две се во болница , хепатитис б и бсж, претпоставувам тие ги имате примено + едно шестовалентна. Во однос на прашањето знам многу мајки кои почнале со вакцинација на година, година ипол па и две. Дали ке имаат исти ефект вакцините тоа мислам тешко да знае некој да каже.
ќе ја вакцинирам во вторник малата 17мес од ммр, прво нели крвна слика и супер е ама она има суви мрсоли а не и течат и не кашла и не е затната (проблем ли е), за колку време јавува реакција и кои се симптомите? искуства?? планирам за 23ти тој викенд да прошетаме па баш тогаш да не има реакција или касно е:?
Stavaat. Nie vo bolnica i dvete gi primivme, bsz i hep b. Zavisi vo koja bolnica i dali imalo dovolno bebinja za bockanje. Zosto edno dve ako se ne gi bockaat cekat poveke da se soberat za da otvorat novo paketce. E sea dokolku e so nedovolna tezina bebeto ne stavaat se ceka da kaci.
8 м.бев на стаж овде и на ниедно бебе не ставија бсж, само хеп.б. Изгледа зависи од болницата, некаде стават, некаде не.
БСЖ кај нас само во четврток ставаат... Нас нѐ испуштија во четврток од родилиште, ама ни рекоа наредниот четврток да одиме и тогаш ја прими
Изгледa сaмo кaј вaс не стaвaaт вo Ск пo рaгaње јa стaвaaт, не знaм кaкo е сегa кaлендaрoт нa имунизaцијa дaли имa измени нo лaни бсж и хеп.б се стaвaше 24чaсa пo рaѓaње.
Штип. Погледнав и во мојата книшка пишува до 1 година дека се става, јас сум ја примила после 3 месеци од раѓање. Не знам дали има врска тоа што сум се родила кило и пол. А може зависи и од болницата, овде не ја стават веднаш после раѓање.
Бсж ја ставаат ако бебето има доволна килажа, на пример моето бебе беше 1900 и не му ставија во болница туку ја ставивме минатата недела кога накачи килажа на 4380 и кога наполни 3 месеци, така да знам дека бсж зависи многу и од килажата на бебето
Ќерка ми се роди 3100, па не и ја ставија. Мислам нема врска килажата, туку болницата. Секаде е различно.
Првово детенце ја прими БСЖ уште на болница, додека второво не.. Меѓутоа ми кажаа дека поради тоа што нема бебиња не отвораат за едно( одделението не работеше официјално, пораѓаа само итни ), па ми рекоа во петок да појдам во здравствен дом да ја прими.