Здраво мамички , сакам да прашам за првата вакцина после бсж и хепатит, само 24 часа ли може да очекувам реакција или повеќе? Утре ќе го носам па да знам .
Два до три дена ама може да поминете без ништо. Моето имаше само локално црвено и мала вознемиреност првиот ден.
Знае ли некој зошто и покрај пуштена една покана пред два месеци, денес дома ми испратиле патронажна сестра да разговара со мене повторно со покана и закани? За ммр се работи. Дали пак треба да одам во диспанзер?
Znaci deka im opadnal procentot na vakcinirani so mmr pa sega licno i personalno gi pokanuvaat po kukji,i mene mi dojdoa.
Мајки вакцината што се прима на полни 2мес. мислам дека е дитапер ја примивте сите во тој период?Таму за вакцини ми рекоа да ја одложам за 2 месеци.
Јас бев пред некој ден. Малиот катастрофа во лицето, со акутен дерматит, повраќа од жолчка, докторката ме убедува дека може да ја прими ммр. Ако не го однесам до напролет пак ќе пуштеле покана, а после на санитарен.
Аман се значи. Малиот е малку настинат сега, ама за нив нема проблем да ја прими. На твоето сакаат да му ја стават ммр сега? А за ревакцината на 18 месеци дека ја немате примено што викаат? Оти исти сме и ние.
Мене за ревакцинацијата на 18 ми се закачија, ммр ја прими на 16 месеци, па нели нормално е да има размак од 6 месеци, тие ми се јавија да го носам, затоа што морале квота да си пополнат...Ќе ја прими кога ќе поминат 6 месеци од вакцина, не планирам детето мое да им е експеримент за пополнување квоти
За ММР инсистираат. Јас ни таа на 18 не му ја ставам дури не се среди дерматитот. Новите испитувања покажале дека и деца со алергија на јајце можат да ја примат ММР.
Мислам по календар е на 2 месеца. Кога ја прашав докторката ми кажа нема да брзаме - кон 4тиот месец да ја боцкаме.
А зошто 6 месеци? Дури и да е ревакцина на иста вакцина законски е на минимум 45 дена. Ќерка ми ја прими Мрп со каснење, на 20 месеци, а ревакцината што по календар е на 18м ја прими само што наполни 2 години.
Па се водам по логиката дека едната се прима на 12, а другата на 18 месеци. Ммр ја прими на крај на октомври, со полни 16м. Може грешам, не знам, ама некако на брзо ми дојде, а мака мачи и со заби, планирам и да го одбивам од цицање така да ќе почекам до март
Mislis na diteper?Malqtq trebase na 20Dekemvri da ja prima.So polni 3meseci i 5kg tezina.Ama odloziv radi praznicite.Planirqm utre zdravje da odime na pregled kaj pedijatar pa qko odobri vakcina da si primi denovive.Inace na 16ti pravime 4 meseci,a ja smetaat 3 deka predvreme e rodena
Da se citiram sama.Nie sme utre na vakcina.Strav mi e da ne kaci temp.Da stavam cepce pred vreme ili ne?