mmr se resiv malku da ja odlozam dali postapuvam pravilno a i na gradinka ke trgneme dali ima mesto za panika deka nevakcinirana strav mi e i od morbili i od vakcinata?
Мајки би сакала да ве прашам девојчето ми е 3ипол години во мај месец ја примивме ММР вакцината ама ни рекоа сеа пак треба да одиме да се ревакцинираме дали за Ммр станува збор или за некоја друга инаку кога ја примивме прв пат добро поминавме малку и потекоа лимфните жлезди на вратот и имаше намален апетит а сега ако е таа вакцина за која треба да се ревакцинираме ме фаќа страв а настинати сме затоа ја одложувам ревакцинава
во вторник ке примаме ммр какви реакции да очекувам ако има и што е најдобро за превентива да имам дома од шируп или свекици и кои 12м сме
Реакција од самата вакцина има после 7-14 дена. Температура и осип по телото, или едното од нив или двете заедно. На денот на боцкање вообичаено нема ништо.
Мајки денес бевме да прими вакцина таа шестовалентна, ни кажа дека може да крене температура и да даваме Парацетамол 2мл. Дали можам одма да му дадам како превенција или да чекам реакција па да му дадам?
Preventivno sirup nikogas ne davam. I kaj nas taka sovetuvaat pri primanje na vakcina, no jas nikogas ne sum dala. Stavam samo lepenka antipirea na bocnatoto mesto, dosega nemalo reakcija.
Moze da, ama ova so lepenkata e prakticno, zalepis i stoi. Oblozite treba da go sobleces i da mu gi drzis na mestoto i postojano da mu gi menuvas.
Ја прими синко пред 2 недели. Ја касневме 2 месеци поради топлото време. Како што ти кажа и @Lolipop23 .... само што го боцнаа одма му залепив лепенка. После 8ч му ставив нова и веќе не ставив. Дента беше малку кенкав али ништо посебно. Нит температура фати нит имаше некоја реакција фала богу. Сируп си земавме за секој случај, но ете го си стои неотворен и Дај Воже никогаш да не ни притреба. Немаш потрева од давање привентивно ништо. Сепак организмот треба природно да се извори со вирусите. Недај Воже доколку ти качи температура ќе дадеш, во спротивно немој. Купи лепенки и ставај. Со лесно и се надевам ќе поминете без температура.
Јас ни лепенка не ставам. Ако би имало потреба тогаш може. 3 вакцини досега без реакција. А превентивно сируп апсолутно не. И подобро чепчиња земајте од сирупи, полесни се за апликација.
Па немала досега мака. Не и се ни познаваше боцката дури стигнеме дома. Иначе лепенки купив одма, ама реков ќе ставам ако има нешто, црвенило, болка...Немаше и не ставив. Инаку лепенката е обичен глицерин, не е воопшто штетна, може да се става и превентивно, за разлика од сирупот.
Мајки може малку од позапознаените за ММР цакцината да ми објасни зошто многу од вас ја одложуваат? Некои ја ставаат на време нас ни стигна вакцина да ставиме другата недела инаку сне 14м синко е настинат а со тоа значи дека не треба да ја прими сега ќе треба да ја одложиме. Совет???
Ако може @joy1 да ме потсети за ц видтаминот пред вакцинација? Читав во некоја тема имаше напишано ама не памтам бидејќи актуелна е ммр нареднава недела ќе ја прима. Слушнав многу лоши последици од повозрасни што прележале па се каниме за вакцинација
3 дена преди три дена по вакцината да се прима витамин ц.Наводни да се намалат несаканите дејствиа од вакцината.
Сега баш со ова наводната епидемија ќе почнат да притискаат за ммр. Сега баш читав ќе проверувале картоните на сите. Ние стигнавме до неа и закочивме. Многу ми е страв од таа вакцина, се мислам дали да ја примиме воопшто. За другите немав толкав страв, за оваа неможам нозете ми се враќаат и не одам. Веќе 15 месеци сме. Уфф.
do 3 godini moze da se odlozuva, spored nasiot pedijatar a kako sto citam i drugi toa go sovetuvaat najdobro e da se primi koga deteto ubavo ke zbori i odi.
Имам дилема имам дали да му ја ставам во понеделни вакцинат. Сеуште се мислам читам и препрочитувам на форумов и воопшто на нет. Ќе се консултирам и со долторот ќе видиме.
Malata primi samo 2 vakcini(i plus taa vo bolnica), i od togas se e bolna, slabokrvna, pa mnogu toplo...). Sega pak e na antibiotik i ke cekam uste min. 2-3nedeli da pomine od antibiotik i da ozdravi.Sakav da ve prasam dali e loso sto tolku mnogu gi kasnime vakcinite? Oti ne se razbiram, a i nema koj da ti objasni.