Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Изгледа ќе треба да одиш да се пријавиш таму кај што вакцинираат.

Elenche87 likes this.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ако сте се породиле во друг град ве немаат во евиденција и мора да отидете да се пријавите кај што вакцинираат за да ви закажат прв термин.
    Потоа ќе ве прашаат дали сакате да ви стига покана или да ви закажуваат по секоја примена за наредна вакцина.

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Нас не ни стигна покана за вакцина. Педијатарот ни кажа да одиме за првата вакцина некаде на 3 месеци. По правило се става на 2 ама рече мал е уште почекајте уште еден месец. После првата ни запишуваат во картончето кога да одиме наредно.
    Ние паузиравме зошто ја одлагаме ММР па сега ревакцината со пет или шествалентна прво ќе ја прими.

4. Igle

Igle Популарен член

Денес бевме на преглед и правевме крвна слика. Се е добро, утре или задутре треба да го носиме на вакцинирање. Ама не прашав до колку часотвакцинираат и дали треба да се закаже (амбуланта млин балкан идадија). Знае некој?

5. alisijad

alisijad Популарен член

до 12 обично вакцинираат секаде не се закажува, ама крвна слика најубаво е дента да се направи, или кога веке сте направиле одете утре, не чекајте до задутре.

mami blue and TheSecret like this.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Немаш закажување таму ама е подобро да одите предпладне за да има време да се смири бебуш до вечер. Раздразнети се од прегледи и боцакње дента.
    Ако имате крвна слика се оди дента или утредента најдоцна за вакцина.
    Инаку ние секогаш кога одиме е релаксирано нема гужва. обично сме сами или има уште едно бебе/дете.

Igle likes this.
  7. Luna91

Luna91 Популарен член

Мајки дали има некои нус појави од вакцината што се прима на 2+ месеци? Ја примивме денес да знам што да очекувам...

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Која беше таа? Ако има ДТП во комбинација, оваа вакцина најчесто дава реакција, температура и оток на боцнатото место.

forumce likes this.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Dtp e.

Luna91 and Kitten like this.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Тогаш очекувај да е малце кенкаво, може и мала температура. Ставај и облоги на ноџето.

Luna91 and forumce like this.
  11. Luna91

Luna91 Популарен член

И ставив одма лепенка на местото. Си земав и сирупче против тт. Се надевам добро ќе поминеме...

12. forumce

forumce Форумски идол

Плачеше ли кога и ја ставаа вакцината, како реагираше? И нас наредната недела ќе не боцкат, па да знам што да очекувам.

13. Luna91

Luna91 Популарен член

Плачеше само во моментот кога и ја ставија. Кажаа дека пржи, па затоа плаче. После тоа кога излеговме од таму се однесуваше како вообичаено. Еве ја и сега е расположена. По колку време дава реакција? Поупатените да ми кажат :).

forumce likes this.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

@Luna91 па во рок од 24 часа ќе даде (ако даде) реакција.

Luna91 likes this.
  15. Верче4

Верче4 Популарен член

Мајки ми стигна покана за ммр вакцина дека ја касниме ќе следувало парична казна глупости. Дали треба да одам таму задолжително да се јавам да му кажам дека не примаме сега или што треба да се направи да не ми стигни некоја казна па да се расправам со нив. @kristina.k мислам дека ти ја одложуваше па како постапи дека за бт се работи или некој друг ако знае. И @augustd мислам е упатена доста со оваа проблематика. Фала ви.

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Верче4 јас ја одлагам зошто повраќа од жолчка, ама ми бараат алерго тест и ми пуштаат покани. И мене ми стигна пред некој ден да одиме на 16 ноември. Ќе одам и ќе им кажам дека не ја примаме дури не пробаме пак јајце. Кажи им дека ја одлагаш и ќе ја примите подоцна, некој период нема да ве бараат, макар што многу е построго кај нас од во другите градови како што читам.

17. Верче4

Верче4 Популарен член

Значи да појдам да им кажам дека несакам сега да ја прими настинат е плус, јас кога беше здрав не го однесов сега нема шанси. Незнам ич не ми се носи за оваа вакцина. А дали ја примивте таа на 18месеци ревакцината дека немате примено ммр?

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Верче4 и таа ја немаме примено, летото имаше стомачен вирус многу лош, сите не фати дома, дури да се опоравиме не ми се носеше. Штом е настинат нема ни таму да го вакцинираат, не ризикуваат, само извести ги.

Верче4 likes this.
  19. augustd

augustd Популарен член

Доколку не е од санитарен инспектор порамнување немаш простор за грижа. Најдобро во диспанзер да кажеш дека ја одлагаш поради настинка.

Верче4 likes this.
  20. chocolade

chocolade Популарен член

Може негде е пишано но немам време да ролам.
    Примив вакцина пред една недела и на местото кај што ме боцнаа сега имам грутка малечка како лешник. Боли кога ќе се допрам или наслонам на таа рака. Има и малку црвенило. Ме плаши таа грутка дали ќе помине. Дали е нормална ваква реакција? Да не треба да мачкам со нешто?