Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    И јас имам ризик да го загубам бебето од морбили ако фатам во бременоста, скраја да е... тоа што сум вакцинирана нема врска. И знам многу вакцинирани од заушки (машки) кои фатиле заушки па останале стерилни после како возрасни... што ги спасило вакцината? И да, во наше време имаше вакцини против сите овие болести, и сепак луѓето ги фаќаа и многу од нив имаа последици, многу од нив ИЧ, а некои како мене не ни фатија таква болест. И што... пак исто како и да не сме биле вакцинирани, тие што биле посилни се избориле, тие послаби потклекнале, природна работа.
    Пак ќе речам, секој со своето, свекор ми е единствен во нашата фамилија што нема ниту една вакцина. И свекрва ми, и мајка ми и татко ми, и сите останати сме вакцинирани. Свекор ми како дете си прележал што си прележал, сипаници, заушки, не знам точно ми кажуваа, сега не памтам, па ене го здрав и жив е (очигледно не е стерилен, или со оштетен вид), исто како моиве родители кои примиле вакцина (иако е поздрав од сите другите што ги спомнав, ама не навлегувам во детали и не сакам да мешам баби и жаби). На крајот ќе кажам, пак е до природата, и имуниот систем на самиот човек, вакцината не не прави супер луѓе отпорни на се и сешто. А тоа што ако се скрши топломер, сите бегаме ко поулавени да не ја допреме живата, а е во ред и не е отров ако ја примиме во вакцина, не го коментирам. Не сум медицинско лице да навлегувам во детали, ниту во дискусии веќе. Си го кажав своето мислење и искуство.

едит, додавам уште нешто што заборавив. Една година, помала бев, ја убедија мајка ми фамилијарно да се вакцинираме против грип, и дедо ми дека стар требаше, демек не дај Боже, старите потешко поднесуваат. И ајде мајка ми, вика, да одиме да се вакцинираме, како демек, да се спасиме од грипот годинава. Не дека не фаќав грип порано, најнормално како и сите.... таа година, пак најнормално си фативме грип, и тоа цела фамилија колективно, и си лежевме дома 10тина дена ко прегазени од воз.

Последна измена: 28 октомври 2015
    На XMaN и stefanija70 им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.099
    Допаѓања:
    135.148
    Откако добив ХПВ 100 пати се покајав што не примив вакцина, а бесплатна беше. Другарка ми од ХПВ не смее бремена да остане, замисли неа како и е. 3 операции, нема грло на матката, шансите да задржи плод во неа се 10 %. И се од ХПВ.

Јас го излечив, она не. Иако ризикот го имаме постојано, високоризичен 16ка. И нон стоп на контроли. Досега нема случај на штетност од вакцината, а за позитивни искуства има уште време.

3. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Od Hpv vakcinata ima smrtni slucai vo svetski ramki. Drugarka ti bez grlo na matka najverojatno ima sansi da izgura bremenost so serklaz, a mozebi i bez, zavisi dali go nema navistina celoto grlo ili del. Postoi i transabdominalen serklaz ama za zal retko se ptavi kaj nas i samo vo privatnite bolnici. Otkazuvanje sekako nema. HPV ne e naiven,tocno, ama vakcinata primena na 12 god deka ke te zastiti vo reproduktiven period nikoj ne dokazal. I uste mnogu ima na ovaa tema...

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.099
    Допаѓања:
    135.148
    Не сум чула за смртност од ХПВ вакцината, се зборуваше за едно девојче од Шпанија, за кое не се докажа дека е последица на вакцина.
    Сум чула за смртност и тоа огромна од рак на грло на матка. Ама тоа е небитно, не се брои. Битно не е 1 од милиони, и тоа недокажана смртност, од илјадниците смртни случаи последица на рак на грло на матка.

This year, an estimated 54,870 women in the United States will be diagnosed with uterine endometrial cancer. It is estimated that 10,170 deaths from this disease will occur this year.

Uterine cancer (C54 only) is the 9th most common cause of cancer death in Europe for females, and the 17th most common cause of cancer death overall, with around 23,700 deaths from uterine cancer in 2012 (3% of female deaths and 1% of the total). In Europe (2012), the highest World age-standardised [​IMG] mortality rates for uterine cancer are in Macedonia.

