Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.023
    Допаѓања:
    123.891
    Битпазар, Ченто, Јане, Букурешт, Автокоманда, Идадија

На LiliBoz, sofi2107 и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А знаеш кој ден отвараат вакцини? Дена не е секој ден, а се чуваат во фрижидет после.

3. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.046
    Во Битола досега три примивме,за секое дете посебно се отвара вакцина. Сигурно и во Скопје е така

На fana и kukla21 им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.969
    Јас знам за Идадија, Букурешт и Јане Сандански.

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.023
    Допаѓања:
    123.891
    Зависи каде ќе вакцинираш. Јас каде што го носам ми кажаа пон и петок ама се јавив претходно

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.969
    Нема сега отварање вакцини и чување. Секоја вакцина е во индивидуална доза. Се отвара за секое дете посебна вакцина.

На fana и Melinda85 им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.023
    Допаѓања:
    123.891
    Од кога е тоа?

8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Идадија, Букурешт, Јане Сандански, Чаир, Бутел, Ченто. Ова се се поликлиники. Сигурно има и некои други по другиве населби, јас овие ги знам .

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.969
    Пишува на упатството на вакцините (Пентаксим) дека се ставаат одма. Се мепаат различни раствори што се во посебни пакувања.
    Види кога ќе го вакцинираат дека сестрата тогаш отвара кутивче од таму вади две растворчиња ги меша, вакцинира и го фрла кутивчето.
    Порано имаше на пример полио со лажичка и од едно шишенце се даваше на повеќе деца.
    Сега со новиот пристап за вакцинирање и таа вакцина е дел од поливалентните.
    Инаку сите вакцини мора да се чуваат во фрижидер. Значи тој што ги произведува, тој што ги увезува, тој што ги транспортира и топј што ги администрира мора да ги чува во фрижидер и многу е важно да не се наруши овој фактор инаку се неефикасни. Затоа ги земаат од фрижидер сите.

На stevemila, Lolipop23, sofi2107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ок фрижидерот, ама да не е стоена отвлрена.

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.023
    Допаѓања:
    123.891
    Сега ми текна дека последната вакцина пред нас ја отворија. А пред да вакцинирам се јавував телефонски и два дена ми посочија.Чудно:^) Ова декември месец.

12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.757
    Ако таткото префане од детето тогаш требало и детето да биде заболено од ммр. Вакцината не предизвикува инфекција, да е така сите вакцинирани одма би се разболеле од тоа што се вакцинирани.

На mariz и fana им се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    9.079
    I vo gjorce poliklinikata se vakcinira. Sekoj den osven vikend sekako :) i ima mnogu dobar postar i strucen doktor, jas sekogas nego go baram ako ne e tamu odam drug den koga ke e.

14. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    za Bsg koga ja nosevme malata ne vratija.Kazaa ke ni se javat koga ke gi otvorat vakcinite.Deka na odelenie kaj bebinjata nemalo dovolno za bockanje,pa ke cekaat da se soberat poveke deca.Posle toa koga odime da ja bockaat pted nas otvaraat pa gi frlaat sisencata.Najverojatno za bsg samo se bockaat poveke deca od edno sisence

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.969
    Не стојат отворени. Сите се единечни дози. Освен БСЖ што е со повеќе дози во шишенце. Затоа и БЦЖ вакцинираат во родилишта сите одеднаш.

На fana и kukla21 им се допаѓа ова.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Denes mi stigna pokana za MMR. Prethodno mi se javuvaa telefonski, sega i pismeno. Sinko e 15 meseci, dosega gi ima primeno drugite, no ovaa planirav da ja odlozuvam do 2 godini.
    Ne znam sto da pravam, ne sum nacisto so stavot.
    Od edna strana ova e dobar period da ja primi, uste e doma, naskoro treba da trgne vo gradinka, zdravstvenata sostojba mu e ok, samo krvna slika da ispitame.... od druga strana pak mnogu mi e strav od nesakani psledici, krvta mi se zaleduva od pomislata. :(
    Majki na vrsnicite nasi, ja primivte li, kako pominavte? @BirMelek @kikin @VedaG10 @LadyC @muchacha_a @lejla5 @jovana03 @pepapa @Grungie @vitamina .... i drugi koi skoro napolnivte godinka.

На mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    Мојот нема ни една примено ( освен оние во болница). Ни едно писмо/покана ми нема стигнато.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.135
    Нема ни да ти стигне, не сте заведени никаде.
    @Lolipop23 и моево ја нема примено, а година и пол е. Јас ќе ја одложувам до три години, со амин од матичниот педијатар. Инаку, скоро почнавме со вакцини, досега само една има примено, шестовалентната, таа што се прима на 2-3 месеци.

На mal.ecka и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Мила сега на последната вакцина кога бевме ( малку ја касневме не бевме во МК ) на 9ипол месеци и баш се договаравме за ММР. Самата долторка и сестра ме прашаа : сакаш да заведеме дека ќе дојдете на 12мес или покасно?
    Реков дека сакам да ја одложиме за после 24мес. Ми запишаа во картончето и кај нив дека ме очекуваат после 24мес, доколку нормално ако не го фати некој вирус па да пролонгираме и за покасно. Иди до кај што вакцинирате и договорисе со таму докторката и сестрите за кога сакаш ти да ја прими дете вакцината. Со сила неможат да ти кажат кога зашто ти одлучуваш и ќе се согласат. Еве и внукми е 25мес ја нема примено се договорија кога убаво ќе прозбори ( зашто сеуште незбори ) да идат да ја прими ММР.

На fana и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  20. Stories

Stories Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    1.514
    Зошто се одолговлекува возраста за примање на ММР?Колку што ве читам заради чекање на детето убаво да прозбори?
    Тоа значи дека и др прифаќаат дека има шанси да има последици по менталниот развој и да не прозбори, па се согласуваат да се прими подоцна?
    Не напаѓам само прашувам.
    Мој став засега е невакцинација,оставам простор за уште информации.

На *Лорена* и kikin им се допаѓа ова.