Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Тогаш е најкасно?

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.694
    Ако е така, треба убаво да се распрашам што како понатаму, ние веќе го пречекоривме рокот.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Искрено, прво ме убедуваше докторката да ја вакцинира по редовен календар со Ммр, па со Дитепер ревакцината, но јас не попуштив.
    Да, така ние направивме. Ревакцината ја боцнавме, Ммр прескокнавме.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.827
    Допаѓања:
    325.631
    мојата е 4 и ја нема примено.Ни покана ни стига ни ништо.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.536
    Допаѓања:
    114.190
    Да да.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.694
    И нас ни нема стигнато, ама и не ни досаѓаат како во претходниот диспанзер. Претходно имаше јавувања, испрашувања, ко да сме некои криминалци. Овде се многу полабави.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.827
    Допаѓања:
    325.631
    за ништо ми нема стигнато покана ни пријава.Ни за дтп

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.536
    Допаѓања:
    114.190
    Јас ова ќе го кажам мамички по мое мислење. Господ да ни ги чува и тој како е речи така ќе биди. Та со вакцини та без вакцини мајкини чеда се во секој случај.

На makedonkamak, stevemila, TheSecret и 3 други им се допаѓа ова.
  9. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Немав време да дополнам мислење- кога требаше да ја прими ммр почнав тука да читам и милион негативни работи ми поминаа низ глава. Речиси сите мајки застанаа до Ммр.
    Ќе ви пренесам мое искуство, ќерка ми родена крај на Април и тогаш ни беше запишана во картонот ммр, најпрво. Требапрво белка да се воведе и след тоа ако е во ред да се продолжи со вакцината. Белка воведов на 13 месеци и одлучивме во септември да ја вакцинираме зошто летно време ме се вакцинира. Во септември , проверуваме крвна слика и излегуваат покчени леукоци зошто три недели пред тоа имаше вироза и докторот ми кажа да почекаме да биде се во нормала. Следуваше стомачен вирус кој тешко го помина. Доби страв и трауми од доктор.Тежок период беше, се плашеше дури кога излегувавме некаде, во продавници не влегуваше дете од страв да не е доктор во прашање. Ја боцнавме со ревакцината и со неа касневме 2 месеци. Ммр ни ја презакажаа за март по 2 месеци. Следеа многу маки со изникнување на забите, 4--3-5- те температура, растечњно носе, плачки,неспиење и што не. Се смири тоа се кога излегоа сите заби, но таа повторно летото ми фати крајот на август стомачен вирус кој две недели не се среди. Ајде пред роденденот ќе ја боцкаме ммр као спремни да сме , фати вирус....
    Зборот ми е дека и вакви работи излегуваат, непредвидени, затоа ако вакцинирате и здрави ви се децата не одложувајте на подолг период.

На fana, eli25 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Колку време треба да помине од вирус за да се вакцинира бебе? Пиевме антибиотик до минатата среда, сега е во ред и сакам да го пратам во градинка. Се плашам да не залепи пак некој вирус, да одиме ако не утре да го боцнат? Инаку треба да ја примиме таа против пневмококни заболувања, поради често воспалување на увцињата.

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.536
    Допаѓања:
    114.190
    Како да ми се мота во глава 2 недели од тука што сум читала. Некоја мајка со искуство ќе ти каже поточно.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.634
    нешто се збореше дека по ново ќе се направи до 7 ама дали го направија не знам..

13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.694
    Мене ме интересира дали имаат врска годините кога е најдобро. На пр. ако ја прими покасно, дали реакциите се полоши или пак вакцината нема да делува. Не знам каде да се распрашам за тоа.

14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Мислам по ново до поаѓање на училиште ко да слушнав за Ммр. Оти нели ќе казнувале ако не е вакцинирано детето за упис.
    Моето е 2 и пол, и безброј покани ни имаат стигнато. Во Бт се најстроги ко што гледам од сите диспанзери. А знаат за ситуацијата со јајце што ја имаме и знаат дека има дерматит и дека чекам на 3 да правиме алерго тест, ама залудно, сама докторката ми кажа дека ќе праќаат дури не го вакцинирам, или казна да платиме. (facepalm)

15. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Мајки, вие што сте ја боцкале Ммр дали им дававте нешто дополнително после вакцината, пример витамин Ц, пробиотик и слично?
    @mariz
    Знам дека Тео го вакцинираше :)
    Ќерка ми ја прими денес, докторката ми кажа дека многу ретко дава реакција со температура и ништо не ми ни спомна дека реакција треба да очекувам покасно. Во случај на температура, да давам сируп и доколку пројави осип дека истиот е краткотраен и брзо минува.
    Ниту пак ми рече да ја пазам две недели или мешам со други деца.

Последна измена: 14 мај 2018
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.065
    Допаѓања:
    33.007
    Ние го вакциниравме минатата недела малиот на 2 години и 4 месеци. Викендов му се растече носот и имаше некоја гранична температура која сам ја спушта без никаков антипиретик. Прашав педијатар ми рече или е вирусче некое зашто има благо црвено грло или е реакција од вакцината ама не е ништо страшно и само да следиме ситуација.
    Инаку ништо после вакцината немавме проблем. Со другите вакцини имаше црвенило на местото на боцкање сега ништо.
    Нема немешање со деца и такви работи. Не знам кој го измисли тоа.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.411
    Допаѓања:
    76.549
    Мојов си беше со пробиотик Киндеримуно и ацерола давам исто така секој ден и си продолжив само со тоа, ништо друго посебно не дадов. Супер помина мојов, без реакции пострашни.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.020
    Допаѓања:
    5.534
    Мајки некои што сте со маалце поголемки бебиња од моето (8мес). До сега ги прими шестовалентна и петтовалентна во диспанзер. Сега мислам пак треба шестовалентна да прими. Дали да ја одложам за од Септември да помине летово или да си ја прими сега во термин? Во септември прави 1 год, а тогаш не знам што вакцини следат, да не ги измешаме ептен

19. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    @mariz
    @JoyJoy
    Ви благодарам мамички. Нека се живи и здрави само.
    :hug:
    Следна боцка ми рекоа кога ќе е прваче- маче.
    До тогаш има време:)
    @eli.karameli
    Ако ти е запишана сега т.е здраво е бебето ставија вакцината. Ако немаш причина не одложувај до септември. Летно време и така не се боцкаат децава.

На eli.karameli и mariz им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.634
    Јас ко што знам летно време не треба да се боцка.