Uterine cancer (C54 only) is the 14th most common cause of cancer death worldwide for females, with around 76,200 deaths from uterine cancer in 2012

Не знам дали се исти бројкиве на смртност со смртноста од ХПВ вакцината.
    Инаку другарка ми има 10% шанса за зачувување на плодот, ама откако ќе го излечи ХПВ, оти ќе се засили во бременост поради паднат имунитет ако не го излечи пред тоа. Не сум нашла податоци за неплодност поради ХПВ ама ќе побарам и ќе најдам.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    Вакцината не спречува рак МОЖЕБИ само го намалува ризикот од истиот за некој процент.Исто како што и пап тест не спречува рак но со редовно правење на тестот го намалуваш ризикот од касно откривање.
    Хпв всушност и не е рак.И го има кажи речи секоја жена.Дали вирусот ке се активира и до кој степен најмногу зависи од начинот на живот,исхрана,имунитет итн.
    Мене ми е сеуште вакцина со недоволно испитани компоненти.Во спротивно би била задолжителна и би ја одобрувале едногласно сите гинеколози.
    Ракот нема да се искорени никогаш па макар и сите жени да се вакцинирани.Уште ако и оваа вакцина содржи жива и алуминиум како и останатите тогаш тешко дека ке спречува појава на рак.

На XMaN, galapce, jacqueline.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.867
    Прележување на морбили во детство или рана младост не носи ризик од заболување од херпес зостер - погрешно си информирана, најдобронамерно ти укажувам. Херпес зостер може да се јави кај сите оние кои прележале варичела - онаа сипаница против која се уште не се вакцинира кај нас, а ја прележуваат најголем дел од децата. Вирусот на варичела и херпес зостер е од групата на херпес вируси (и на постари години се активира поради голем пад на имунитетот, бидејќи никогаш не излегува од нашиот организам) за разлика од вирусот на морбили кој спаѓа во групата на парамиксовируси.
    Кај нас многу често се мешаат варичела и морбили, затоа што и едното и другото одат под името ситна сипаница. На англиски варичела (кај нас позната како овча сипаница) е chicken pox, а морбили (кај нас ситна сипаница) е measles.

На galapce, stefanija70, ZojaP и 3 други им се допаѓа ова.
  7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Да, заборавив дека е од другата сипаница. Морбилите со слепилото беа врзани.

8. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    За да не се чудиме од каде стафилококи и стрептококи низ популацијата, најмногу најмалите.
    Џабе се обвинуваат градинките, дека „нормално било“ детето да добива бактерии од градинка.
    Веројатно ги добиаат од вакцинираните баби и дедовци, а потоа ги шират во градинките.

Некако имам чувство дека се појавија на голема токму од воведувањето на вакцината за пензиониери односно вакцината за грип. Претходно ги немаше.

Live Attenuated Influenza Vaccine Enhances Colonization of Streptococcus pneumoniae and Staphylococcus aureus

http://mbio.asm.org/content/5/1/e01040-13.full

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Девојки, гледам тука често се коментира за ММР вакцина за деца, за што е таа вакцина?
    Читам по фб се бунат нешто мајкиве, не сакале децата да им ја примат, зошто?
    Може глупо прашање, ама не сум упатена.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.199
    Имаш тема за вакцини можеш поубаво да се информираш, накратко се работи за вакцина која се става на 13 месеци и е опасна за растот и развојот на детето подеднакво како и секоја друга вакцина, но стравот од неа конкретно е поголем бидејќи тој период децата се во интензивен раст и развој. Најчести последици по оваа вакцина е епилепсија, аутизам, прекин на психомоторен развој и така натаму. Оваа вакцина се состои од 3 вируса, како таква е многу комплексна. Мое мислење за вакцините во оваа држава и овој век е НЕ, но тоа е за моите деца, не и за вас и не би да убедувам никого против вакцинација.

На jacqueline.s, stefanija70, joy1 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Но, постои начин да се избегне и да се продолжи со другите вакцини?

