Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.451
    Допаѓања:
    38.498
    А ако е покасно примена ммр вакцината помал е ризикот? Моето само првите две во болница ги прими по раѓање, поради жолтицата до 3 месеци ни ги одложија и тогаш прашање е дали ќе прими. Прво ќе правиме крвна слика и некакви хепатални проби.
    Инаку педијатарот ми рече дека во странство и при продолжена жолтица не ги одложувале вакцините, не знам колку е точно.

2. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки ми треба совет. Одбивам син ми да ја прими ММР и вчера добивме покана за вакцина и на неа со пенкало пишува опомена пред суд. Секако нема да ја прима вакцината, ако треба ќе платам казна само ме интересира дали ќе треба некаде да потпишам дека одбиваме да ја прими вакцината?

3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Немаат право да те тужат само заплашуваат.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Некако тие работи не ми се јасни, знам дека несмеат да не тужат, но од друга страна и внука ми не е вакцинирана ММР и пред некое време и пристигна покана за суд (мислам покана беше) и кога беа на суд и кажаа дека тереба да платат 300€.

5. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Na moja sefica koja odbivaat da primaat vakcini isto im ima stigano pokana za na sud.bas ja prasuvav za kaznite mi kaza deka se javuvale na vreme i potpisuvale deka na nivna odgovornost e da ne prima deteto vakcini i nisto ne plakjaat.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Јас како што знам вакцините дали ќе ги примиме е наше право. Децата на другарка ми се две ипол години и таа не дозволи да ја примат. Ни покани,ни суд ни ништо.
    И мојата матична засега вели или да не ја примиме или поголеми,не на годинка.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    Ние исто мме не примивме.Требаше на 13 месеци сега е скоро 18.Уште не ни стигна ни покана ни опомена.

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    34.882
    И ние ја заκаснивме ммρ малκу(не саκав во наголемите жештини да ја пρими) и веднаш по месец ни стигна поκана да се јавиме во таа и таа соба.

9. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    А ќе ја примате ли? Ние не ја одложуваме, сакам воопшто да не ја прима.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    Сега за сега не сме во план да ја прими.

11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.287
    И ние треба да ја примаме ММР ама по препорака на матичната ја одложуваме.Свеки работи во болница и збореше со тие кај вакцините и и рекле да почекаме до 18 месеци па после да ја прими.Еве до сега ми нема стигнато никаква покана за на суд.А газдарицата каде што работев како девојче не го вакцинираше второто дете и редовно и идеа покани за на суд,последното што им дојде беше за на суд за одземање на детето причина наведена несовесни родители.Беа на судење се се заврши платија казна,судски трошоци,адвокат и уште нешто ги коташе ѓавол и пол.Мм е против не сака да ја прима син ми,јас се двоумам тие од кај вакцините и рекле на свеки да ја примиме ама покасно.Од сестра ми двете ја имаат примено тогаш не се знаеше толку колку сега што имаме информации.Фала му на господ не им е ништо немаат никакви последици.

12. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Да ви кажам дека многу сум исплашена од ММР вакцината.Мислам дека нема да ја примиме...
    Познавам 2 деца што после оваа вакцина животот им се смени,добија аутизам.Е сега дали е точно или не незнам,нивните родители тврдат дека до оваа вакцина се било во ред ама после тоа децата се смениле.
    Деновиве цело време само читам за тоа и проучувам дали е можно ама само повеке сум збунета.Рано ни е нас уште за таа вакцина и прво ке ја одложам па ке размислам многу многу.
    До сега сите ги примивме и се беше ок дури ни тт не качи на ниедна и некако не размислував на таа тема за дали би можело нешто да и се случи.Битно стравот е присутен

13. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Кој сака може на овој линк да провери кои вакцини во која европска земја се законски обавезни а кои се само препорачани (без принуда за вакцинација). Интересно е што во развиените западноевропски земји речиси сите вакцини се препорачани (без казна за одбивање) додека во бившите комунистички земји сите вакцини се сеуште обавезни, иако пред некој месец уставниот суд на Турција и на Чешка го оспори казнувањето за одбивање на вакцините (со одредени варијации).

На stefanija70, Manuela., galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  14. sunshine-girl

sunshine-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    6
    Prasanje do majkite koi sto veke gi vakcinirale decata so vakcinata MMR.Nie denes ja primivme vakcinata MMR.Ja odlozuvavme 7 meseci.E sega doktorkata mi rece nikako sirup da ne davam nitu ladni oblogi.No jas mu staviv od lepenkite.A poznavam dosta majki koi sto vednas posle vakcina im dale sirup.Se dvoumam dali da dadam sirup ili ne?A temperatura nemame.Fala

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Не, не давај сируп, можеби и воопшто нема да качите. Парацетамол не се дава превентивно.
    Ние примивме пред една недела, поминавме без температура.

На Manuela., stilas7 и sunshine-girl им се допаѓа ова.
  16. redmama

redmama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    396
    Ние кога ја примивме ни рекоа реакција може да има од седум до десет дена,не веднаш.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Нам на секоја вакцина не тераат превентивно да даваме сирупче веднаш штом ке стигнеме дома

18. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    Ме интересира тие што сте против вакцинирање не сте ги вакцинирале досега со ниту една вакцина вашите деца откако се родени или избегнувате вакцинирање само на одредени вакцини? Доколку е само на одредени ве молам напишете кои.

Немам свои деца но од скоро време имам едни принцези теткини и на темава многу дискутираме со нивната мамичка околу вакцините.

19. titi33

titi33 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Da ve prasam iskustva so mmr vakcinata zasto se smeta za najlosa vakcina.....i daki vi imaat kazano pred da se primi da ima bebeto probano jajce i belka i zolcka nas taka ni rekoa

20. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    Zdravo

Vcera negovatelkata vo gradinka (za pogolemoto detence) mi rece da odnesam kopija od kniskata so vakcini. Imase guzva i nemav vreme da se rasprasam sto i kako, so toa sto mi rekoa deka nemora odma tuku vo nardnite denovi.
    Ova e prv pat posle upis vo gradinka a veke odime 5 godini, od septemvri sme vo skolo da ni pobaraat.
    Dali i na nekoj drug mu imaat pobarano? Da ne imate soznanija slucajno zosto sega ni baraat?

Za da bidam spremna za muabet so niv :)

Pozdrav

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.