиме. Се надевам добро ќе поминеме без температури и несакани дејства.
И ставив од лепенките за температура што се превентивно. Ако има некоја реакција ќе пишам. Ти ја вакцинира малата со ММР?
@irena.1 како поминавте со ММР, ние пред недела дена ја примивме трета доза од ДТП мислам дека тоа е шестовалентната на 20 месеци, само многу плачеше и дома кога дојдовме сеуште се сеќава дека таму ја боцнале, ни тт ни ништо никаква реакција а за првите две обавезно тт. Следна ни е менингококен б трета доза ама таа тек во октомври. ММР незнам дп кога да одложувам ама се мислам тек на пролет ама во градинка ќе почне на два ума сум. Инаку не ми е проблем за осложувањр овде не е задолжителнанимунизацијата ама пак за запишување ми потражија картонче од примени вакцини.
Феминки имам прашање во врска со вакцината која му ја ставаат на бебињата уште во болница. Ќерка ми има веќе два месеци, но денеска забележав на местото од вакцината која и ја ставија во болница на рамото, каде што имаше мало црвенило како белег нели останува, се појави малку гној. Изгледа како нашите мозолчиња. Дали има некој искуство со вакво нешто?