Ако сте се породиле во друг град ве немаат во евиденција и мора да отидете да се пријавите кај што вакцинираат за да ви закажат прв термин. Потоа ќе ве прашаат дали сакате да ви стига покана или да ви закажуваат по секоја примена за наредна вакцина.
Нас не ни стигна покана за вакцина. Педијатарот ни кажа да одиме за првата вакцина некаде на 3 месеци. По правило се става на 2 ама рече мал е уште почекајте уште еден месец. После првата ни запишуваат во картончето кога да одиме наредно. Ние паузиравме зошто ја одлагаме ММР па сега ревакцината со пет или шествалентна прво ќе ја прими.
Денес бевме на преглед и правевме крвна слика. Се е добро, утре или задутре треба да го носиме на вакцинирање. Ама не прашав до колку часотвакцинираат и дали треба да се закаже (амбуланта млин балкан идадија). Знае некој?
до 12 обично вакцинираат секаде не се закажува, ама крвна слика најубаво е дента да се направи, или кога веке сте направиле одете утре, не чекајте до задутре.
Немаш закажување таму ама е подобро да одите предпладне за да има време да се смири бебуш до вечер. Раздразнети се од прегледи и боцакње дента. Ако имате крвна слика се оди дента или утредента најдоцна за вакцина. Инаку ние секогаш кога одиме е релаксирано нема гужва. обично сме сами или има уште едно бебе/дете.
Мајки дали има некои нус појави од вакцината што се прима на 2+ месеци? Ја примивме денес да знам што да очекувам...
Која беше таа? Ако има ДТП во комбинација, оваа вакцина најчесто дава реакција, температура и оток на боцнатото место.
Плачеше ли кога и ја ставаа вакцината, како реагираше? И нас наредната недела ќе не боцкат, па да знам што да очекувам.
Плачеше само во моментот кога и ја ставија. Кажаа дека пржи, па затоа плаче. После тоа кога излеговме од таму се однесуваше како вообичаено. Еве ја и сега е расположена. По колку време дава реакција? Поупатените да ми кажат .
Мајки ми стигна покана за ммр вакцина дека ја касниме ќе следувало парична казна глупости. Дали треба да одам таму задолжително да се јавам да му кажам дека не примаме сега или што треба да се направи да не ми стигни некоја казна па да се расправам со нив. @kristina.k мислам дека ти ја одложуваше па како постапи дека за бт се работи или некој друг ако знае. И @augustd мислам е упатена доста со оваа проблематика. Фала ви.
@Верче4 јас ја одлагам зошто повраќа од жолчка, ама ми бараат алерго тест и ми пуштаат покани. И мене ми стигна пред некој ден да одиме на 16 ноември. Ќе одам и ќе им кажам дека не ја примаме дури не пробаме пак јајце. Кажи им дека ја одлагаш и ќе ја примите подоцна, некој период нема да ве бараат, макар што многу е построго кај нас од во другите градови како што читам.
Значи да појдам да им кажам дека несакам сега да ја прими настинат е плус, јас кога беше здрав не го однесов сега нема шанси. Незнам ич не ми се носи за оваа вакцина. А дали ја примивте таа на 18месеци ревакцината дека немате примено ммр?
@Верче4 и таа ја немаме примено, летото имаше стомачен вирус многу лош, сите не фати дома, дури да се опоравиме не ми се носеше. Штом е настинат нема ни таму да го вакцинираат, не ризикуваат, само извести ги.
Доколку не е од санитарен инспектор порамнување немаш простор за грижа. Најдобро во диспанзер да кажеш дека ја одлагаш поради настинка.
Може негде е пишано но немам време да ролам. Примив вакцина пред една недела и на местото кај што ме боцнаа сега имам грутка малечка како лешник. Боли кога ќе се допрам или наслонам на таа рака. Има и малку црвенило. Ме плаши таа грутка дали ќе помине. Дали е нормална ваква реакција? Да не треба да мачкам со нешто?