Фала ти. Тоа ми требаше инфо или искуство од некоја мајка, дали има некоја горна граница на возраст за почнување. Секако, штом се среди се за почеток на вакцинирање. Убав ден мајки...
Операција е итекако огромна причина за да се одложи додека не се добие одобрение од доктор дека може. И јас ја одложив бидејќи бевме во контакт со дете кое извади сипаници 2 дена по средбата па мораше да чекаме 21 ден за да видиме дали ќе извади и малата. Се добро се заврши ја примивме и ние вакцината и помина без реакции. Со помин да му е на баткото и што побрзо да се опорави
И ние касниме многу, Шестовалентната во декември ја прими и застанавме. Беше болен а и педијатарот ми рече почекај уште малку не се брзај секако ќе ги прими.
Malata nemase primeno ni edna.Otkako ja zemavme trebase da cekam kilaza da napravi.Pa primi Bsg pa slednata.Januari primi i sega pak minatiot vtornik
Важно доби совет дека треба да се вакцинира и да не чекаш Ако податоков ти значи нешто во диспанзер ми рекоа дека целосната предшколска имунизација треба да се направи до 5тиот роденден на детето. Не знам зошто е тоа така, само пренесувам. До тогаш треба да прими две пет валентни и една шест валентна вакцина (кои најчесто се примаат во првата година со пауза од 45 дена помеѓу вакцини), потоа ММР (препорачана на 13 месеци) и уште една петвалентна по неа. Мислам дека секако имаш време за имунизација, посебно ако имаш причини зошто да ја одложуваш истата.
@stevemila ќе ви кажуваат во диспанзер кога е следна, бидејќи требало килажа,сигурно ќе ги прима покасно од стандардното... Мене со опомена ми се закачија за таа на 18м, бидејќи ммр ја прими покасно... Пола Мк воопшто не вакцинира деца, тие со моево квоти да пополнат
Кога ке каже педијатар треба д аима некоја минимална килажа постигнато треба да нема примено крв после оперативен зафат и после прмена трансфузија 3месеци нема вакцина ние почнавме на 6месеци со прва вакцина
Инспекторка за порамнување ми кажа дека по најново сега до 5 години може да се одложуваат и тогаш да се почне со првата вакцина.
Jas bas prasuvav po temite , dali da prodolzam da vakciniram ili ne , po razgovor so joy1 , sepak se odluciv za ne . E sega , vekje nekoe vreme mi stignuvaat pokani od dispanzer za vakcina na malata , na niv pisuva " hitno , za kazna " . Sto treba da napravam , za da ne mi gi prakjaat vekje pokanite ?
На групите на фб прочитав сите аптеки добиле. Лично не сум прашала. Пу пу мечка страв мене не страв однси ја сега. Доаѓаат големи празници па и потопло време да си бидеш пораат. Не се плаши ќе видиш дека нема ништо да има. Сепак ти си мамичка и сама си одлучуваш
Има кукле лепенки ние имавме вакцина во понеделникот,таа на 3 и пол месеци што е, и супер ја помина малава и си купив лепенки и ставав. Повторно се пуштени во продажба.
Јас не ни знаев за првата вакцина дека има лепенки. Поминавме со ациди борици облоги. Така ни кажаа во диспанзерот каде што вакциниравме.
Треба да однесеш изјава во која наведувате дека не сакате да продолжите со вакцинирање, со тоа потврдувате дека тоа е вашиот став во однос на вакцинацијата, а не се работи за не грижа. Изјавата мора да ја потпишете ти и сопругот (во два примероци, еден за диспанзерот, еден за вас), а во диспанзерот треба да ти ја заверат во нивната архива (со архивско бројче). Според сегашниот закон на овој начин си заштитена од порамнувања и други зафрканции. Теркот од изјавата можеш да го превземеш од фб група: Вакцинација право на избор, слобода над се.