Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Ја примивме немаше никаква реакција.
    А и јас бев со страв мн но помина се ок.Ама мислам дека тука кај нас тражат док.од примени сите вакцини за у градинка.
    Ако е здрав провери крвна слика и ако е се ок нека ја прими.Незнам.
    Вие си знаете најдобро за вашето дете.

На fana и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  2. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Моево треба да ја прими последната која е пред ММР .До таму стигнавме , и неделава кога сакав да го однесам за таа се разболе. Па ке чекам да се опорави убаво па да ја прими. ММР планирам да ја одложам колку што можам повеке. Иако вакцинираме дете уште сум 50/50 за ова вакцините со страв го носам на боцкање. Коса ми се крева кога ке ми текне дека уште треба . До сега ми нема стигнато ни едно писмо ниту опомена.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Се јавив да одложам, им реков дека е настинат и дека не може да ја прими сега. Ми рекоа за 2 недели обавезно да отидам со потврда од лекар дека е болен, имале чести инспекции морале да бидат чисти. :@

4. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    300
    @Lolipop23 Го вакциниравме синко пред точно 3недели т.е на 13месеци, сеуште нема никакви реакции и не знам дали уште да очекувам дека ќе има. Не збори и не оди самостојно. Ок, кажува по некое зборче и секој учи по нешто ново, вештина, покажува и сл. Исто и јас бев уплашена како вас и планирав да ја одолговлекував али маж ми ме разубеди и мислам дека правилно постапивме и се надевам така ќе остане.

На TarantulaA, fana и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас уште не сум добила ништо. Инаку планот ми е да ја прими вакцината, нема да ја избегнам, ама околу 2 години или барем лето да помине. Кога тргате во градинка?

На Olis и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Zapisan e odamna, vo sekoe vreme ocekuvam da go viknat.

7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Мислам рано им е за вакцината. Ако можеш одложи до септември. Јас на тој ум сум да правам.

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.969
    Аутизам со сигурност не може да се дијагностицира до три години. Еден од знаците е отсуство на говор, особено кај потешките облици.
    Докза дека ММР предизвикува аутизам нема, ама педијатрите се согласуваат со одложување за да биде потоа ете прими вакцина па доби аутизам.
    Инаку она што се знае за аутизмот е дека кај тие деца невроните што треба да ги снема после првата година од животот не ги снемува. Во прицнип сите се раѓаме со повеќе неврони отколку што ни требаат (во големито мозок) и во првата година од живото најголемито дел од тие што не требаат се губат а се создаваат функционални врски помеѓу тие што ќе останат. Првите знаци на аутизам затоа се појавуваат некаде накај 12/13 месеци што коинцидира со времето на ставање на вакцината. Постои и редок облик на таканаречен регресивен аутизам каде што детето почнува „нормално“ да се развива, а потоа развојот му стагнира или назадува. Овој облик почнува да дава знаци до 3 години.
    Ете затоа педијатри викат одложувајте. За да се сигурни дека детето нема аутизам кога ќе ја прими вакцината.

На mal.ecka, makedonkamak, Cka и 8 други им се допаѓа ова.
  9. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.710
    Моето има 1г.9м и сите ги прими
    Сега следна здравје на 6г.

10. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    iskreno jas ne sum zadovolna. Sinko eve vo 4ipol godinki la nezboruva ubavo ..dodeka ne ja stavevme vakcina zboruvase ne mnogu ama cisto e posle priManjeto detevo prestana so zboruvanje pa sega se cudam kaj da go nosam osven logoped da se uprai. Malava e 3± pa zdravje ne i ja stavam

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.410
    Допаѓања:
    76.549
    Мене никаква покана не ми стигна ни еднаш, освен еднаш ми се јавија на моб... па кога бев друга вакцина да прими реков дека ке ја одложувам и сама ке одлучам кога да ја прими, само потпис во тоа нивниот дневник/тетратка што и да беше ни побараа, се потпишав. После се случија куп работи и неможеше да ја прими... И си ја прими тек сега на 2год и 9,10 месеци :)

На mal.ecka и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Na koja vozrast ja primi?
    I kako pominavte?

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.410
    Допаѓања:
    76.549
    Без никаква посебна страшна реакција... качи температура од нигде никаде еден ден, но тоа беше доста време по примањето, па може и да беше од вакцината, а може и не...

14. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    na godina i 4 meseci

15. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Мајки синко пијаше сируп Проспан. Е сега прашањето ми е после колку време може да го носам на вакцина? (Секако доколку е здрав)
    И мислам Проспанот беше на природна база или не?

16. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    @orhideea кај нас педијатарот прашува и битно и е последните две недели детето да немало температура, на своја одговорност си го водиш , ниту преглед, ниту крв, ниту бутур..Ме интересира кај вас како е?
    Јас би почекале искрено иако проспан е, сепак консултирај се.
    На моето со потешка настинка ни кажа после 4 недели да бараме термин за вакцина.

17. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Кај нас е катастрофа односно матичната е катастрофа. Има премногу пациенти и не ни обрнува никакво внимание. Кога ќе кажам дека имал температура тогаш испитува крв, мокрача и брисеви. А пред вакцина не испитува ништо.
    Имаме термин на 5 април до тогаш ќе поминат 18 дена. Па незнам дали да го носам тогаш или не.
    Оваја барем испитува од време на време крв и мокрача затоа до сега не сум ја сменила инаку познати што одат кај други матични не им испитуваат ништо. Само еднаш годишно крв и толку.

Инаку му помина кашлицата на синко, уште носето му течи малку. Незнам дали да дадам денес сируп или да го прекинам.
    За џабе имаме матични кога се ние треба да мислиме и да прашуваме по форуми и други луѓе.
    А понекогаш и сами да си ги лечиме.

18. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    2.075
    Majki kazete iskustvo za MMR vakcinata.
    Dali otkako vi stigna pokana vednas ja primivte, kako pominate so nea, dali ne planirate da ja stavite, kao sto ni se blizi rodenden a na mojata bratuceda posle rodenden vednas I stigna pokana.
    Znaci pocnavme da se pustame da odime, kazuvame zborovi baba,mama,tate,ajde,av av I slicno.

19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.223
    Малово во болница ми фатило инфекција и жолтица и уште тогаш ми рекоа ВСЖ нема примено и во отпусниот картон пишува дека БСЖ дека нема примено. Конечно денес не викнаа да ја примиме кога докторката го погледна вика малиов примил веќе ВСЖ и дека е активна си работи..? Што мислите вие? BBE0AEC0-3864-45BA-90A0-435145543FF0.jpeg

20. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Вака ништо не се гледа, обично после 30 дена се појавува првин црвенило па потоа кора - раничка која не смеете да ја фаќате односно да пазите да не се откорне, можат да настанат компликации да загнои и слично. И мојата ќеркичка имаше жолтица но тоа не ги спречи да ја вакцинираат без прашање.

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.