Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    bio gaia ili recol bimbo sostavot e isti samo razlicen proizvoditel, podobri nema..

2. anilorakkarolina

anilorakkarolina Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    21
    mmr se resiv malku da ja odlozam dali postapuvam pravilno a i na gradinka ke trgneme dali ima mesto za panika deka nevakcinirana strav mi e i od morbili i od vakcinata?

3. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Мајки би сакала да ве прашам девојчето ми е 3ипол години во мај месец ја примивме ММР вакцината ама ни рекоа сеа пак треба да одиме да се ревакцинираме дали за Ммр станува збор или за некоја друга инаку кога ја примивме прв пат добро поминавме малку и потекоа лимфните жлезди на вратот и имаше намален апетит а сега ако е таа вакцина за која треба да се ревакцинираме ме фаќа страв а настинати сме затоа ја одложувам ревакцинава

4. anilorakkarolina

anilorakkarolina Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    21
    во вторник ке примаме ммр какви реакции да очекувам ако има и што е најдобро за превентива да имам дома од шируп или свекици и кои 12м сме

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.128
    Реакција од самата вакцина има после 7-14 дена. Температура и осип по телото, или едното од нив или двете заедно. На денот на боцкање вообичаено нема ништо.

На referentka, makedonkamak и TutiFuti им се допаѓа ова.
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    19.693
    Мајки денес бевме да прими вакцина таа шестовалентна, ни кажа дека може да крене температура и да даваме Парацетамол 2мл. Дали можам одма да му дадам како превенција или да чекам реакција па да му дадам?

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Preventivno sirup nikogas ne davam. I kaj nas taka sovetuvaat pri primanje na vakcina, no jas nikogas ne sum dala. Stavam samo lepenka antipirea na bocnatoto mesto, dosega nemalo reakcija.

На makedonkamak, joy1, VDT2906 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    19.693
    Нас ни рекоа може и Борова вода да ставам.

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Moze da, ama ova so lepenkata e prakticno, zalepis i stoi. Oblozite treba da go sobleces i da mu gi drzis na mestoto i postojano da mu gi menuvas.

На VDT2906 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Ја прими синко пред 2 недели. Ја касневме 2 месеци поради топлото време. Како што ти кажа и @Lolipop23 .... само што го боцнаа одма му залепив лепенка. После 8ч му ставив нова и веќе не ставив. Дента беше малку кенкав али ништо посебно. Нит температура фати нит имаше некоја реакција фала богу. Сируп си земавме за секој случај, но ете го си стои неотворен и Дај Воже никогаш да не ни притреба. Немаш потрева од давање привентивно ништо. Сепак организмот треба природно да се извори со вирусите. Недај Воже доколку ти качи температура ќе дадеш, во спротивно немој. Купи лепенки и ставај.
    Со лесно и се надевам ќе поминете без температура.

На Lolipop23 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас ни лепенка не ставам. Ако би имало потреба тогаш може. 3 вакцини досега без реакција. А превентивно сируп апсолутно не. И подобро чепчиња земајте од сирупи, полесни се за апликација.

На iki26 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    A zosto ne stavas lepenka? Zesko e mestoto a ponekogas i se stvrdnuva, greotka se :)

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Па немала досега мака. Не и се ни познаваше боцката дури стигнеме дома. Иначе лепенки купив одма, ама реков ќе ставам ако има нешто, црвенило, болка...Немаше и не ставив. Инаку лепенката е обичен глицерин, не е воопшто штетна, може да се става и превентивно, за разлика од сирупот.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.772
    Допаѓања:
    34.067
    Мајки може малку од позапознаените за ММР цакцината да ми објасни зошто многу од вас ја одложуваат? Некои ја ставаат на време нас ни стигна вакцина да ставиме другата недела инаку сне 14м синко е настинат а со тоа значи дека не треба да ја прими сега ќе треба да ја одложиме.

Совет???

15. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    10.113
    Ако може @joy1 да ме потсети за ц видтаминот пред вакцинација? Читав во некоја тема имаше напишано ама не памтам :wasntme: бидејќи актуелна е ммр нареднава недела ќе ја прима. Слушнав многу лоши последици од повозрасни што прележале па се каниме за вакцинација:sweat:

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.596
    3 дена преди три дена по вакцината да се прима витамин ц.Наводни да се намалат несаканите дејствиа од вакцината.

На makedonkamak, TutiFuti и MissDior им се допаѓа ова.
  17. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    5.362
    Сега баш со ова наводната епидемија ќе почнат да притискаат за ммр. Сега баш читав ќе проверувале картоните на сите. Ние стигнавме до неа и закочивме. Многу ми е страв од таа вакцина, се мислам дали да ја примиме воопшто. За другите немав толкав страв, за оваа неможам нозете ми се враќаат и не одам. Веќе 15 месеци сме. Уфф. :worried:

18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    do 3 godini moze da se odlozuva, spored nasiot pedijatar a kako sto citam i drugi toa go sovetuvaat najdobro e da se primi koga deteto ubavo ke zbori i odi.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.772
    Допаѓања:
    34.067
    Имам дилема имам дали да му ја ставам во понеделни вакцинат. Сеуште се мислам читам и препрочитувам на форумов и воопшто на нет. Ќе се консултирам и со долторот ќе видиме.

20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.751
    Допаѓања:
    140.375
    Malata primi samo 2 vakcini(i plus taa vo bolnica), i od togas se e bolna, slabokrvna, pa mnogu toplo...). Sega pak e na antibiotik i ke cekam uste min. 2-3nedeli da pomine od antibiotik i da ozdravi.Sakav da ve prasam dali e loso sto tolku mnogu gi kasnime vakcinite? Oti ne se razbiram, a i nema koj da ti objasni.