Претпоставувам прават апдејт на информациите...како и да е, знаеш дека немаат право да го одбијат детето (а и што би го одбивале сега, на пола година ) ), ниту да ве натераат на вакцинирање. Кај нив е јасно дека бараат ваква информација (која секако мора да е ТАЈНА) заради комплетирање на досието на детето. Исто како во Автралија на пример - не мора да вакцинираш, ама мора да однесеш вакцинален статус во градинка/школо, за да имаат информација при евентуални епидемии, кога невакцинираните деца ги тргаат од институцијата и им препорачуваат да седат дома одреден период.
@stilas7 ne ocekuvam nisto da mi recat, ke odnesam, samo neznam sto potoa da ocekuvam , valjda e za azuriranje, ama kako i da e ke prasam za sto im e. malku se mislam da gi ignoriram demek sum zaboravila da odnesam, ama prije ili kasnije koa ke vidat necelosno popolnet vakcinalen status da ne gi predizvikam za ponatmosni postapki ( informiranje na nadleznite sluzbi) i slicno. kako i da e od ponedelnik natamu. pozz
Многу се двоумам за вакцините. Само бсж имаме примено до сега. За наредната дтп ич незнам читам многу негативни работи на нет за вакцините а од друга страна прават многу проблеми за во школо
Ne moze da pravat problemi za vo skolo, se duri.istoto e zadolzitelno. I.kolku sto znam ne pravat. A za vo gradinki kade kako, vo.posledno vreme.kako sto slusam se poretko, duri i vo mojata,.kade sto mene mi pravea problem sega e porelalsirano po ova prasanje.
http://zdravjenaiglanevleguva.com/2015/08/31/незапишувањето-на-невакцинирани-дец/ Ете и официјално од Министерствата, чисто да си информирана пред некој нешто да ти рече.
Од снаа ми девојчето денес тргна во градинка со непримени 3 вакцини.Без никаков проблем ја упишаа.Малата има 16 месеци
http://mkd-news.com/devojche-od-koc...ot-presudi-drzhavata-da-i-plati-100-000-evra/ Еднa детскa судбинa 4000000 ден, еднa рoдителскa aгoнијa 2000000 ден., еднa зaдoцнетa реaкцијa 1000000 ден....сумa сумaрум 115000 еур зa уништен живoт. Пa штo aкo еден aвтoмoбил е 6 пaти пoвреден oд живoтoт... Велкoм тo Мaкедoнијa
Ние сaбaјле јa примивме шествaлентaтa , сегa зa сегa немa реaкции сaмo нoџетo гo бoли и пoспaнo е пa дo вечер ќе видиме , инaку бев прoтив вaкциниве нo немaм oд никoгo пoдршкa , a и вo шкoлo кoгa ќе пoдпoрaсне немa дa ми гo примaт.
На мене не ми побараа за помалиот син. Само ме прашаа дали примал антибиотици последните 2 недели и дали е алергичен на храна.
^И мене ме интересира истото? Дали, всушнсот, треба и некоја посебна подготовка?(читам јајце пробано и слично). П.С.Ние досега требаше да ја примиме. Синко има 1,5 год и ја одлагам ама за месец-два ќе тргне во градинка па...
Јас имав направено крвна слика неполн месец пред тоа. Ми кажаа само да очекувам реакција од 7 до 10 дена откако ќе ја прими вакцината. За среќа, немаше ни температура, ни болка, ни осип по телото. И двајцата добро ја поднесоа вакцината.
Мене матичната ми рече да има пробано детето цело јајце. Јас постепено и воведував. И белка и жолчка. Дури и во млако млеко миксирано и ставив и една капка мед (да пробам дали е алергична)
Епа значи во тој случај,малиов е подготвен. И мед и јајце и јаткасти има пробано па дури и ребра ...добро,ние сме поголемки од вас.
4 месеци сте постари Ние за некој ден треба да ја примаме. Страв во коски имам. Ме советуваше матичната да не читам по портали.