Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.376
    Допаѓања:
    286.658
    Не.
    Можеш од тие лепенките на местото каде ќеја боцнат малата, ама нема потреба од чепче превентивно.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.968
    Не, не се става ништо пред време. Може откако ќе ја боцнат да и ставиш лепенка од тие што се за после вакцина или облога од Ациди Борици чисто за да ублажиш локална реакција на местото на боцкање.
    Чепчиња никогаш не се ставаат превентивно. Се употребуваат само ако се качи температура на 38,5.
    Инаку најчесто нема реакции од вакцините, освен локални.

3. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @stevemila не ставај ништо . Мери 3 дена температура на секој саат . Ако качи над 38.5 тогаш чепче . Ние поминавме без реакција , мислам дека ти кажав . Со среќа :hug:

4. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Мајки каде ги носите бебчињата на вакцина? Прв пат треба да се вакцинираме 3+ сме, матичната ни рече да почекаме па затоа малку одложивме. Ќе правиме крвна слика па на вакцина. Д-р ни спомна Јане или Букурешт. Но немам искуство, каде е подобро? И кое време да одиме на вакцина, претпоставувам не се закажува? Каде ќе ја боцнат во раче или во ноже? Значи само во болница и пуштија вакцина, ама претпоставувам само еднаш ќе ја боцнат сега, или не? :wasntme: Што да очекувам, што да се снабдам освен лепенки и парацетамол?
    Фала :$

5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.757
    Освен лепенки и парацетамол можеш да земеш ациди борици да ставаш облози. Бебето обично е поспано, кенкаво, вознемирено, може да каче температура. Во ноже ќе ја боцнат.
    Нас ни стигна покана дома и кога бевме прв пат во книшката ни ја пишуваа датата кога да отидеме следен пат. До сега 3 пати сме биле, шестовалентната два пати и бсж, зашто кај нас во родилиште не ставаат бсж.
    Лепенките ќе ги менуваш на 8 часа, а измеѓу може облози. И лепенките и ациди борици во фрижидер да се.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    114.087
    Можи прашањето не е за тука. Срамота е бебето со мајка ми да го пуштам на вакцина? Јас навистина не би можела да го поднесам тоа премногу ми е страв и жал.

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.757
    Па баш тогаш ќе има потреба од тебе. Треба да ја гушнеш и смириш. Мојава првите 2 пати плачеше додека да излеземе од таму, а последниот пат малку закенка и толку. Да сум на твое место не би ја оставила сама.

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Sinko pak prvite 2 pati ne ni seti deka go bockaat, glas ne pusti. Poveke placat od nepoznatite luge od sto gi boli. I jas bev ko @fana preplasena ama so smeska zaminavme od tamu.
    E veke na 8 meseci razbirase i mnogu se voznemiri i placese.

9. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    И јас сум преплашена :( ако плаче и јас сум готова ќе липам (facepalm) Каде се боцкате вие? Ние прв пат треба :|

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    114.087
    Прв пат и ние. Во советувалиште во Битола. :worried:

11. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Ах ти од Бт беше. Со лесно и нас и вас :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Да не ти сугерирам Јане Сандански ти е најдобро.Ти кај Мира Атанасова го носиш на педијатар.

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Првите 2 вакцини ги прими во Букурешт кај Венера докторката. Искрено кучето не ми го третираат нит вакцинираат така. Крајно незадоволна бев. Ем ви едно просторииче 2 на 2 сите на куп здрави и мрсулави беа. Пристапот никаков, нит муабет нит да прашаш нит да ти објаснат, нит ти бара крвна слика. Начинот на кој го држеа стиснат за да го боцнат и начинот како му ја шибна вакцината...страшно мислев ќе ја остаам на место и дете вриштеше како да го колат што од вакцинирањето па и од начинот на држење.
    По разговор со пријателки кој ги носат во Јане Сандански и се задоволни отидовме го префрливме таму. Нејќеше да го боцне иако здраво дете бараше да видат крвна слика и мокрача. Еве 2 пати го боцкаа таму и сум презадоволна од пристап, разговор и објаснување на све што ќе прашаш. Не осети дека го боцкаат како нежно го боцнаа уз муабет и смеење и не заплаче.
    Сабајле идеме зашто е порастеретено, таман и да се следи ситуација како ќе е дента дали ќе има тт или не. До сега некачил тт од ниедна од вакцините. Одма после боцкање му лепам лепенка и на 8ч ја менувам само првите 24ч и веќе неставам после. Одма уште таму ти кажуваат ако сте на доење одма да се дои и дента да е почесто на града и така правам после секое боцкање.

На ma4e1311, karibian и Вереничка им се допаѓа ова.
  14. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Пак јас :$
    Правевме крвна слика и имаме намалени леукоцити 4.5 и лимфоцити 80.2 :?: Д-р ни рече да не одиме на вакцина, дека ќе не вратат. Имал некој слично искуство? И што значи намалени леукоцити, ај покачени ама намалени :wasntme: ? Има простор за "паника" ?

15. Anicka30

Anicka30 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    155
    Гледам единствениот одговор во темава за вакцини од Грција е од одамна па да прашам сега - може ли некој да ми каже каде поточно ги земате вакцините од Грција (Солун?), дали ги има во некоја конкретна аптека, како се викаат и колку чинат?

16. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Мајки дали пред секоја вакцина правите проверка на крвна слика на бебушките? Мене матичната мо вика нема потреба ама мене некако ми е чудно тоа.:wasntme:

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.757
    Да, испитуваме кр.слика и докторката ја прегледува

На stevemila и ana-banana им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    114.087
    Во среда ќе ја вакцинирам а втроник ќе правам крвна слика + црп. Никој не ми препорача јас така сакам и планирам тоа да го правам пред секоја вакцина.

На stevemila и ana-banana им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Првите ревакцини што се на 2 месеца кога ги примивте? Јас не планирам да ја носам сега. Мислев на 4 месеци. Не е касно, така?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Моето ја прими на 3 месеци, а таа шо е на 3,5 м. се уште ја нема примено, а е 5+. Нема ни да ја прими се дури не се оттарасиме од уринарната инфекција.

На eli25 и kukla21 им се допаѓа ова.