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.345
    Допаѓања:
    148.270
    Ммр е озлогласена како тригер фактор за аутизам кај децата...мислењата се спротивставени ....јас и двете ги вакцинирав...за првото немав толку информации а второво ептен со одлагање ја прими...не сум баш за да не се вакцинира воопшто....

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.199
    Да се избегне не може, ако не ја ставите таа нема веќе вакцини, а може да се одложи до 3 години.

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Хмм, ме замисливте за вакцината, дали кај секое дете различно делува вакцината, но и јас не би сакала детето да ми ја прими ко би била мајка, можеби до тогаш би се остранила засекогаш, не се знае.
    Друго, поголем е стравот отколку ризикот. Сепак ви благодарам што одвоивте време да ми објасните.

15. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    @AngelOfArh може да се продолжи со вакцинација, ќерка ми е три години застанавме на ММР, еднаш отидовме на дежурен во Јане Сандански и одма видоа дека не е вакцинирана па докторката ме убедуваше демек ако се плашам од таа барем со другите да продолжиме. :^)

На joy1 и galapce им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.199
    Не може да делува кај секое дете исто, зар секое е со епилепсија и аутизам, велат гените биле важни, да но ако не постои тригер детето може цел живот да си живее со тие гени и толку. Јас сум малце на темава раздразлива и не сум баш вистинската личност да ти одговори, но прогуглај, истражи ќе видиш многу работи ќе ти станат појасни, може па и ќе се убедиш во спротивното.
    Ете не сум знаела, знам дека не скокаат вакцини но се е можно.

Ме интересира мислењето на @bittersweet на темава и општо мислењето во Австралија на оваа тема, дали и таму се зборува за вакциниве и каков е составот таму. Знам дека мти е доктор, ти си медицинско лице, па ете од ваша гледна точка што мислите.

На Eli23 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Хмм, баш ме интересира дали и јас ја имам примено како мала, но @AngelOfArh во право си, кога ќе имам вишок време ќе истражам. Не се вознемирувај, додуша те разбирам секоја мајка се плаши за своето дете.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.434
    Допаѓања:
    171.903
    @MilaP mislam deka tvoeto detence imase nekoi problem ili sum greska@nebitno e sakam da ti kazam deka nas ovaa vakcina ne unakazi ne sakam da pisam poveke samo kako patalec ke kazam NE za vakcinacija iako se vakcinirani moite do nekade oti mislev deka e taka ok i taka treba se do momentot koga se desi sto se desi
    Ako se plasite od kazni i takvi pravni problemi pisete mi inbox ima nacini da se toa izbegne si ima zakoni i dupki vo niv
    Posle toa sto ni se sluci jas sum najglasna za protiv vakcinacija me ima po net fb tv i sekade kaj sto moze da se reagira

На stefanija70, AngelOfArh и joy1 им се допаѓа ова.
  19. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Da ima CF no nema vrska negovata bolest so vakcinite,naprotiv na nas mnogu ni pomagaat vakcinite za da se zastiti od gripovi i nastinki zasto samata bolest mu go namaluva imunitetot.
    Inaku imam procitano za losi iskustva so vakcinite i mi e zal.Za MMR vakcinata znam deka vo mnogu evropski zemji ne e moralna a vo Italija kako sto imam procitano dokazano e deka posle mmr vakcinata obolelo dete od autizam,vakcinata ja primilo koga imalo 14 meseci i posle nekoe vreme se razbolelo od autizam,sega kolku e vistina vo napisanoto ne navleguvam.

На <3 pleza4e <3 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    А дали се различни вакцините во Мк и вакцините надвор од Мк? Јас живрам во Гр. и Син ми ги има примено сите вакцини до сега и Ммр ја има примено баш сега гледам во книшката и фала му на Бога се е во најдобар ред, јас од тука прочитав за последиците од таа вакцина, искрено поим немав до пред тоа, плус ни една мајка до сега ми нема нагласено дека би можело да се случи нешто ако ја примиме, не знам, затоа прашувам можеби тука се подобри вакцините, прочистени, што знам па затоа се разликуваат од Мк.....