Исто и мене, ептен ја одложувавме, од здравствени причини се разбира. Прво нешто што ја прашав докторката беше тоа, дали пак ќе треба да прима. Ама ми рече дека нема потреба.
Не знам, јас на другата членка ѝ одговорив за друга вакцина. За ммр, уште ја немаме вакцинирано и ни нема стигнато покана, ама ние имавме дијагноза и затоа не ни прават проблем. За здраво дете не знам како е.
Мајки, освен бсж до сега немаме примено ништо а сме 6+. Конечно се решив да ја вакцинирам малата, но сега ми спомна пријателка дека не било убаво летно време да ја вакцинирам. А ако сега ја прими првата, ревакцината ќе биде баш во јули. Совет? До кога можам да одложувам или што да направам?
Јас одложив за од сеп ради топлото. И во Систина и матичната кажа на лето не е убаво да се вакцинира.
Двапати ја вакциниравме малата во пролет и лето, и тоа патувавме во Солун, таму ги примаше петовалентните вакцини. Немаше никаква реакција. Некоја блага тт 37-37.1 истиот ден, но јас не го сметав тоа за проблем. Третата ревакцина ја прими во Скопје, крај на септември, имаше реакција и плус тт. Некогаш нема правила. Јас сепак би се консултирала со доктор.
мене денес Станка ми кажа да вакцинирам одма. Не спомнавме ништо за топлово, не знаев до сега и не прашав за тој момент. А колку е стар бебушот? До септември ние ќе сме 11 месеци, не знам да не е прекасно тоа за прва вакцина?
Хахахах, знам дека сте и вие кај неа, затоа прашав Ај ќе и пишам на вибер сега да препрашам Ние имамe само бсж на раѓање. Сега прашувам за оние мислам ДТП?
Ако сакаш да вакцинираш вакцинирај го одма. Освен оперативни зафати не гледам причина да има толкаво одложување. Башка 95% од децата немаат реакција на таа вакцина и воопшто не е страшно. Ќе ја одложувам само ММР но ни таа не предолго.
Ние сме 10 . Се да почнеме и никако да почнеме. Се нешто се случува. Нема месец да немал или температура или црвено грло. И со големиот почнав некаде на оваа возрас, па никому ништо. Некако не сум храбра со мрсули сепак да го носам. Планот ми е ајде мај, после веке жешко ке биде, па здравје ке видиме.
А крвна слика правите пред вакцина? Јас нема шанса да вакцинирам ако се не е тип топ. Вчера педијатарот ми вика вакцинирај а лимфоцити покачени гранулоцити снижени. Не многу ама близу граница. Среќа денес консултирав друг педијатар ми вика не вакцина со оваа крвна слика и дури ми рече да слушам инстинкт кога ми е шубе значи има нешто Прошлиот пат , вирус на крвна слика. Матичната вика вакцинирај. Не го однесов-среќа. За 5,6 дена завршивме во болница
Секако дека правам крвна слика со црп. И исто како ти, лично мене треба да ме бендиса крвната слика досега резултатите и биле супер. За првата шествалентна сама си одложив на пример. Ева не напредуваше добро и на 2 месеци едвај 5 кила имаше. Докторката рече супер е сега ќе ја вакцинираме. Не, нема - и реков си го облеков чупето и си заминав. Отидов по 20 тина дена и немаше никаква реакција- ко да не примила.
За Ммр да ви кажам, јас лично ја одложив до 3 години без никаков проблем. Сега неделава здравје прво крв да и испитам и ќе ја вакцинирам. Не ми стигаат никакви покани за вакцинација или евентуално казни. Уште сега си се мислам што како ќе биде. Последен пат кога ја вакцинирав со ревакцината на 18 месеци докторката ми ја запиша Ммр за во март минатата година, јас не ја однесов ни тогаш.