правевме алерго тест кај ќере мислам дека ќе покажа на белка од јајце а сеуште ја нема примено ММР вакцината,имам читано дека ако е алерфична не смее да ја прима.,знае ли некој повече да ми објасни?
Оваа вакцина содржи клетки од пилешки ембрион во составот и затоа децата кои се алергични на јајца не смеат да ја примаат.
Со страв и трепет се вакциниравме од ммр. Душава не ми е мирна. Само гледам како се однесува, параноично веќе станува. Аха, вака не правеше. Аха, ете, не се нервираше толку. Инаку на 23 месеци се боцнавме. Немавме проблем со одложување, ниту од матичната ниту од имуно. Ниту покана ни дојде. Се уште се мислам дали ќе беше подобро до 3 да почекавме. Матичната ме убедуваше дека до сега немале таков случај и дека овие биле едни од најквалитетните вакцини. И дека кај децата на две години веќе се познавале симптоми на аутистични деца, и дека сум немала простор за паника. Ама кој да се смири. Целиов простор ми со паника. Реакција немаме се уште, една недела измина.
Здраво на сите, не ги прочитав погоре коментарите, би сакала да прашам ако има некој некоја информација во врска со meningococcal b вакцина. Оваа вакцина воведена е од 2013 и не е покриена од здравствено осигурување кошта 500€ во 4 дози(ова во земјите на ЕУ) докторите во ЕУ ја препорачуваат ама родителот да одлучи и потпише што мене ми е малку шубе, ем вакцинава нова, не ми е за парите ич кога се работи за здравје на мое дете нормално ама не знам што да правам. Дали има некој искуство во оваа вакцина или некои корисни информации? Благодарам од напред
Колку време можам да очекувам да има тт како реакција од вакцина? Вчера не боцнаа, вечерта крена до кај 37.9 сабајлево нема. Има шанса да крева пак или толку беше?
На точно 6м се прима таа. Исто како и претходните вакцини, може да има покачена тт, да биде вознемирено детето, поспано, кенкаво. Во нога се боцка.
Во ноџе е. Реакција е како на претходната, температура, вознемиреност, што немора и да значи. Со лесно мајка..
Не смее. Треба да е совршено здраво. Нас не вратија со топ крвна слика и брисеви само ради малце црвено грло. Сеа чекаме 2 недели па пак испитувања па пак на вакцина.
Ќе ставаш облоги од ациди борици и ќе форсираш течности. Претходните ако ги поминавте лесно, не би требало и оваа да биде проблем.
Deneska mi stigna pokana za vakcina za mmr , hitno pisiva, sin mi ima godina ipol ,sto mislite vie da go nosam sega ili da pocekam ,imam pravo da ja oldlozuvam ili ne?
Sin mi ja nema primeno 3tata sestovalentna. Petovalentnata ja primi pred godina negde. Kje moze da se prodolzi ili kje treba od ponovo?
Моите ја примија на година и 5 месеци. Немаа никаков проблем. Мислам дека таа вакцина се прима до 3 години. Можеби грешам.