Јас зборував за предолго каснење, бидејќи според мене 10 месеци е предолго каснење (освен за ммр вакцината). Поради тоа реков дека за толкаво каснење причина (според мене) треба да е оперативен зафат или некои опсежни анализи кај детето.
А зошто баш ммр е оправдано да се касни, а другите не? Дека многу се збори за ммр и аутизам?! ДТП е многу појака и со поголеми последици, ама никој за тоа не зборува и се прима по календар.
Да, дека многу се зборува за аутизам и затоа е оправдано да се касни додека детето не зборува убаво и не прооди за ако не се случи тоа, да не се препишува како нус појава на вакцината.
Ете јас читав дека ДТП е поопасна, ама никој не зборува за тоа. Со тоа моето одложување станува неоправдано, а масовното одложување на ММР е оправдано, дури и од гласногоцорници провакцини тука на форумов.
Јас мислам дека кога ќе се почне со дтп следната вакцина се става во определен временски период за да има ефект. А за почнување ми имаат речено дека како помало и со доење полесно ги минат отколку како поголеми. За летното време причината е жешкото демек ако качи температура у жешко надвор потешко ќе симне што е небулоза у време кога сите имаме клими дома.
Девојки, ние сме 1 месец, во болница прими само бсж, но не и хепатит б... Се роди со инфекција, примаше антибиотик, па изгледа затоа не ја прими. Прашував во Букурешт, ми рекоа дека на 2 месеци може да прими шестовалентни. Какви се тие? И дали да пролонгирам за Септ?
Nie vcera ja primivme poslednata.Bez nikakva reakcija.Ni voznemirena ni tt.Si bese kako i sekoj den.Sega duri Mmr.Ne planiram da ja stavime na godinka tocno.Zdravje do togas,sega sme slobodni i moze da si odime kaj tato.Malata glas ne pusti.Heroj majkin
Ама ако, меѓутоа мене не ми е јасно што се чека? За ммр се чека да зборува и оди. А за ДТП што би се чекало?
И нас докторката ни рече да почекаме за дтп, поголема килажа, поголемо бебе, да помине дел од тој бебешки развој што треба да го помине на определена возраст. И јас мислам дека се премали да се вакцинираат на 2 месеци со толку вируси истовремено. На календарот за имунизација, дефинитивно му требаат корекции, според мене.
Незнам каде си родила, но мора да одите и хепатит б да ја прими. Мојава и двете не ги прими поради инфекција, бидејки и дома кога не испуштија беше со антибиотик... ги прими тек кога крвната слика и црп-то беа супер, во Ремедика бидејки и таму е родена. После другите си ги примаше на др место. Еве ти кои се 5валентни и 6валентни.
Да почне да е свесна за себе. Меѓу другото влијае на центарот за дишење. Не би на мало бебе да ставам.
На клиника, но не ни кажаа ништо кога да ја примиме хеп.б. А кога се јавив во Букурешт, рекоа нема проблем, ќе прими шестовалентна ко ќе направи 2 месеци.
Moze da se primi taa na 18m sto e a mmr da ja nema primeno taka? Zosto neli mmr e pred revakcinata na 18m.
Извини, јас ќе ти одговорам Може, мојава сите вакцини и ревакцини ги прими, а ммр уште ја нема примено.
Se ceka se poveke da zajakne imunitetot na deteto. Znaci moze da gi primi site so se 18m osven mmr, a posle mmr na godina sto e i taa na 4 god revakcinata pa da si prodolzi po red so vakcinata na 6god sto e taka?
Да, така ми кажа доктор. Јас мислев дека треба и ревакцината да биде на точно определено време, ама кај нас испаднаа некои здравствени проблеми и многу доцневме и со ревакцините и мислев одново ќе треба да ја боцкаат. Ама ете и тоа можело одложено, барем така ни кажаа во диспанзер.
А дали знаете ммр кога може најдоцна да се прими? Не ме интересира законски, туку до кога најдоцна е добро за детето? Ние уште се маткаме со некои кожни промени, а немаме конкретна дијагноза. Некако не се осудувам да ја однесам, иако дерматологот ни даде зелено светло.